Als vrouw vrachtwagenchauffeur worden? Een veranderend landschap

‍In de aanloop naar de Dag van de Vrachtwagenchauffeur op 14 december 2023, geven we aandacht aan een verschuiving in de transportsector: Een tijd waarin er onder de vrachtwagenchauffeurs een verschuiving plaatsvindt, belanden er steeds meer vrouwen in de cabine. De Weerd, een vooruitstrevend opleidingscentrum. Door vrouwen van alle leeftijden te motiveren en op te leiden. Opent De Weerd nieuwe wegen in een traditioneel door mannen gedomineerde sector.

Ontmoet Jolanda: Wij zetten haar in het zonnetje op de dag van De Vrachtwagen Chauffeur #DVC2023

Jolanda's Reis: Al Meer dan 30 Jaar Rijinstructeur

Jolanda's carrière begon in 1989 bij Defensie als vrachtwagenchauffeur, waar ze haar talent voor het lesgeven in rijvaardigheden al snel ontdekte en dit als carrière koos.

Na een periode van zorg voor haar gezin, hervatte ze haar passie in 2009 bij De Weerd, waar ze zich specialiseerde in de B- en vrachtwagen rijopleidingen. Haar reis weerspiegelt een grote toewijding aan het vak en een persoonlijk verhaal dat parallel loopt met de veranderingen in de sector.

Pasfoto van Jolanda

Wat Drijft Jolanda als vrachtwagen rijinstructeur

De Vreugde van Lesgeven in zo'n bakbeest

Mijn drijfveren in dit vak komen voort uit de pure voldoening van het overdragen van kennis, vooral iets wat ik zelf goed beheers. Het besturen van een vrachtwagen, een indrukwekkend en groot voertuig, is iets waar ik trots op ben. Het geeft me enorm veel voldoening om anderen te helpen deze vaardigheid onder de knie te krijgen. 

Ik weet dit eigenlijk al vanaf het begin. In het leger kon je chauffeur worden. Maar ja, ik zag er ook wel iets in, mensen iets te leren, in een schoolfunctie zeg maar. Vandaar dat ik hiervoor gekozen heb’.

Steeds meer vrouwen vinden hun weg als vrachtwagen chauffeur

Door de jaren heen heeft Jolanda een opvallende toename gezien in het aantal vrouwelijke leerlingen. Dit zijn zowel jonge vrouwen en vrouwen van middelbare leeftijd. Deze verschuiving brengt een nieuwe dynamiek in de opleidingen, waarbij vrouwen vaak een preciezere en zorgvuldige aanpak tonen. Jolanda benadrukt dat vrouwen net zo bekwaam zijn als mannen in het besturen van vrachtwagens, en soms zelfs beter, (zegt ze voorzichtig)

Een van de meest indrukwekkende ervaringen van Jolanda in haar carrière als rijinstructeur bij De Weerd Rijschool is het observeren van de persoonlijke groei en het zelfvertrouwen dat haar leerlingen ontwikkelen. Ze haalt veel voldoening uit het moment waarop een student, die aanvankelijk met twijfels en onzekerheden begon, transformeert in een zelfverzekerde vrachtwagenchauffeur. 

Vrachtwagen chauffeur worden? hier staan de vrachtwagens geparkeerd op het terrein van De Weerd Rijschool.

Integratie van vrouwen in een Traditioneel Mannelijke Sector

De integratie van vrouwen in de vrachtwagenindustrie, die van oudsher als een mannenwereld wordt beschouwd, is niet alleen noodzakelijk maar ook waardevol. Deze verschuiving bevordert een gevoel van samenhorigheid en laat zien dat vrouwen net zo goed kunnen functioneren in dit veeleisende beroep. 

Jolanda vertelt over een vrouw die altijd al vrachtwagenchauffeur wilde worden. Ze droomde ervan om haar vrachtwagenrijbewijs te halen. En dat is haar gelukt, ook al begon ze pas laat met deze carrière. 'Daar word ik dan wel heel gelukkig van. Als je ziet, dat mensen hun dromen na kunnen jagen'.

Wordt het chauffeursvak aantrekkelijker gemaakt voor vrouwen

Hoewel De Weerd Rijschool geen specifieke programma's voor vrouwen heeft, wordt er wel actief bijgedragen aan het aantrekkelijker maken van het vak voor vrouwen. Dit wordt onder andere gedaan door zichtbare voorbeelden van vrouwelijke chauffeurs in het opleidingsmateriaal te integreren. Dit initiatief toont aan dat vrouwen net zo capabel zijn achter het stuur en moedigt meer vrouwen aan om deel te nemen aan de vrachtwagenindustrie.


Stap voor stap naar jouw vrachtwagenrijbewijs

Lijkt het jou ook leuk om aan de slag te gaan. Hoe ziet zo’n traject er dan eigenlijk uit?

Waarom De Weerd Rijschool uitblinkt in vrachtwagenchauffeur Opleidingen

De Weerd onderscheidt zich van andere rijscholen door het bieden van een compleet en geïntegreerd opleidingspakket voor toekomstig vrachtwagenchauffeurs. Met een uitgebreid programma dat zowel praktische rijvaardigheden als theoretische kennis omvat. Onze aanpak omvat intensieve dagcursussen die een hoger slagingspercentage hebben dan traditionele avondcursussen, waardoor studenten sneller de benodigde kennis opdoen.

Doorstromen na het behalen van je vrachtwagen-rijbewijs

Eenmaal geslaagd voor het C-rijbewijs, kan je doorstromen naar vervolgopleidingen, zoals de CE-opleiding. Bovendien zorgen we ervoor dat onze studenten niet alleen slagen voor hun examens, maar ook volledig voorbereid zijn op het behalen van Code 95, essentieel voor professionele chauffeurs. Dit alles draagt bij aan het doel om een volledig gekwalificeerde chauffeurs te worden, 

Bij De Weerd gaan we verder dan alleen het overdragen van kennis; we creëren bekwame professionals die klaar zijn voor een succesvolle toekomst in de transportsector.

Wil jij net als Jolanda vrachtwagenchauffeur worden? 

Ter ere van de Dag van de Vrachtwagenchauffeur nodigen we je uit om je aan te sluiten bij de groeiende groep vrouwen die kiezen voor een uitdagende en lonende carrière als vrachtwagenchauffeur. Wij bieden de begeleiding en expertise die je nodig hebt om een zelfverzekerde en kundige chauffeur te worden. Start vandaag nog jouw reis in de wereld van de vrachtwagenchauffeurs. Neem contact met ons op en zet de eerste stap naar een spannende toekomst op de weg.