Rij- of faalangst? Daar kun je wat aan doen!

Angst in het verkeer komt vaker voor dan je misschien zou denken. Herken je dit? Dan ben je dus niet alleen! Een half miljoen bestuurders vermijdt het autorijden omdat ze last van angst in het verkeer heeft. Dit kan voor belemmeringen zorgen in het (dagelijks) leven, maar gelukkig is er iets aan te doen.

Rijangst herkennen

Je kunt rijangst herkennen als je bijvoorbeeld nerveus wordt zodra je achter het stuur van de auto gaat zitten. Je krijgt klamme handen, krijgt het warm en je voelt je niet helemaal op je gemak. Dat gevoel verdwijnt pas weer als je de auto uitstapt. Daarna kun je vermoeid zijn. Kortom, de autorit heeft je veel energie gekost. Het kan ook zijn dat je alleen spanning ervaart in bepaalde verkeerssituaties, waardoor je deze gaat vermijden. Bijvoorbeeld een druk verkeersplein, een tunnel of rijden op de snelweg. Naast het ervaren van spanning als je zelf rijdt, kun je het ook spannend vinden om met iemand mee te rijden.

Soorten rijangst

Angst in het verkeer komt in verschillende soorten en maten voor. Er is geen label op te plakken en dat hoeft ook niet. Rijangst ontwikkel je vaak onbewust. Het kan talloze oorzaken hebben, bijvoorbeeld door een recente ervaring of een gebeurtenis uit het verleden. Rijangst is ook geen taboe! Het belangrijkste is dat we je kunnen helpen om van je angst af te komen. Op professionele wijze achterhalen we waar jouw rijangst vandaan komt zodat we de angst vanuit de bron kunnen aanpakken. Samen met een gespecialiseerde coach leer je vanuit daar je rijangst te overwinnen met als doel je weer ontspannen aan het verkeer te laten deelnemen.

Faalangst

Naast rijangst is ook faalangst een veel voorkomende angst onder automobilisten. Faalangst is de angst om te presteren in het zicht van anderen. Als je alleen in de auto zit gaat bijvoorbeeld parkeren perfect, maar met anderen in de auto breekt het zweet je uit. Vaak komt dit voort uit perfectionisme,  je wilt het 100% vlekkeloos doen. Ook kan het zijn dat je bang bent voor negatieve reacties van anderen. De kunst is dan om dat van je af te zetten en er niet te lang over na te denken. Makkelijker gezegd dan gedaan, dat snappen we. Daarom helpen we je graag met het ontwikkelen van vaardigheden, zodat je hier beter mee om kunt gaan.

Rij- of faalangst? Wij kunnen je helpen!

We kunnen je van je rijangst afhelpen, dat hoef je niet alleen te doen. Samen met een gespecialiseerde en gecertificeerde coach van De Weerd, pak je het probleem bij de bron aan en werk je stapsgewijs aan een toekomst waarin de angst in het verkeer niet overheerst. Daardoor kun je weer gerust de weg op en wordt autorijden weer prettig.

Bij faalangst kunnen we je leren om minder bezig te zijn met wat anderen vinden en meer vertrouwen te krijgen in jezelf en daardoor ook in het autorijden. Je zult merken dat je dan meer plezier gaat ervaren. Meer weten of een intake inplannen? Bel ons via 085 – 073 24 00 of mail naar info@deweerd.net

Meer informatie?

Wij helpen je graag! Bel of mail:

085 – 073 24 00
info@deweerd.net

De Weerd Verkeeropleidingen
Kayersdijk 141 C
7332 AP Apeldoorn

Hoofdstraat 185
8162 AH Epe

Hoekerweg 14
8042 PH Zwolle