Vraag jij je af: welk rijbewijs heb ik nodig voor een camper of caravan? In dit artikel vind je alle informatie over het geschikte rijbewijs voor een camper en caravan. Daarnaast vind je een duidelijk overzicht van wat wel en niet mag wanneer je in bezit bent van een rijbewijs B, C(1) en D(1). 

Geschikt rijbewijs voor een camper

Zit je erover na te denken om een camper aan te schaffen of twijfel je of je met jouw rijbewijs eigenlijk wel die mooie camper mag besturen? Heb je een camper met een maximaal gewicht van 3500 kilo? Is de camper geschikt voor het vervoeren van maximaal 8 personen (jezelf niet meegerekend)? Dan heb je aan het B-rijbewijs voldoende. Ga je echter over de 3500 kilo heen dan is het vereist om een C1, C, D1 of D-rijbewijs te halen. Hieronder een klein overzicht over het maximale aantal kilo’s en zitplaatsen per rijbewijs zodat je kunt kijken welk rijbewijs jij nodig hebt om jouw camper te mogen rijden.

Rijbewijs B:tot maximaal 3500 kilo en maximaal 8 zitplaatsen (jezelf niet meegerekend)

Rijbewijs C1:tussen de 3500 en 7500 kilo, maximaal 8 zitplaatsen (jezelf niet meegerekend)

Rijbewijs C:meer dan 7500 kilo, maximaal 8 zitplaatsen (jezelf niet meegerekend)

Rijbewijs D1:geen maximaal gewicht van toepassing, tussen de 9 en 16 zitplaatsen (jezelf niet meegerekend). Als je camper korter is dan 8 meter en 8 tot 16 zitplaatsen heeft is het D1-rijbewijs voldoende. Echter, als de camper langer is dan 8 meter óf meer dan 16 zitplaatsen heeft is het nodig om je D-rijbewijs te behalen.

Rijbewijs D:geen maximaal gewicht van toepassing, meer dan 16 zitplaatsen (jezelf niet meegerekend).

Wat mag wel/niet in een camper met B-rijbewijs?

Een belangrijke regel die niet overschreden mag worden is dat je maximale beladen gewicht niet meer dan 3500 kilo is. Let er dus bijvoorbeeld op dat als je veel bagage hebt en je daarmee over het toegestane gewicht zou gaan dat je dat bijvoorbeeld oplost door een aanhanger achter je camper te koppelen. Je mag naast jezelf maximaal 8 personen vervoeren in de camper en zorg er dan ook voor dat ervoor iedere passagier een toegestane zitplaats is onder het rijden. Dat betekent dat alleen de zitplaatsen waar een gordel aanwezig is ook daadwerkelijk telt als een officiële zitplaats.

Let erop dat jouw camper ook gemaakt is om 3500 kilo te kunnen beladen en ga hier niet zomaar van uit. Je kunt dit op het kentekenbewijs van de camper nakijken wat de maximale laadcapaciteit is. Dit betekent ook dat je passagiers, bagage, fietsen etc. moet meerekenen en optellen bij de laadcapaciteit.

Rijbewijs c1 halen (camperrijbewijs)

Als je met een voertuig wilt rijden wat een hogere toegestane massa heeft dan 3500 kilo maar minder heeft dan 7500 kilo dan kom je voor een camper rijbewijs al gauw uit op het C1-rijbewijs. Dit wordt ook wel het camper rijbewijs genoemd. Het C1 rijbewijs is wat makkelijker te behalen dan het C-rijbewijs en kent minder regels dan die er aan het C-rijbewijs gesteld worden. Veel ervan zijn namelijk niet van toepassing voor de gemiddelde camper bestuurder. Dit betekent niet dat je zomaar voor je C1 rijbewijs moet gaan, kijk goed na welk rijbewijs het beste past bij het voertuig wat je wilt besturen maar ook na de toekomst. Als je van plan bent om over de 7500 kilo te willen besturen omdat je bijvoorbeeld een vrachtwagen hebt die is omgebouwd naar camper, kijk dan welk rijbewijs het beste past op de lange termijn.

Welk rijbewijs heb je nodig voor een caravan?

Welk rijbewijs heb je nodig om met je caravan lekker op vakantie te kunnen gaan? Vaak gaan we er ten onrechte vanuit dat je met je B-rijbewijs geen caravan mag trekken. Dat is niet helemaal waar én er zijn uitzonderingen in de regel. Met het B-rijbewijs mag je een caravan trekken tot maximaal 750 kilo (dat is dan het leeggewicht van de caravan én het laadvermogen). Óf een caravan trekken van meer dan 750 kilo mits de auto en de caravan samen niet boven de 3500 kilo uitkomen. Dat betekent zowel het leeggewicht als het laadvermogen opgeteld bij elkaar.

Met een B+-rijbewijs mag je elke caravan trekken mits het gewicht van de auto en caravan samen niet meer dan 4250 kilo is. Opnieuw tel je zowel het lege gewicht als het laadvermogen bij elkaar op. Met een BE-rijbewijs ga je net een stapje verder en ben je bevoegd om een caravan te trekken met maximaal 3500 kilo, lege gewicht van de caravan én laadvermogen bij elkaar opgeteld. Heb je je BE-rijbewijs voor 19 januari 2013 gehaald? Dan gelden er anderen regels voor je. Je mag elke caravan gebruiken en er is geen grens aan het maximale lege gewicht en laadvermogen. Let wel op dat de maximale trekhaaklast groter is dan het daadwerkelijke gewicht van de caravan. Je kunt dit terugvinden op je kentekenbewijs of instructie manual van je auto.

Gewicht van je auto achterhalen

Weet je niet zeker wat het daadwerkelijke gewicht van je auto is? Je kunt dit meestal vinden in het instructieboekje van je auto óf op de website van het RDW. Je kunt daar eenvoudig je kenteken invoeren en krijgt dan te zien welk gewicht je auto mag trekken én wat het leeggewicht + laadvermogen van je auto is.