Rijangst komt in alle soorten en maten voor. Alleen al in Nederland zijn er een miljoen mensen die angst ervaren bij het autorijden. De helft daarvan vermijdt het autorijden volledig of zo veel mogelijk. Rij- of faalangst komt dus veel vaker voor dan je zou denken. Wij vinden het belangrijk dat iedereen bij ons met een veilig en vertrouwd gevoel kan deelnemen aan het verkeer. Daarom hebben wij gespecialiseerde en gecertificeerde coaches die jou helpen om jouw rijangst te overwinnen.

Rijangst en faalangst voor het rijexamen

Er zijn verschillende soorten angsten die een rol kunnen spelen op het moment dat je de auto in stapt. Eén van de meest voorkomende angsten tijdens het rijen of het behalen van het rijexamen is faalangst. Faalangst heeft zijn oorzaak vaak liggen in een bepaalde vorm van perfectionisme. Je wilt alles zó goed doen dat de druk om te presteren alsmaar hoger en hoger wordt. Als je alleen in de auto zit of je geen examen hoeft af te leggen kan alles uitstekend gaan. Maar het moment dat er naar je gekeken wordt en je beoordeeld wordt bij bijvoorbeeld een (proef) rijexamen begint de faalangst zichtbaar te worden. Rijangst is vaak al aanwezig vanaf het begin van het autorijden, maar het komt ook veel voor bij mensen die hun rijbewijs al hebben gehaald.

Mogelijke oorzaken rijangst

Rijangst kan verschillende oorzaken hebben zoals een nare of traumatische ervaring met de auto, als onderdeel van een angststoornis of bijvoorbeeld een gebrek aan zelfvertrouwen. Het kan zijn dat je angst ervaart bij specifieke verkeerssituaties zoals een kruispunt, angst op de snelweg of bij een tunnel. Wat de reden ervan ook is, wij helpen je graag om de oorzaak te achterhalen en je rij- of faalangst te overwinnen.

Rijangst en faalangst voor het rijexamen overwinnen

Wij willen het taboe van rijangst doorbreken en willen dat jij je veilig voelt terwijl je deelneemt aan het verkeer. Bij De Weerd hebben wij gespecialiseerde en gecertificeerde coaches die jou kunnen helpen om je rijangst te overwinnen. Samen gaan we kijken naar de oorzaak van jouw rij- of faalangst en gaan we stapsgewijs werken aan het aankijken en doorbreken van jouw rijangst. Belangrijk is dat we op jouw tempo met je meegaan en dat je het gevoel gaat krijgen dat jij diegene bent die in controle is op de weg. We helpen je om je zelfvertrouwen te vergoten en je negatieve gedachtes te verminderen.

Faalangst voor het rijexamen

Wij helpen je ook bij het behalen van jouw rijexamen als je veel angst of stress ervaart voor het eindexamen. We zorgen ervoor dat je met meer zelfvertrouwen maar ook met meer rust in de auto stapt. Zodat je tijdens je rijexamen met zelfvertrouwen en een kalme geest de weg op kunt. Wij helpen je graag om van je rijangst af te komen, dat hoef je niet alleen te doen. We werken naar een toekomst toe waarin angst niet meer overheerst en je met een gerust hart kunt deelnemen aan het verkeer.

Faalangstexamen

Om je te helpen bij faalangst heeft het CBR een speciaal faalangstexamen gemaakt. Er wordt hetzelfde van je gevraagd als bij een gewoon examen maar je krijgt meer tijd én een speciaal opgeleide faalangst examinator. Voor het examen heb je 1 uur en 20 minuten de tijd waarvan er 35 zijn voor de examenrit. De rest van de tijd kun je inzetten om een time-out aan te vragen wanneer het je even teveel wordt. Het doel van dit examen is om je meer rust te geven en een examinator die je op je gemak stelt. Zodat je die rust kunt vasthouden tijdens het rijexamen en je je minder druk maakt zodat je jouw angst niet gaat oproepen. Er wordt bewust geholpen om je minder zenuwachtig te maken en dus meer ontspannen aan je rijexamen deel te nemen.

De Weerd biedt hulp bij faalangst voor het rijexamen

Ontvang jij graag wat hulp en ondersteuning bij rijangst? Neem dan gerust contact op met De Weerd Rijscholen om te kijken wat wij voor jou kunnen betekenen. Samen zoeken wij naar een oplossing om jou een vertrouwd gevoel te geven.