Heftruck rijbewijs cursus. Een ongeluk zit in een klein hoekje… En als we het over bedrijfsongevallen hebben is de heftruck één van de meest voorkomende oorzaken van dodelijke ongelukken. Rijden in een heftruck lijkt misschien niet moeilijk, maar veilig kunnen rijden is een heel ander verhaal. Het klinkt als een makkelijke oplossing om iemand even snel te leren hoe een heftruck bediend moet worden zodat je daarmee kosten en tijd kunt besparen. Maar om iemand onbevoegd een heftruck te laten rijden komt iemand vroeg of laat goed duur te staan.

Veiligheid op de werkvloer hoort voorop te staan en daarom bieden wij van De Weerd ook heftruck cursussen aan. Het is belangrijk om te beseffen dat je bewust bent van de gevaren die er bij het besturen van een heftruck bij komen kijken.

Tips voor het halen van een heftruck certificaat

Voor iedereen die weleens met een heftruck moet werken is het van het grootste belang dat ze de veiligheidseisen op de desbetreffende werkvloer leren kennen. De Arbowet kan hoge boetes opleggen als er een ongeval plaatsvindt en de medewerker niet kan aantonen dat zij een geldig heftruck certificaat hebben behaald. Een werkgever kan de medewerker misschien wel goed uitleggen hoe een heftruck bedient te worden maar dat is voor de inspectie niet te meten. Daardoor is het belangrijk dat medewerkers een geldig heftruck certificaat in bezit hebben zodat ze in geval van een ongeluk daarvoor verzekerd zijn. Tijdens de opleiding of cursus heftruck rijden leer je alle ins en outs van de heftruck zodat je gegarandeerd veilig aan de slag kunt gaan op je werk. Hieronder vind je alvast enkele tips en voorbeelden voor het veilig besturen van de heftruck. – Houd je handen ten alle tijden binnen de kooi van de van de heftruck. – Zet de hiel van de de lege vork tijdens het rijden niet te hoog om ernstige ongelukken te voorkomen. – Draagt de chauffeur veiligheidsschoenen? – De lading moet áltijd laag gereden worden totdat men op de plaats van bestemming aankomt.

Heftruck certificaat voordelen

Heftruck rijbewijs cursus halen. Het heftruck certificaat zorgt ervoor dat de werkplaats een veiligere ruimte wordt voor iedereen. Tijden de cursus leer je de vaardigheden voor het veilig gebruiken van de heftruck. Om ongevallen en ongelukken te kunnen voorkomen. Ook zorgt een heftruck certificaat ervoor dat er in het geval van een ongeluk verzekeringstechnisch juist en snel gehandeld kan worden. Als er geen geldig heftruck rijbewijs aanwezig is kunnen de kosten bij inspectie enorm hoog oplopen. De boete wordt in dat geval aanzienlijk verhoogd. Daarnaast keert de verzekering geen geld uit bij schade of letsel als er geen geldig bewijs van een heftruck certificaat aanwezig is.  En in het ergste geval kan het zelfs zo zijn dat de inspectie besluit om het magazijn te sluiten. Dat zijn consequenties die je niet in de hand wilt werken.

Is een heftruck certificaat verplicht?

Het is wettelijk gezien niet verplicht dat medewerkers een heftruck certificaat nodig hebben om te kunnen rijden. Wel is het de taak van de organisatie om de desbetreffende medewerkers voldoende instructies te geven op het niveau van heftruck opleidingen. Het probleem ligt er echter dat je in geval van een inspectie of ongeval niet kunt aantonen dat de medewerker daadwerkelijk voldoende is geïnstrueerd op niveau. Daardoor is het altijd het beste om de problemen voor te zijn en te zorgen voor een juiste certificering. Met op de eerste plaats natuurlijk de veiligheid voor alle medewerkers op de desbetreffende werkvloer.

Heftruck certificaat halen

Voor warehouse-, magazijn- en expeditie medewerkers die een heftruck moeten besturen is het noodzaak om je heftruck certificaat te halen. Bij De Weerd Transportopleidingen leren wij jou de vaardigheden voor het veilig gebruiken en besturen van de heftruck. Je bent verplicht om tijdens het praktijkgedeelte veiligheidsschoenen te dragen en deze ook zelf te regelen. Tijdens de heftruck cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

Theorie:

  • Basiskennis over materiaal en materieel
  • Belading en belasting
  • Techniek
  • Veiligheid
  • Ergonomie
  • Wet- en regelgeving en milieu

Praktijk:

  • Rijklaarcontrole
  • Besturing en gebruik van de heftruck
  • Lastbehandeling en technische bediening
  • Toepassing veiligheids- en verkeersregels

Heftruck certificaat kosten

De heftruck cursus duurt 2 dagdelen en telt 7 nascholingsuren. De opleiding wordt afgerond met een toets en bij het behalen daarvan wordt het heftruck-certificaat uitgedeeld. Kijk voor de kosten van de cursus op onze prijslijst om de actuele prijzen te kunnen bekijken. Heb je vragen die niet beantwoord zijn? We helpen je graag!