Welke lengte vrachtauto aanhanger CE/C1E rijbewijs?

Welke lengte vrachtauto aanhanger CE/C1E rijbewijs? Voor iedereen die een vrachtauto rijbewijs heeft en vaak met een aanhanger erachter moet rijden is het al bekend, maar voor diegene die dat nog niet hebben zullen er vast wat vragen op komen. Welke lengte mag de aanhanger hebben achter de vrachtauto? En welk rijbewijs heb ik hiervoor nodig? Wij hebben het allemaal voor je uitgezocht en zullen het in dit blogbericht duidelijk aan je uitleggen. Zo ga je met voldoende kennis op pad naar jouw rijbewijs voor de vrachtauto met aanhanger.

Voorwaarden C, CE, C1 en C1E rijbewijs

Om je CE of C1E rijbewijs te mogen halen eb je natuurlijk te maken met bepaalde restricties qua minimum leeftijd. Voor het halen van je C en je CE rijbewijs moet je minimaal 21 jaar oud zijn. Als het gaat om het C1 en C1E rijbewijs mag je al starten als je 18 jaar oud bent. Zodra je dit beroepsmatig gaat doen (wat eigenlijk altijd wel het geval is) is Code 95 noodzakelijk. Wil je daar nu meer over lezen? Lees ook eens ons andere blogbericht specifiek daarop gericht.

Welke lengte heeft een vrachtwagen?

Natuurlijk zit er aan de grootte van een vrachtauto bepaalde restricties. Zo heeft elk type vrachtauto dezelfde afmetingen. Natuurlijk ligt het eraan of je met een aanhanger gaat rijden of alleen je oplegger erachter hebt. Er rijden verschillende vrachtauto’s over de snelweg. De één heeft een grote bak erachter hangen en de andere alleen een oplegger waar lading op staat. Elk soort heeft zijn eigen afmetingen en moet zich aan bepaalde regels houden om veilig op de weg te mogen rijden. We zullen de meest voorkomende even voor je uitlichten.

1. Motorvoertuig/bedrijfswagen

Als eerste de vrachtauto zoals we hem allemaal kennen. Deze heeft een lengte van 12 meter. Hij is 2,55 meter breed en 4 meter hoog. Dit is zonder een oplegger en/of bak erachter.

2. Aanhang wagen en/of oplegger

Dit zien we natuurlijk het meest achter een vrachtauto hangen. Want zonder grote bak kan je natuurlijk moeilijk goederen vervoeren. De lengte van een aanhanger en/of oplegger is net als bij een vrachtauto 12 meter. Ook deze is 2,55 meter breed en 4 meter hoog. Zodra deze achter de vrachtauto gekoppeld wordt zijn er delen die elkaar overlappen. De totale lengte die het voertuig dan krijgt is 18,75 meter.

3. Combinatie van trekker met oplegger

Zodra deze combinatie gemaakt wordt komen we op een totale lengte van 16.50 meter. Ook dit mag je besturen met je CE en je C1E rijbewijs.

4. Combinatie vrachtwagen met aanhanger

Deze combinatie is wat langer dan de vorige en komt in totaal op 18,75 meter uit. Dit is ook de maximale lengte die je mag besturen met je CE en je C1E rijbewijs.

Wat is de maximaal toegestane lengte?

Zoals je al kon lezen zijn er vaste maten voor alle vrachtauto’s, aanhangers en opleggers. Dit maakt het natuurlijk vrij makkelijk om verschillende combinaties te maken waardoor de vrachtauto inclusief aanhanger precies past bij de behoefte van een bedrijf die goederen vervoert. Zo is het wettelijk toegestaan om een maximale lengte van 18,75 meter te rijden.  Bij langere overtuigen moet er een specifiek rijbewijs gehaald worden. Maar zoals je ziet zijn alle voertuigen van een bepaalde afmeting waardoor je niet snel langer uitkomt dan de toegestane lengte.

Wil je nu graag meer informatie over dit soort onderwerpen? Neem gerust een kijkje in onze kennisbank. Daar vind je veel interessante blogberichten. Natuurlijk kan je ook altijd contact met ons opnemen.