Het Nieuw Rijden code 95 (HNR) is een belangrijk begrip voor bewuste en verantwoordelijke chauffeurs. HNR biedt vele voordelen voor jou als automobilist of beroepschauffeur. Het volgen van een ‘Het Nieuwe Rijden’ cursus draagt daarnaast bij aan een betere wereld. Bovendien is het halen van dit certificaat steeds populairder onder chauffeurs en we leggen jou hieronder uit waarom. 

In dit artikel vind je alle belangrijke informatie over ‘Het Nieuwe Rijden Code 95’ en de voordelen van dit certificaat. Daarnaast leggen wij uit wat het verband met een Code 95 nascholingscertificaat is. Wil jij zelf een HNR cursus volgen bij rijschool De Weerd? Neem dan gerust contact op met De Weerd Verkeers- en Transportopleidingen. 

Het Nieuwe Rijden’ cursus

De visie en missie van ‘Het Nieuwe Rijden” (HNR) is gecreëerd om automobilisten en (vrachtwagen) chauffeurs bewust te maken van hun invloed op het milieu. Daarnaast is het een interessante bijkomstigheid dat je hierdoor zelf een hoop energie en kosten bespaart. Door je rijstijl aan te passen ondervindt niet alleen het milieu, maar ook de chauffeur er een groot voordeel. Onze cursus is bedoeld voor chauffeurs die, door een aanpassing in hun rijstijl, veel voordelen voor zichzelf en het milieu willen behalen. Bij de cursus ‘Het Nieuwe Rijden’ leer je rijtechnieken te gebruiken waardoor je zowel energiezuiniger als minder milieubelastend kunt rijden.

De voordelen van ‘Het Nieuwe Rijden’ 

‘Het Nieuwe Rijden’ speelt in op onze verantwoordelijkheid om een meer leefbare en gezondere wereld achter te laten voor onszelf maar ook voor onze kinderen. Door op een slimme manier je rijstijl aan te passen levert het voor zowel het milieu, jouw omgeving en jezelf veel voordelen op. Zo bespaar je op het brandstofverbruik (10-15%), slijten je (vracht)auto en banden minder snel én verminder je de CO2-uitstoot aanzienlijk. Daarnaast is het aangetoond dat het bewuster rijden zorgt voor een meer ontspannende, anticiperende en dus veiligere rijstijl binnen het verkeer. Niet alleen voor de chauffeur zelf, maar ook voor de andere weggebruikers. Bovendien telt de opleiding ‘Het Nieuwe Rijden’ voor 7 uur mee voor de Nascholing Code 95. 

Wat houdt Code 95 in?

Code 95 is de aanduiding die achter een voertuigcategorie op het rijbewijs staat. Wanneer een automobilist beroepsmatig een voertuig wil besturen waarvoor rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) noodzakelijk is, is hiernaast ook het behalen van een code 95 certificaat verplicht. De basiskwalificatie is verplicht voor álle beroepschauffeurs die werkzaam dienen te zijn in Nederland. Het Code 95 certificaat is 5 jaar geldig en kan verlengd worden door een nascholing. 

Het Nieuwe Rijden code 95’

‘Het Nieuwe Rijden code 95’ is voor chauffeurs die reeds in het bezit zijn van een geldig ‘C’ of ‘E bij C’ rijbewijs. Daarmee maakt het niet of je nu een ervaren of minder ervaren chauffeur bent. Tijdens deze training leer je om rijtechnieken en stijlen toe te passen waardoor je energiezuiniger en minder milieubelastend rijdt. Zodat je zowel meer anticiperend leert te rijden en daarmee ook de kostprijs per kilometer omlaag kunt schroeven. 

Zuinig rijden vrachtwagen Code 95

‘Het Nieuwe Rijden code 95’ leert je hoe je als weggebruiker rekening kunt houden met jouw invloed op het milieu. Door je rijstijl aan te passen en bewuster bezig te zijn met onder andere voorbereiding van jouw (vracht)auto rit maak je minder onnodige kilometers. Kennis over hoe jouw voertuig het beste gebruikt kan worden zorgt uiteindelijk voor een duurzamere en dus energiezuinigere rit. Het zijn misschien simpele handelingen, maar dit heeft echter een grote en positieve impact op de omgeving, het milieu en daarmee ook jezelf.

Training ‘Het Nieuwe Rijden’

Tijdens onze chauffeurstraining ‘Het Nieuwe Rijden’ komen er verschillende onderwerpen aan bod zoals:

  • Principe van specifiek brandstofverbruik
  • Brandstof besparende rijstijl
  • Voertuig en chauffeur
  • Invloeden van weer, weg en verkeer op brandstofverbruik
  • Technieken en uitvoering van het voertuig
  • Invloed van de chauffeur op het brandstofverbruik
  • Anticiperend rijgedrag

Om het ‘Het Nieuwe Rijden code 95’ certificaat te halen dient de training met een voertuig van De Weerd Transportopleidingen óf met een eigen voertuig uitgevoerd te worden. Indien je een eigen voertuig wenst te gebruiken, houd er dan rekening mee dat er tenminste 3 goedgekeurde zitplaatsen en een boordcomputer aanwezig dienen te zijn. De training bestaat uit 2 dagdelen en er wordt na afloop geen examen afgenomen. De training telt mee voor 7 nascholingsuren voor het Code 95 nascholingscertificaat. 

‘Het Nieuwe Rijden’ cursus bij De Weerd Transportopleidingen

Wil jij de training ‘Het Nieuwe Rijden Code 95’ volgen bij een betrouwbare en gespecialiseerde rijschool? Dan ben je bij ons absoluut aan het juiste adres. De Weerd Transportopleidingen helpt jou met het behalen van jouw vrachtauto- of bus rijbewijs! Ben jij een (beginnende) beroepschauffeur, of wil je om andere redenen jouw transportrijbewijs halen? Neem dan gerust contact met ons op over onze transportopleidingen en de HNR Code 95 nascholing. 

De Weerd Verkeers- en Transportopleidingen

Rijschool De Weerd biedt opleidingen aan voor het behalen en behouden van alle rijbewijzen. Wij maken van weggebruiker betere bestuurders. Hierbij staat veiligheid in het verkeer en mobiliteit voorop. Daarnaast zet De Weerd zich in voor een duurzamere manier van rijden, wat je terugziet in onder andere de ‘Het Nieuwe Rijden code 95’ trainingen. 

De Weerd is gevestigd in Apeldoorn, Zwolle en Epe. Ben jij benieuwd naar wat wij als kwalitatieve en betrouwbare rijschool, voor jou kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op, of vraag direct jouw kennismaking les aan!