Elk bedrijf met werknemers is sinds 1994 verplicht om de juiste maatregelen te treffen op het gebied van BHV, oftewel Bedrijfs Hulp Verlening. Dit houdt in dat er binnen een bedrijf een bepaald aantal mensen in het bezit moet zijn van een BHV-diploma. Ook in de transportwereld is het van groot belang dat er genoeg kennis op het gebied van hulpverlening is. De chauffeurs spenderen veel tijd op de weg en kunnen situaties tegenkomen waarbij hulp bieden noodzakelijk is. Rijschool De Weerd biedt de juiste BHV-cursus aan in Apeldoorn. En in dit blogbericht zullen we exact uitleggen wat deze cursus inhoudt en hoe je het diploma kunt behalen.

Inhoud van de cursus

Net als bij de opleiding voor het rijbewijs, heeft de BHV-cursus zowel praktische als schriftelijke onderdelen. De één kan in dit geval niet zonder de ander. Zodra de theorie niet voldoende beheerst wordt, kan het in de praktijk niet op de juiste uitgevoerd worden. In het geval van een calamiteit zijn de eerste minuten cruciaal voor de uitkomst. Een BHV’er is verantwoordelijk om, in het geval van een calamiteit, de juiste hulp te bieden totdat de professionele hulpdiensten gearriveerd zijn. Om ervoor te zorgen dat de hulp die je als BHV’er moet bieden, juist in een stress situatie gebeurt, is het van groot belang dat de handelingen die vereist zijn volledig in het system van de BHV’er zitten. Alleen op deze manier kan er vanuit de opgedane kennis gehandeld worden. En dit kan levensreddend zijn bij een calamiteit.

Deze BHV-cursus is bij ons te volgen op meerdere locaties. Wij bieden de cursus onder andere aan in Apeldoorn, Epe of Zwolle. Het doel van deze cursus is om zowel de kennis als het handelen volledig eigen te maken bij de cursist. Dit is alleen mogelijk door het veelvuldig oefenen en het opbouwen van kennis en vaardigheden. Er worden tijdens deze cursus verschillende casussen besproken. Daarbij wordt er gekeken welke handelingen nodig zijn in welke situatie.

De volgende onderwerpen zullen aan bod komen tijdens de cursus:

Theorie gedeelte van de cursus:

  • Menselijk lichaam
  • Verschillende wonden
  • Botbreuken
  • Sorten branden
  • Risico’s besturen voertuig

Praktijk gedeelte van de cursus:

  • Stabiele zijligging
  • Levensreddende handelingen (EHBO en reanimatie)
  • Rautekgreep (de greep om een slachtoffer juist te vervoeren naar een veiligere plek)
  • Kleine brandjes blussen

Na het afronden van deze cursus ben je in staat om jouw rol als BHV’er juist uit te kunnen voeren. Je kan eerste hulp verlenen waar het nodig is, reanimeren en eventuele beginnende branden blussen met de juiste blusmiddelen.

BHV en code 95

Elke chauffeur die beroepsmatig een voertuig bestuurt, moet in het bezit zijn van de code 95. Deze code leert je verschillende veiligheidsaspecten, die nodig zijn om op de juiste en vooral meest professionele manier, aan die noodzakleijk zijn binnen de transportsector. Bij onze vestigingen in Apeldoorn, Epe en Zwolle is het mogelijk deze cursus te volgen en zo de code op je rijbewijs bij te mogen laten schrijven. Om de code te mogenbijschrijven op het rijbewijs is er een totaal van 35 punten nodig. Deze punten behaal je door verschillende cursussen en opleidingen te volgen. Zodra de benodigde punten zijn behaald wordt de code toegekend.

Deze code is na uitgifte vijf jaar geldig en zal daarna verlengd moeten worden. Het verlengen van de code 95 wordt gedaan als er in totaal 35 uur aan nascholing is gevolgd. Voor het onderdeel BHV worden in totaal zeven nascholingsuren berekend. Deze gelden mee voor het totaal van de 35 punten.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden die er voor jou zijn, maar ook waar en wanneer jij de BHV-cursus in Apeldoorn kunt volgen? Neem gerust een kijkje op onze website voor het actuele aanbod.