Velen dromen er al tijden van om heerlijk op een brommer door de stad te kunnen rijden. Uiteraard is in het bezit zijn van een brommer rijbewijs essentieel. Maar hoe zit het dan precies in elkaar dat brommer rijbewijs en wat zijn de kosten daarvoor? Wij hebben het allemaal voor je uitgezocht en zullen in het onderstaande blogbericht je meer duidelijk maken over het brommer rijbewijs en alles wat daarbij komt kijken.

Uit welke onderdelen bestaat het brommer rijbewijs?

Voor we dieper induiken op welke kosten het behalen van je brommer rijbewijs met zich meeneemt gaan we eerst kijken uit welke onderdelen dit rijbewijs bestaat. Het brommer rijbewijs, oftewel het AM rijbewijs, bestaat uit meerdere onderdelen zoals het theoriegedeelte en het praktijkgedeelte en daarnaast is een gezondheidsverklaring noodzakelijk. Uiteraard wordt het brommer rijbewijs enkel afgegeven als de cursist voor beiden onderdelen het examen met succes heeft afgerond. Het CBR zal de examens van zowel het theorie als het praktijkgedeelte afnemen. 

Theorie gedeelte van het brommer rijbewijs.

Voorheen mocht je starten met het theoriegedeelte van een rijbewijs zodra je de leeftijd had behaald waarop je ook examen mag doen. In het geval van je brommer rijbewijs is dat 16 jaar oud. Na een landelijke testperiode zijn er aanpassingen gemaakt in de regelgeving op dit gebied. Zo mag je tegenwoordig een half jaar voordat je de examen leeftijd hebt bereikt al starten met het theoriegedeelte. In het geval van het brommer rijbewijs mag je vanaf dat je 15,5 jaar oud bent starten met het theoriegedeelte. Wel is het zo vastgelegd in de wet dat het theorie examen pas afgenomen mag worden wanneer de cursist 16 jaar oud is. 

Deze theorieopleiding bestaat uit een lesboek waarin je alle informatie kan vinden die belangrijk is voor het theorie examen. Daarnaast krijg je toegang tot een online platform waar naast extra informatie ook proefexamens en een duidelijke uitleg te vinden is. Hiermee ga je thuis aan de slag. Zodra alle stof behandeld is en jij voldoende kennis hebt opgedaan mag je het theorie examen gaan aanvragen. Het examen wordt afgelegd bij het CBR. Hier krijg je 30 minuten de tijd om alle vragen te beantwoorden. In deze 30 minuten krijg je 50 vragen en daarbij nog eens twee testvragen. Van deze vragen moeten er 44 correct beantwoord worden om het theorie certificaat te behalen.

Praktijk gedeelte

Zodra je 16 jaar oud bent en het theorie certificaat hebt behaald mag er gestart worden met het volgen van rijlessen. Over het algemeen zijn een viertal rijlessen op de brommer voldoende om alle kennis te bemachtigen waarmee jij veilig en vertrouwd de openbare weg op kan gaan. Bij rijschool de Weerd hanteren wij een maximum van 2 kandidaten die tegelijkertijd rijles volgen. Op deze manier kunnen wij intensieve begeleiding bieden waardoor onze cursisten optimaal opgeleid worden. Zowel de rijlessen als het praktijk examen worden op één dag gepland. Blijkt het dat er meer rijlessen nodig zijn dan zal dat in overleg ingepland worden.

In deze rijlessen gaan we samen deel nemen in het verkeer. Zo willen we meerdere verkeerssituaties tegenkomen die zich ook bij het examen voor kunnen doen. Om de kennis die je opdoet tijdens het praktijk gedeelte zo hoog mogelijk te krijgen is het van belang dat er zo veel mogelijk tijd op de weg wordt doorgebracht. Wij plannen deze rijlessen om deze reden dan ook altijd op dezelfde dag. Daarnaast worden de rijlessen overdag gepland, dit omdat er dan veel ander verkeer op de weg aanwezig is en er dus ook sneller een bijzondere verkeerssituatie zich voordoet.

Afrijden voor het brommer rijbewijs

Op het moment dat je brommer rijbewijs praktijkexamen aanbreekt zal je samen met je lesinstructeur naar het CBR gaan om het examen te gaan doen. Je maakt daar kennis met je examinator. In totaal zal het examen ongeveer 45 minuten duren, 25 minuten hiervan zit je daadwerkelijk op de weg met je brommer. De examinator zal, net zoals de rijinstructeur dat tijdens de lessen deed, echte je op een eigen brommer rijden. Er wordt dan met elkaar gecommuniceerd via een speciaal communicatie systeem in de helm. Tijdens de examen rit zal de examinator op verschillende zaken letten. Denk hierbij aan:

  • Worden de juiste verkeersregels toegepast tijdens het rijden?
  • Kan jij met de juiste snelheid meekomen in het verkeer?
  • Laat jij zien dat je de brommer goed beheerst?
  • Laat je zien wat jou plek op de weg is met de brommer?
  • Rij je veilig genoeg voor jezelf en de andere weggebruikers?

Na afloop van het praktijkexamen krijg je direct de uitslag en dus te horen of je wel of niet geslaagd bent. Dan kan je ná de examendag je rijbewijs gaan aanvragen bij jou gemeente. In het geval dat je gezakt bent krijg je van de examinator te horen aan welke punten jij nog moet werken. Het advies is om zo snel mogelijk weer opnieuw rijlessen te gaan nemen zodat je je kan voorbereiden op een herexamen.

Wat zijn de kosten?

Hier vind je het volledige kostenoverzicht van het behalen van je brommer rijbewijs. Mochten er toch nog vragen zijn? Schroom niet en bel ons gerust op want wij kunnen al je vragen beantwoorden.