Vakbekwaamheid en wat het precies inhoudt

Vakbekwaamheid is een term die we tegenwoordig steeds vaker horen, maar wat houdt het nu precies in? De letterlijke vertaling van vakbekwaamheid is deskundig. Op het moment dat we spreken over iemand die vakbekwaam is dan hebben we het over een persoon die zeer gedreven is in het vak wat hij of zij uitoefent. Je bent vakbekwaam als je op een deskundige manier je vak of beroep uitoefent; en hierbij ook goede kwaliteit levert. Dat lijkt makkelijker dan het is, maar tegenwoordig stellen we hoge eisen aan onszelf en wordt er ook op de werkvloer steeds hogere eisen gesteld aan het personeel.

Daardoor is het belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen en te beoordelen hoe jij het beste uit jezelf kan halen om zo vakbekwaam mogelijk je werk te doen.

Vakbekwaamheid kent ook verschillende synoniemen waaronder: 

Bedreven, Gediplomeerd, Geschoold, Vakkundig, zijn vak volledig verstaan en nog vele meer.

Ook binnen de transportsector is het van belang dat er deskundig en vooral goed werk wordt geleverd. Je zit natuurlijk niet zomaar in de vrachtwagen spullen te vervoeren. Dat is toch wel wat kort door de bocht als je het ons vraagt. Een beroepschauffeur moet tegenwoordig met vele zaken rekening houden, veel papierwerk bijhouden en natuurlijk bewust zijn van de gevaren die het transport eventueel met zich mee brengt.

Mocht jij als chauffeur nu een eigen transportonderneming willen starten of leiding wil gaan geven aan mensen in de transportwereld? Dan is het hebben van een vakbekwaamheid goederenvervoer getuigschrift tegenwoordig verplicht. Dit geldt niet alleen voor iemand die een groot transportbedrijf wil oprichten, maar ook voor de eigen rijders en ZZP-ers of als er sprake is van een bedrijfsovername of bedrijfsopvolging. Je ziet steeds vaker dat de grotere transportbedrijven niet alleen maar personeel meer in dienst hebben, maar er een groot aantal, of in sommige gevallen zelfs alle chauffeurs, vanuit zijn of haar eigen onderneming rijdt en dus ZZP-er is. Zit je erover na te denken om als ZZP-er aan de slag te gaan in de transportsector? Dan is het zeker de moeite waard dit blogbericht helemaal door te lezen want wij vertellen je alles wat je moet weten.

Zes examen onderdelen voor het getuigschrift van vakbekwaamheid

Om het getuigschrift van vakbekwaamheid te behalen moet je aan alle voorwaarden voldoen en de daarbij behorende examen onderdelen goed afronden. Wij hebben de zes onderdelen van dit getuigschrift voor je uitgewerkt zodat je helemaal op de hoogte bent van alles wat je moet weten. 

Bedrijfsmanagement

In dit onderdeel wordt er gekeken naar je kennis over het bedrijfsmanagement. In dit theorie examen worden 30 meerkeuze vragen gesteld over verschillende onderwerpen zoals Verzekeringen, Belastingen, Recht- en wetkennis en marketing. Zodra je 19 of meerdere vragen juist hebt beantwoord ben je voor dit examen geslaagd. Voordeel is dat je direct na het examen de uitslag krijgt zodat je meteen weet of je dit onderdeel van je lijst af kan vinken. De uitslag van dit examen is vanaf dat moment 5 jaar geldig.

Calculatie goederen

Dit theorie-examen kan ongeveer 90 minuten in beslag nemen. In die tijd worden er 20 gesloten vragen voorgelegd die elk vijf antwoordmogelijkheden heeft. Het aantal punten wat je per goed antwoord krijgt verschilt per vraag; in het totaal kan je met deze 20 vragen 115 punten behalen. Bij dit onderdeel kan je vragen verwachten van de volgende onderwerpen: Berekeningen m.b.t. afschrijvingen, loonkosten, voertuigkosten en totale kosten, maar ook vragen over verschillende onderwerpen zoals jaarkilometrage, brandstofkosten etc. Zodra je 55% van de vragen, dat is dus minimaal 64 punten, hebt behaald ben je voor dit onderdeel geslaagd. Je weet dit direct na de laatste vraag en ook hierbij is de uitlag weer 5 jaar geldig.

Financieel management

Tijdens dit 90 minuten durende examen krijg je 32 vragen die weer zijn opgesplitst in verschillende onderdelen. Zo krijg je 10 meerkeuze vragen over de financiële administratie, belastingen, dagboeken en financiering. Ook krijg je 10 meerkeuze vragen over de beoordeling van de jaarstukken, 12 meerkeuze-sleepvragen over de kolommenbalans en als afsluiting 1 invulvraag over de berekening van het eigen vermogen. In totaal is bij dit onderdeel 100 punten te behalen en je bent gelaagd wanneer je 55%; dus ook 55 punten hebt behaald.

Personeelsmanagement goederen

In dit, ongeveer 60 minuten durende examenonderdeel, wordt er aandacht besteedt aan de algemene sociale wetgeving, personeel en leidinggeven en aan de CAO van de sector. Dit examen is een online theorie-examen die bestaat uit 30 meerkeuze vragen. Om te slagen moet je er minimaal 19 goed beantwoord hebben. Ook deze uitslag is 5 jaar geldig.

Wegvervoer goederen deel 1

Net als het vorige onderdeel is dit ook een online theorie-examen. In dit eerste deel van de wegvervoer goederen wordt er gekeken naar jouw kennis over de organisaties in het wegvervoer, de ritmachtigingen, termijn machtigingen en CEMT-vergunningen, de wet- en regelgeving goederenvervoer en tot slot de heffingen en overige documenten.

Dit onderdeel bestaat uit 30 meerkeuze vragen waarvan je er dit keer 20 of meer goed moet hebben om te slagen. Direct na het examen krijg je te weten of je geslaagd bent en deze uitslag blijft ook net als alle andere onderdelen 5 jaar geldig.

Wegvervoer goederen deel 2

In dit laatste examen van het getuigschrift vakbekwaamheid wordt er, door middel van 28 meerkeuzevragen, bekeken wat jouw kennis is over deelmarkten, voertuigmanagement en milieu, de procedures van laden en lossen en de veiligheid op de weg. Je krijgt voor dit examen 60 minuten de tijd en zal direct na afsluiting van het examen de uitslag te horen krijgen. Ook deze uitslag zal weer 5 jaar geldig zijn.

Waarom is dit belangrijk voor mij als chauffeur?

We zien tegenwoordig steeds meer grotere trasportbedrijven gebruik maken van het inzetten van ZZP-ers in plaats van vast personeel. Er zitten hier natuurlijk meerdere voordelen aan voor zowel de werkgever als de ZZP-er, zoals bijvoorbeeld eigen invulling van uren, geen chauffeur hoeven uitbetalen als er geen ritten zijn op dat moment en zo nog velen meer. Maar ja laten we niet vergeten dat we met een sector te maken hebben waarin je echt goed moet weten hoe alles reilt en zeilt. Daarom is er een tijd geleden gekeken naar de mogelijkheden en vooral de kennis die iemand moet hebben om op de best mogelijke manier zijn werk, binnen de transport wereld, te kunnen volbrengen. Dat was het moment dat deze vakbekwaamheid naar boven is gekomen. 

In de praktijk komt er namelijk veel meer bij kijken dan alleen maar goederen vervoeren. Zodra jij als zelfstandige voor een transport bedrijf rijdt zijn er wetten en regels die niet alleen het bedrijf moet opvolgen, maar juist jij als chauffeur. Zoals je al kon zien aan de hand van de zes examen onderwerpen heeft het te maken met je kennis van de management kant en laten we zeker niet de financiële kant vergeten. Genoeg zaken die enorm van belang zijn om zelf zo vakbekwaam mogelijk te werk te gaan. 

Zo behaal jij je vakbekwaamheid papieren.

Zoals je hierboven hebt gelezen bestaat het getuigschrift voor de vakbekwaamheid uit zes theorie examenonderdelen. Al deze zes examens worden afgenomen door en bij het CBR net zoals elk ander rijbewijs of certificaat. Zodra je voor al deze zes onderdelen examen hebt gedaan, en uiteraard voor elk onderdeel geslaagd bent is de aanvraag voor het getuigschrift vakbekwaamheid compleet. Je hoeft dan ook verder niks meer te doen, de aanvraag gaat op naam dus zodra jij alle onderdelen gehaald hebt start de procedure voor het maken van je getuigschrift en dan zal deze naar je toegestuurd worden.

Het is goed te weten dat je vijf jaar de tijd hebt voor al deze examens en het is niet noodzakelijk om de examenonderdelen in bovenstaande volgorde te voldoen. Je mag dus zelf bepalen welk onderdeel je wanneer doet; en ook hoe lang je er totaal over doet. Zoals je kon lezen is elke uitslag 5 jaar geldig dus dat geeft je genoeg tijd om alle onderdelen te behalen. Zodra je alles behaald hebt en het getuigschrift voor vakbekwaamheid wordt naar je opgestuurd dan is deze onbeperkt geldig. Je hoeft dit getuigschrift dan niet, zoals bijvoorbeeld de Code 95 of de ADR, na een bepaald aantal jaar weer te verlengen.