We hebben er allemaal wel eens gebruik van gemaakt, het openbaar vervoer en dan specifiek de bus. Zo maken we gemakkelijk een busrit naar het centrum voor een heerlijk dagje shoppen. Heb jij er nu altijd al van gedroomd om buschauffeur te worden? En weet je niet precies wat je daar allemaal voor moet doen? In dit artikel gaan we je precies uitleggen wat jij allemaal kan doen om buschauffeur te worden. Zo hebben we op een rijtje gezet wat er op praktijk en theorie vlak allemaal bij komt kijken, maar ook wat er daarnaast nog nodig is; zoals je gezondheidsverklaring en de code 95. Geen idee waar we het over hebben? Geen probleem, als je onderstaand blogbericht hebt gelezen ben je volledig op de hoogte en weet je alles wat je moet weten om van jouw droom de realiteit te kunnen maken.

Wat moet ik doen om buschauffeur te worden?

Wij hoeven je niet te vertellen dat je voor het besturen van een bus met meerdere passagiers een specifiek rijbewijs nodig hebt. We hebben het dan over het D rijbewijs, of beter bekend het busrijbewijs. Nu is het zo dat je deze nodig hebt zodra je een bus bestuurd die meer dan 8 passagiers vervoert. Zodra je meer dan 8 personen in één voertuig vervoert moet je in het bezit zijn van een geldig D rijbewijs. Net zoals bij je autorijbewijs B is er een praktijk en een theorie gedeelte. Om je busrijbewijs te behalen zal je voor beide onderdelen moeten slagen.

Nu zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden voor je begint met het behalen van je D rijbewijs. Zo is het eerst belangrijk te bepalen of je beroepsmatig dit rijbewijs gaat gebruiken. Is dit het geval? Dan zal je naast het rijbewijs ook je code 95 moeten behalen. Meer daarover lees je verderop in dit blogbericht. Naast de code 95 is het ook van belang dat je een gezondheidsverklaring haalt. Zo wordt er bekeken of jouw gezondheid goed genoeg is om de verantwoordelijkheid te dragen voor het besturen van zoveel passagiers. Deze verklaring moet aangevraagd worden bij het CBR, en daarnaast moet je door een bevoegde arts gekeurd worden. De afgifte hiervan kan best wat tijd in beslag nemen, wij adviseren je daarom om dit ruim op tijd aan te vragen. 

D rijbewijs

Zodra je start met het halen van je D rijbewijs is het van belang om te beoordelen hoeveel rijlessen er gevolgd moeten worden. Om dit te kunnen bepalen beginnen wij altijd met een proefles; of zoals wij dat noemen een intest. Tijdens deze intest kan de instructeur beoordelen welke vaardigheden de cursist al in huis heeft en hoeveel rijlessen er dan nog nodig zijn voor het behalen van het busrijbewijs. Dit gedeelte bestaat uit een intakegesprek, een rijles met, als afsluiting, een eindgesprek waar alles geëvalueerd wordt. Dan wordt er een plan van aanpak gemaakt voor de aankomende periode. Zodra de intest plaats heeft gevonden en de rijlessen ingepland zijn, kunnen we gaan starten. 

Het is van belang dat er tijdens de rijlessen veel kennis en rijervaring wordt opgedaan. Vandaar dat wij altijd rijlessen aanbieden in blokken. Zo plannen we de rijlessen in blokken van 3,4, 5 of zelfs 6 x 50 minuten in. Zo kunnen we een langere tijd per les op de weg doorbrengen waardoor de kans op bijzondere verkeerssituaties uitermate groter is dan dat er korter gereden word. Ook is het van belang om de lessen overdag in te plannen, want op die momenten is het drukker op de weg.

Theoriegedeelte D rijbewijs

Voordat je het praktijkgedeelte mag afronden, is het van belang dat je het theoriegedeelte hebt afgerond. Om je busrijbewijs te mogen behalen moet je in het bezit zijn van de theoriecertificaten RV1 en R2D (administratie light en techniek/verkeer). Mocht je nu beroepsmatig de bus gaan besturen? Dan is het ook noodzakelijk om in het bezit te zijn van de certificaten RV1, V2D en V3D. Daarnaast moet de toets besloten terrein en praktische toets gedaan worden. 

Code 95

Voor het beroepsmatig besturen van een bus moet je in het bezit zijn van de Code 95. Deze code is in het leven groepen om beroepschauffeurs extra scholing te geven die van belang is bij het uitvoeren van deze verantwoordelijke taak. Bij deze code is het nodig om een bepaald aantal punten te behalen. Deze punten haal je door scholing of nascholing te volgen. Het gaat dan om cursussen die je bijvoorbeeld veel vertellen over de veiligheid, maar ook bijvoorbeeld over techniek. Deze code is 5 jaar geldig, maar zal na die 5 jaar verleng moeten worden. Dit doe je dus door middel van cursussen te volgen. Je mag direct starten met het volgen van deze cursussen en hoeft dus niet te wachten totdat je code 95 verloopt. Het voordeel hiervan is dat je niet op het laatste moment alles nog moet regelen om de code 95 te behouden.

Ben je na het lezen van dit blogbericht nieuwsgierig geworden naar meer van dit soort interessante artikelen? Neem dan eens een kijkje in onze kennisbank, deze staat namelijk vol met leuke en vooral informatieve blogberichten en artikelen.