Kosten camper rijbewijs? Hoe zit het precies met een eventueel camper rijbewijs en beter nog wat zijn de kosten voor een camper rijbewijs? Wij hebben het allemaal voor je uitgezocht en zullen in dit blogbericht alles op een rijtje zetten. Zo ben je helemaal op de hoogte en kan je misschien volgend jaar ook wel met een prachtige camper zelf op reis gaan.

Camper besturen met een B-rijbewijs

Laten we beginnen bij het begin. Want je mag namelijk ook met je gewone B-rijbewijs al een camper besturen. Het ligt er dan uiteraard aan welke camper het is en vooral wat het gewicht, maar ook wat de grootte van de camper is. Het is daarom slim om eerst goed onderzoek te doen naar welke soort camper jij eventueel wil gaan besturen. Zoek dan goed uit wat het gewicht en de grootte is van deze camper zodat je precies weet welk rijbewijs je moet hebben om hem te mogen besturen. Zo mag je met het B-rijbewijs al een camper besturen die maximaal 3.500 kilo weegt. Daarbij moet je vooral niet vergeten dat je hier maximaal 8 passagiers in mee mag nemen. Hierbij hoef je jezelf als bestuurder niet mee te rekenen. Je mag dus in totaal met negen personen in deze camper rijden. Of je dat wil is natuurlijk maar de vraag want als de camper dit gewicht heeft is de kans groot dat er geen negen zit of slaapplekken aanwezig zijn. Dus in dat geval dan toch misschien een grotere camper en een ander rijbewijs regelen. Gelukkig zijn er genoeg campers te vinden die je gewoon met je eigen rijbewijs mag besturen. Dat maakt het voor sommigen al een stuk makkelijker om met de camper op vakantie te gaan.

Camper rijbewijs C of toch C1?

Wil je toch met een grotere camper op reis dan zal je wel een ander rijbewijs moeten halen. Welke dit is is namelijk afhankelijk van het gewicht van de camper. Zo kan je met het C1 rijbewijs een camper besturen die tussen de 3.500 en de 7.500 kilo zit. Ook hier mag je naast jezelf als bestuurder acht passagiers meenemen. Ook mag je bij dit voertuig een aanhangwagen of oplegger koppelen. Het is dan wel zo dat deze aanhang wagen niet meer mag wegen dan 750 kg. Zodra je een zwaardere aanhang wagen erachter wil trekken dan zal je ook het rijbewijs C1E moeten halen. Deze is gespecificeerd in het rijden met een aanhanger.

Is de camper waar je mee op stap wil nog zwaarder? Dan is de kans groot dat je een C rijbewijs moet halen. Ja het klopt wat je denkt een C rijbewijs is toch voor een vrachtwagen? Inderdaad! Maar als je een camper wil besturen die zo zwaar weegt is een vrachtwagenrijbewijs geen overbodige luxe. Zodra je namelijk je C rijbewijs hebt mag je een camper besturen die meer dan 7.500 kilo weegt. Goed te weten is dat hier de toegestane maximummassa bedoeldwordt. Dit is het lege gewicht plus het maximale laadvermogen. Zorg dus voordat je gaat vertrekken dat je goed weet wat de specificaties van jouw camper is en vooral wat hij op dat moment weegt. Zo ben je altijd goed voorbereid en kom je niet voor verassingen te staan.

Wat zijn de kosten van een camper rijbewijs?

Zodra je gaat starten met het behalen van je C1 of C rijbewijs gaan we samen kijken hoeveel lessen je ongeveer nodig gaat hebben. Dit doen wij door een zogenaamde intest. Hierin ga je samen met een instructeur de weg op om te kijken wat jouw vaardigheden op dat moment zijn. Zo kan de instructeur een inschatting gaan maken van het aantal lessen wat hij denkt dat je nodig hebt om je rijbewijs te kunnen halen. Je kan dan een keuze maken uit een lespakket of gewoon losse lessen. De les zal altijd een blok zijn van 3 x 50 minuten les. Zoals je kan voorstellen is het vooral bij dit soort rijbewijzen van belang dat je veel verschillende verkeerssituaties meemaakt. Zodra je één les volgt van 50 minuten is de kans klein dat we bijzondere situaties tegen gaan komen. Om die reden hebben wij besloten de lessen voor het camper rijbewijs aan te bieden in blokken van 3 x 50 minuten les achter elkaar. op die manier breng je een langere tijd door in de camper en zal je sneller alles onder de knie krijgen. De kosten voor het gehele rijbewijs hangen natuurlijk af van het aantal lessen wat jij nodig hebt. Check hier wat de kosten zijn voor het C of het C1 rijbewijs.

Ben je na het lezen van dit blogbericht nieuwsgierig geworden naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan gerust eens een kijkje op onze website want daar vind je nog veel meet leuke informatie over dit soort onderwerpen. Ook onze kennisbank staat vol met interessante blogberichten die de moeite waard zijn om eens lekker doorheen te gaan.