Op de snelweg zie je er genoeg rijden, vrachtwagens met een grote aanhang erachter. Ze rijden er natuurlijk niet voor niks want ze zijn druk bezig met het vervoeren van goederen. Goederen die jij en ik nodig hebben in ons dagelijkse leven. Ze voorzien bedrijven, winkels en webshops van alle benodigde producten die vervolgens weer door ons gekocht worden. Hoe zit het nu eigenlijk als jijzelf met zo’n mooie vrachtwagen met aanhanger wil rijden? Oftewel hoe kan je het CE rijbewijs halen om vervolgens zelf op pad te kunnen gaan? Wij hebben alles voor je uitgezocht en zullen je precies op de hoogte brengen van wat er allemaal bij komt kijken als jij je CE rijbewijs wil behalen. Welke theoriecertificaten moet je daarvoor hebben? Hoe gaat het in zijn werk met rijlessen? En nog meer praktische zaken die jij moet weten. Wij hebben het allemaal voor je op een rijtje gezet in onderstaand blogbericht.

Wat mag ik rijden met een CE rijbewijs?

Zodra je op een vrachtwagen wil rijden is het nodig om in het bezit te zijn van een C rijbewijs, maar als je achter deze vrachtwagen ook nog een aanhanger of oplegger wil hebben moet je ook een CE rijbewijs hebben. Zodra je dit rijbewijs hebt behaald mag je een aanhanger trekken met een maximummassa van meer dan 750 kg. Omdat dit uiteraard weer andere vaardigheden vereist in het besturen van de vrachtwagen is hier een apart rijbewijs voor gemaakt genaamd het CE rijbewijs. Net als alle andere rijbewijzen behaal je deze door een aantal belangrijke stappen te doorlopen, maar daar gaan we straks uitgebreider op in. In de meeste gevallen wordt er vooral professioneel gereden met een vrachtwagen met aanhanger. Dit betekend dat je beroepsmatig deze combinatie bestuurd. Is dat het geval? Dan moet je naast je CE rijbewijs ook in het bezit zijn van je code 95 certificaat. Dit is noodzakelijk om te hebben bij het beroepsmatig besturen van een voertuig.

Hoe kan ik dit rijbewijs halen?

Net zoals bij eigenlijk alle rijbewijzen is het voor je CE rijbewijs halen niet anders. Je moet zowel een theorie als een praktijkgedeelte volgen om het rijbewijs te behalen. Zodra je wil starten met je CE rijbewijs zal er eerst een proefles, of zoals wij het noemen, een intest gedaan worden. Hierin kan de rij-instructeur een schatting maken van het aantal lessen wat jij nodig zal hebben om dit rijbewijs te behalen. Op deze manier kunnen we van te voren afspreken hoeveel lessen je moet gaan volgen en beter nog wat de kosten voor jou gaan zijn. Zo weet je direct het kostenplaatje voor je eraan gaat beginnen. Lekker duidelijk en transparant al zeggen we zelf. Je mag starten met dit rijbewijs als je 18 jaar oud bent. Kanttekening is dan wel dat je in het bezit moet zijn van je C rijbewijs en het certificaat voor de Code 95. Ben je niet in het bezit van de Code 95 dan mag je pas starten als je 21 jaar oud bent.

Je zal eerst starten met het volgen van de theorielessen en zodra je voldoende kennis hebt opgedaan kan je opgaan voor het examen. Dit doe je net als bij je autorijbewijs door het examen af te leggen bij het CBR. Als je hierin voldoende hebt gescoord heb je het theoriecertificaat op zak en kan je door naar de volgende stap. 

Praktijkgedeelte

Zoals we al zeiden bepalen we samen het aantal praktijklessen wat jij nodig hebt aan de hand van de intest. Dan zullen we ernaar gaan kijken wanneer we deze lessen gaan inplannen. Ons advies hierin is om de lessen zoveel mogelijk overdag te volgen. Overdag is er namelijk meer verkeer op de weg en zullen bijzondere verkeerssituaties zich gemakkelijker voordoen. Dit helpt jouw weer met je rijvaardigheid. Verder zullen we de lessen altijd inplannen in 3 blokken van 50 minuten. Ook dit is weer om voldoende ervaring op te kunnen doen in verschillende verkeerssituaties. Natuurlijk is het ook mogelijk om deze blokken te verlengen en nog langer per keer de weg op te gaan, maar dat wordt dan besproken met de lesinstructeur. Zodra de lesinstructeur merkt dat je voldoende skills in huis hebt om het CE rijbewijs praktijkexamen te doen zal er een datum ingepland woorden bij het CBR. Voor je het praktijkexamen mag afnemen moet je in het bezit zijn van een gezondheidsverklaring. Deze moet aangevraagd worden bij het CBR. Omdat zij een behoorlijk lange wachttijd hebben adviseren wij dat je dit al vroegtijdig aanvraagt. Het liefst zelfs al zodra je start met je praktijk of theorie gedeelte. Deze verklaring is namelijk één jaar na afgifte geldig dus je hebt dan nog genoeg tijd om dan het rijbewijs te halen. 

Tot slot

Omdat wij willen dat de opleiding die je volgt perfect aansluit bij de praktijk is het mogelijk dat je kiest met welk voertuig je het CE rijbewijs wil behalen. We geven rijles in een combinatie bakwagen met middenas-aanhangwagen, of met een trekker-oplegger. De combinaties rijden we met een DAF XF, Volvo FH en Mercedes Actros. De trekker oplegger is een DAF XF met een Schmitz-oplegger.

Nu ben je volledig op de hoogte van alle ins en outs op het gebied van je CE rijbewijs. Ben je na het lezen van dit blogbericht geïnteresseerd geraakt en wil je graag zelf je CE rijbewijs halen? Neem dan gerust telefonisch contact met ons op of check onze website. En wil je meer van dit soort interessante blogberichten lezen? Check via onderstaande link onze kennisbank die vol staat met leuke en interessante blogberichten.