Rijangst snelweg? Voor de meeste mensen de normaalste zaak van de wereld, maar voor anderen zorgt het rijden op de snelweg voor veel angst in die auto. Rijangst is een serieuze zaak en de statistieken liegen er daarom ook niet over. Van de 7 miljoen mensen met een rijbewijs in Nederland hebben zoโ€™n 800.000 tot 1.000.000 mensen een bepaalde vorm van rijangst. Dat is een serieus percentage! Maar ja voor iemand die leid aan rijangst en dan voornamelijk op de snelweg is dit natuurlijk het aller vervelendst. Maar ja hoe ga je het dan aanpakken als je wil gaan beginnen met je rijbewijs, maar je het niet aandurft vanwege je rijangst? Wij hebben hiervoor gelukkig de oplossing. Lees snel verder en kijk hoe wij jou kunnen helpen deze angst te overwinnen.

Serieuze zaak!

We beschreven het eerder al even ,maar rijangst is een serieuze zaak. De cijfers liegen er niet over en we kunnen wel spreken van een veelvoorkomend probleem. Voor iemand die zonder na te denken lekker achter het tuur stapt om eens een bezoeken aan zijn of haar oma te doen is het lastig voor te stellen dat een ander soms nachten wakker ligt om datzelfde tripje. Vaak wordt er wat lacherig over gedaan, maar laten we meteen vaststellen dat rijangst een gegronde angst is en niet zomaar wat stress oplevert in de auto. Mensen met rijangst kunnen soms echt niet meer helder nadenken en de situatie inschatten. Het hoofd en lijf gaat als het ware op slot en de handelingen die gedaan moeten worden zijn nergens te bekennen. Het is juist daarom zo enorm belangrijk dat je deze rijangst ook serieus neemt en daadwerkelijk een oplossing ervoor zoekt. Vaak wordt er gedacht dat mensen met rijangst onveilig zijn op de weg. Maar dat blijkt niet waar! Zelf denken ze daar wel anders over, maar diegene die al wel hun rijbewijs hebben behaald kunnen veilig de weg op want dat is door een examinator zo beoordeeld. Echter is het vaak een gevolg van het te weinig routine opbouwen na het behalen van dat rijbewijs waardoor ze zich onzeker voelen in de auto. Ze rijden dus niet perse โ€œslechtโ€. Het is dan ook niet iets wat je zomaar even alleen aanpakt. Zodra je echt rijangst hebt voor bijvoorbeeld de snelweg heb je hulp nodig van iemand die verstand heeft van dit soort angsten en vooral die weet hoe je er mee om kan leren gaan.

Verschillende soorten rijangsten

Er zijn verschillende soorten rijangst en iedereen heeft het in een iets andere vorm. Er is dan ook geen label op te plakken en dat moet je ook helemaal niet willen. Zo kan je een rijangst krijgen door een situatie waar je in hebt gezeten of een recente ervaring in het verkeer. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je door iets wat er in het verleden is gebeurd rijangst hebt ontwikkeld. Zo is er naast rijangst ook faalangst. Faalangst is vooral de angst om te presteren als er anderen bij je in de auto zitten of je zien vanuit buiten de auto. We kennen dit bijna allemaal wel een beetje. Je komt aan op de plek van bestemming bij je vrienden en moet alleen nog even de auto achteruit inparkeren. Iedereen staat naar je te kijken dus je bent extra op alert dat je het wel goed doet. Gelukkig hebben de meeste van ons in dit soort situaties een gezonde spanning en druk om te presteren, maar bij mensen met faalangst is dit een beetje anders en vaak een stuk heftiger. Zij zullen zwetende handpalmen en oksels krijgen en horen vrijwel direct in hun hoofd dat ze het toch niet kunnen. Deze faalangst komt vaak voort uit perfectionisme en soms de angst voor negatieve reacties van anderen. Gelukkig kunnen wij ook met deze angst hulp bieden waar je veel aan hebt.

Hoe kom je van je rijangst snelweg af?

De eerste stap in het oplossen van je rijangst is erkennen dat het een echte serieuze angst is en dat jijzelf er weinig aan kan doen. Je hebt daar dus echt hulp bij nodig! Gelukkig ben je dan bij ons aan het juiste adres. Wij hebben een gespecialiseerde coach in dienst die alles af weet van rijangst en vooral weet hoe je er vanaf kan komen. Deze Coach zal het probleem bij de bron aanpakken en samen met jouw weer het vertrouwen in jezelf en in het rijden terug krijgen. Stapje voor stapje worden er successen behaald zodat jij weer zonder angst in het verkeer kan deelnemen. Want autorijden moet vooral iets leuks zijn en niet ervoor zorgen dat jij er als een berg tegenop ziet. Want dat is wat er te veel gebeurd. Doordat je er als een berg tegenop ziet ga je autorijden vermijden waardoor het alleen maar erger wordt en je uiteindelijk helemaal nooit meer een auto wil besturen. Dat is natuurlijk geen optie want stel je nou eens voor dat je vader of moeder thuis valt en de schouder uit de kom heeft. Een ambulance is dan niet direct noodzakelijk omdat je zelf best nog naar het ziekenhuis kan rijden, maar ja jij durft dan niet te rijden waardoor er toch een ambulance moet komen. Dat is het laatst wat je zou willen dus het oplossen van de rijangst is van groot belang voor jezelf en de mensen om je heen.

Ben je benieuwd hoe wij jou kunnen helpen met het overwinnen van je rijangst? Neem dan gerust contact met ons op of neem eens een kijkje op deze pagina