VCA cursus online

VCA cursus online. De VCA cursus is iets wat, als het goed is, alle beroepschauffeur wel kennen. Het is een cursus over de basisveiligheid in het verkeer. Deze cursus wordt op locatie aangeboden, maar er is een mogelijkheid om dit online te volgen en te behalen. Maar wat is het nu precies voor cursus, wat leer je er hoe is het ontstaan? Wij hebben alles uitgezocht en duidelijk voor je in dit blogbericht geschreven.

Wat is VCA?

VCA staat voor: V (Veiligheid, gezondheid en milieu) Checklist Aannemers. En nu hoor ik je denken: “Ik ben geen aannemer dus het zal wel niet op mij van toepassing zijn”. Niets is minder waar want de naam zegt dan wel dat het voor aannemers is, maar die naam is eigenlijk niet meer helemaal up to date. Zoals de naam verteld is het een checklist, maar ook dit is achterhaald. Het vindt zijn oorsprong in 1994 waar een groep aannemers en vertegenwoordigers het initiatief heeft genomen om een onafhankelijk toetsingssysteem op te zetten die het veiligheidsbeleid in bedrijven kan checken. Dit is in de loop der jaren flink door ontwikkeld en nu is het veel meer dan enkel een checklist geworden. Alleen de naam hebben ze zo gehouden omdat het al een bekend fenomeen was in het bedrijfsleven.

Wat dit certificaat doet is bekijken of er binnen een bedrijf op de werkvloer genoeg veiligheidsmaatregelen getroffen worden om het personeel en alles wat er gaande is veilig te houden. Personeel wordt zodanig opgeleid dat iedereen zich bewust wordt van de gevaren die er op de werkvloer aanwezig zijn. De regels die gebruikt worden in deze cursus komen direct uit onze wet en zorgen ervoor dat het personeel en het bedrijf de veiligheid hoog in het vaandel hebben staan. Nadat de cursus gevolgd is krijgt iedereen het juiste certificaat op zak.

Inhoud van de VCA cursus

Nu je weet wat de VCA cursus precies inhoudt en waarom je het als bedrijf op zak moet hebben is het natuurlijk wel handig om ook te weten wat de inhoudt is van de cursus. Er worden een aantal punten behandeld en natuurlijk beoordeeld. De volgende punten komen aan bod bij deze cursus:

  • Arbeidsomstandighedenwetgeving
  • Risico’s en preventie
  • Gevaarlijke stoffen
  • Brand- en explosiegevaar
  • Elektriciteit
  • Machines en gereedschappen
  • Hijsen en tillen
  • Werken op hoogte
  • Persoonlijke beschermingsmiddelen

Nu is het gebruikelijk dat wij deze cursus op locatie geven of dat de cursisten bij ons komen om deze cursus te volgen. Maar dit blogbericht gaat natuurlijk over de mogelijkheid om deze cursus online te volgen. Wij bieden het niet aan om online deze cursus te volgen.

Wat zijn de voordelen van een VCA cursus online?

VCA cursus online. Natuurlijk komt er best wel wat tijd kijken bij het volgen van een cursus. Dit is natuurlijk vaak geen probleem, maar het kan wel eens voorkomen dat de cursus liever online gevolgd wordt. Maar natuurlijk is het anders dan dat je in een leslokaal zit waar iemand je alle ins en outs laat weten over dat specifieke onderwerp. De één vind het heerlijk om gewoon thuis in de eigen omgeving een cursus online te volgen terwijl de ander het juist helemaal niet fijn vind. Dit is dus heel verschillend per persoon. Voor de beelddenkers onder ons is het leren in plaatjes natuurlijk super fijn en dan zou de online cursus een uitkomst zijn, maar voor diegene die juist goed kan leren doordat iemand iets verteld is een klassikale cursus toch aan te raden.

Natuurlijk worden in beide cursussen hetzelfde aangeleerd. Het kan niet zo zijn dat je met de klassikale cursus andere dingen leert dan met de online variant. Natuurlijk kan er wel verschil zitten in de kennis die iemand opdoet. Stel je voor de cursist vraagt aan de docent of hij een voorbeeld wil geven waarbij hijzelf duidelijk te maken had met de veiligheid. Dan legt de docent natuurlijk, uit zijn eigen ervaring, een casus neer waardoor de cursisten hiervan kunnen leren. Zo heeft de klassikale cursist net iets anders geleerd dan de online cursist. Uiteraard zit er geen verschil in de kennis die je moet hebben bij het afronden van deze cursus.

Wat zijn de nadelen van een VCA cursus online?

Zoals je al leest bieden wij deze cursus niet online aan. Wij hebben de voorkeur om dit op onze of op de locatie van het bedrijf aan te bieden. Er zijn wel andere bedrijven die de online cursus aanbieden. Echter zijn wij er van overtuigd dat het klassikaal les krijgen van een docent een betere slagingskans heeft en vooral ook dat de stof dan beter blijft hangen. Ook kunnen wij veel beter controleren of de cursist daadwerkelijk alle stof heeft gehoord en begrepen. Zodra je een cursus online aanbiedt is het altijd maar de vraag of de cursist daadwerkelijk alle stof juist behandeld en toepast. Natuurlijk is de technologie al zo ver dat we er voor kunnen zorgen dat je het volgende instructiefilmpje pas kan openen als alle filmpjes van daarvoor bekeken zijn. Maar wie garandeert ons dat jij als cursist daadwerkelijk de stof goed bekijkt?

Natuurlijk heb je uiteindelijk alleen maar jezelf ermee, maar om dit op de juiste manier te kunnen waarborgen blijven wij de voorkeur hebben tot het klassikaal les geven aan een groep werknemers. Ook merken wij dat de werkgevers hier meer baat bij hebben. Zij zien dat hun personeel op de juiste manier wordt opgeleid waardoor er ook op de juiste en verantwoorde manier gewerkt wordt op de werkvloer.

Ben je nu benieuwd naar alle cursussen die wij aanbieden? Of wil je meer lezen over verschillende interessante onderwerpen? Neem dan eens een kijkje in onze kennisbank. Hier eindje interessante blogberichten die ook nog eens leuk zijn om te lezen.