VCA-certificaat kiwa

VCA-certificaat kiwa halen. Tegenwoordig vind je ze op bijna elk product wel een certificaat. Ze zijn er in alle vormen en maten en hebben allemaal een andere betekenis. Zo is er ook in deze sector een certificaat te vinden. Het welbekende VCA-certificaat van Kiwa. Misschien heb je er nog nooit van gehoord en vraag je je nu af wat het precies is en hoe je dit kan behalen. Wij hebben het allemaal voor je uitgezocht en zullen je er van alles over vertellen. Kortom lees dit blogbericht dus goed door zodat je met genoeg kennis op pad kan gaan. 

VCA-certificaat 

Laten we bij het begin beginnen. Wat betekend deze afkorting precies? Veiligheid, Gezondheid en milieu Checklist Aannemers is de volledige benaming voor dit certificaat. Nou zie ik je denken is dit niet alleen voor aannemersbedrijven? Nee zeker niet. Zo is het wel begonnen, maar al snel bereide het zich uit tot heel veel verschillende sectoren. Het begon als een checklist die bedrijven konden gebruiken om te kijken of hun personeel en de omgeving veilig genoeg was om in te werken. Personeel werd opgeleid om beter te letten op bepaalde veiligheidsaspecten in hun dagelijkse werk. Ook moet de werkomgeving voldoen aan bepaalde veiligheidseisen om het voor iedereen zo veilig mogelijk te maken. 

Deze checklist werd opgepikt door meerdere bedrijven en uiteindelijk werd het een heus certificaat die tegenwoordig niet meer weg te denken is. Eigenlijk elk groot bedrijf moet dit certificaat behalen en de personeelsleden ook. Dit certificaat kent 2 verschillende soorten. Het B-VCA certificaat wat staat voor de basisveiligheid VCA en het VOL VCA certificaat. Beide zullen we even verduidelijken. 

B-VCA certificaat 

Het B-VCA certificaat staat voor de basisveiligheid VCA. Dit verduidelijkt natuurlijk al een heel deel, maar er is natuurlijk meer. Dit certificaat is verplicht als je bijvoorbeeld als ZZP’er aan het werk gaat of je komt bij een bedrijf in loondienst. Hiermee leer je de basisaspecten van hoe je op een verantwoorde en veilige manier je werkzaamheden kan uitvoeren. Hier wordt rekening gehouden met; zoals de afkorting al zegt; Veiligheid Gezondheid en Milieu. Al deze aspecten zullen aan bod komen en zodra je deze cursus/opleiding met een voldoende hebt doorgemaakt krijg jij jet B-VCA certificaat. Je vergroot hiermee niet alleen je eigen veiligheid, maar zeker ook dat van je collega’s. En als iedereen deze cursus gedaan heeft en het vooral ook toepast op de werkvloer. 

Bij deze cursus worden de volgende punten behandeld: 

 • Arbeidsomstandighedenwetgeving 
 • Risico’s en preventie 
 • Gevaarlijke stoffen 
 • Brand- en explosiegevaar 
 • Elektriciteit 
 • Machines en gereedschappen 
 • Hijsen en tillen 
 • Werken op hoogte 
 • Persoonlijke beschermingsmiddelen 

VOL VCA-certificaat 

Dit staat voor Operationeel Leidinggevenden VCA. Zoals je in deze afkorting al kan lezen is dit certificaat vooral bedoeld voor mensen die leidinggeven aan een groep werknemers. Hierbij komen alle basis aspecten aan bod, maar wordt er ook extra ingehaakt op hoe je als leidinggevende de veiligheid van al je werknemers kan waarborgen. Je leert hier als leidinggevende precies hoe je moet inspelen en handelen om gevaarlijke situaties te kunnen voorkomen. De VOL VCA garandeert dat operationeel leidinggevenden niet alleen hun eigen veiligheid, maar ook dat van hun werknemers kunnen waarborgen. 

De volgende punten worden in deze cursus behandeld: 

 • Voorbereiden, bespreken en inspecteren van werkzaamheden

(Regelgeving en veiligheidsregel, Veilig werken, overleg en inspecties, Preventie) 

 • Uitvoeren van werkzaamheden

(Werkplek, Persoonlijke beschermingsmiddelen, Arbeidsmiddelen en Specifieke werkzaamheden en omstandigheden) 

 • Beheersen van specifieke gevaren

(Gevaarlijke stoffen, Elektriciteit en straling, Brand en explosie) 

 • Beheersen van incidenten en noodsitutaties

(Ongevallen en Noodsituaties) 

Wat houdt Kiwa precies in? 

Als je dit certificaat eenmaal behaald hebt moet het natuurlijk wel door een erkend bedrijf worden uitgedeeld. Dit gebeurt door Kiwa. Kiwa is een organisatie die gespecialiseerd is in veiligheidsmanagement. Zij zijn bevoegd om de certificaten uit te reiken aan diegene die de cursus/opleiding hebben voldaan en met succes hebben afgerond. De Kiwa neemt dit erg serieus en er zal tijdens dit proces ook serieus bekeken worden of de veiligheidsaspecten die een bedrijf heeft geïmplementeerd. Zodra de Kiwa dit voldoende vind mag het certificaat worden uitgereikt. 

Ben je nu benieuwd naar wat wij voor je kunnen betekenen bij het behalen van je VCA-certificaat? Neem gerust eens contact met ons op of kijk op onze website voor meer informatie.