Heftruck certificaat code 95

heftruck certificaat code 95. Je kent ze vast wel die leuke heftrucks die vaak in een magazijn staan? Iedereen die ze ziet staan wil er graag eens op rijden. Echter als je zo’n leuk ding wil besturen zal je in het bezit moeten zijn van een heftruck certificaat. En zodra je dit beroepsmatig gaat sturen moet hier ook de code 95 bij gezet zijn. Kortom zomaar even erop stappen en wat bochtjes draaien door het magazijn zit er niet in zonder de juiste papieren. Maar hoe haal je nou die juiste papieren? en wat houdt het precies in voor je code 95 nascholing uren? Wij hebben het voor je uitgezocht en allemaal verwerkt in dit blogbericht. Dus neem gerust je tijd om hier alles te lezen wat je moet weten.

Heftruck of reachtruck?

Nu zit er een duidelijk verschil tussen een heftruck en een reachtruck. Waarschijnlijk heeft iedereen wel eens een reachtruck gezien, maar weet niet iedereen dat dat een reachtruck is. Wij zullen het verschil even in het kort voor je uitleggen.

Een heftruck is het meest bekende van de twee. Aan de heftruck zit een mast die meestal  gebruikt wordt om pallets op te pikken en te verplaatsen. Deze mast zit aan de voorzijde en het contragewicht zit aan de achterkant van de heftruck. Hij heeft vier wielen en wordt aangedreven door de voorwielen. De heftruck rijdt voor en achteruit.

De reachtruck daarentegen heeft een uitschuifbare mast. Daardoor zit de mast meer in het midden gecentreerd als hij is ingeschoven. De reachtruck heeft 3 wielen waarvan het voorste wiel de aandrijving regelt. De reachtruck kan ook zijwaarts spullen oppikken en ermee wegrijden. Vandaar dat deze vaak gebruikt wordt in een magazijn met smallere gangpaden. Hij is veel wendbaarder en daarom dus ook makkelijker te besturen in smalle gangpaden volgeladen met pallets en producten.

heftruck certificaat code 95

heftruck certificaat code 95. Nu iedereen weet wat het verschil is tussen een heftruck en een reachtruck kunnen we wat dieper ingaan op het daadwerkelijke certificaat wat je hiervoor nodig hebt. Het lijkt dan misschien wel gemakkelijk om deze voertuigen te besturen en in theorie zal je er ook best wel goed mee weg kunnen komen, maar laten we eerlijk zijn om een brommer te mogen besturen moet je ook tegenwoordig een rijbewijs halen. Het is daarom heel logisch dat je ook voor het rijden van een hef- of reachtruck een certificaat nodig hebt. In deze cursus zal je vooral bewust gemaakt worden van de gevaren die je op het eerste gezicht misschien niet ziet. Ook de rijvaardigheid komt natuurlijk aan bod, maar vergeet vooral niet de voorwaarden van hoe je deze voertuigen mag en kan beladen. Er worden natuurlijk zware pallets met spullen verplaats met een hef- of reachtruck en dan is het wel goed te weten hoe je dit op een veilige manier doet.

Nu is het zo dat bijna iedereen die deze cursus volgt ook beroepsmatig de heftruck bestuurd. Vandaar dat ook hier de code 95 van kracht is. Deze code is in het leven geroepen voor elke beroepsmatige chauffeur. Of je nu een bus, vrachtauto of vrachtauto met oplegger bestuurd als beroep je moet in het bezit zijn van deze code 95. Hierin leer je de veiligheid aspecten van het voertuig waar je mee rijdt. Je wordt je bewust van de risico’s die het met zich mee brengt en je leert hoe je dus op een zo veilig mogelijke manier datgeen kan doen waar je voor aangenomen bent.

Ook bij dit certificaat zal je dus de code 95 erbij moeten behalen. Deze cursus doe je in 2 dagdelen en uiteindelijk bij een positieve uitkomt mag je 7 punten bij je code 95 nascholing uren opzetten. Je moet voor de code 95 in 5 jaar 35 punten behalen om de code te mogen verlengen. Elke cursus die je volgt geeft je weer een aantal punten om zo alles bij elkaar te leren en je certificaat te mogen verlengen.

Tot slot

Nu weet je bijna alles wat je weten moet over de code 95 en je heftruck certificaat. Wel is het misschien fijn om precies te weten wat er allemaal bij komt kijken als je een heftruck certificaat gaat halen. Hieronder zie je een samenvatting van wat er allemaal aan bod komt tijdens deze cursus. Het bevat een theorie gedeelte en natuurlijk een praktijk gedeelte.

Theorie

  • Basiskennis over materiaal en materieel
  • Belading en belasting
  • Techniek
  • Veiligheid
  • Ergonomie
  • Wet- en regelgeving en milieu

Praktijk

  • Rijklaarcontrole
  • Besturing en gebruik van de heftruck
  • Lastbehandeling en technische bediening
  • Toepassing veiligheids- en verkeersregels

Zodra je al deze onderwerpen met een voldoende hebt behaald mag je je heftruck certificaat met code 95 bij je rijbewijs laten opschrijven. En ben je er voor dit onderdeel weer 5 jaar vanaf.

Heb je nu genoten van dit blogbericht? Of heeft het je juist die informatie gegeven waar je naar opzoek was? Super! Gelukkig hebben wij nog veel meer van dit soort leuke en interessante blogberichten voor je klaar liggen in onze kennisbank. Neem daar dus gerust eens een kijkje.