Code 95 verlopen tijdens de Corona

Code 95 verlopen tijdens Corona. Elke beroepschauffeur kent het, de code 95 op je rijbewijs. Deze code geeft aan dat jij als chauffeur bekwaam bent om op een veilig en verantwoorde manier beroepsmatig goederen te vervoeren. Elke beroepschauffeur moet deze code 95 behalen en elke vijf jaar verlengen, maar wat nu als deze verlenging precies in de corona crisis valt? Hoe kan je dan je certificaat behouden? En welke regels zijn er ingevoerd om dit probleem op te lossen? Al deze vragen hebben wij voor je uitgezocht en staan duidelijk uitgelegd in dit blogbericht.

Code 95 juist nu zo belangrijk

Toen hier in Nederland zo goed als alles op slot ging en iedereen thuis kwam te zitten en vanuit daar ging werken bleek de transportsector harder nodig dan voorheen. De hamster praktijken op het wc-papier in de supermarkten zorgen ervoor dat er een grote hoeveelheid aan goederen ineens moest worden aangevuld. De transportsector is dan ineens belangrijker dan ooit. Ook alle pakket bezorgdiensten moesten ineens op volle toeren draaien want iedereen die thuis zat bestelde al hun spullen online. Hieruit blijkt maar weer dat wij echt niet zonder al die vrachtwagens op de snelweg kunnen functioneren. Maar dit brengt in deze bijzondere tijd natuurlijk ook een hoop vraagtekens en problemen met zich mee. Want mag ik nog wel goederen vervoeren als mijn code 95 is afgelopen, maar ik hem niet kan verlengen dankzij de Corona crisis? Gelukkig is er voor al deze vragen een antwoord en/of regeling bedacht.

Certificaat vervalt in de Corona crisis.

Omdat dit certificaat elke vijf jaar verlengd moet worden zijn er genoeg chauffeurs die daar dit jaar mee in de knel kwamen. Ja want hoe ga je een certificaat verlengen door een cursus te volgen als deze cursus nu helemaal niet gegeven mag worden door de overheid? Precies dat dachten vele chauffeurs en bedrijven afgelopen februari. In eens kwam dit bijzondere virus opduiken en moest voor elk klein dingetje een oplossing gezocht worden. Gelukkig zitten ze niet stil en hebben ze ook voor de code 95 een oplossing bedacht.

Ben jij beroepsmatig chauffeur en vervalt jouw code 95 tussen 1 februari 2020 en 31 augustus 2020 dan blijft deze code 7 maanden langer geldig. Op deze manier overbrug je de tijd dat er geen cursussen meer gegeven mogen worden. Je mag dan dus van de Inspectie Leefomgeving en Transport ( de ILT ) die zeven maanden rijden met een verlopen code 95 op je rijbewijs. Dit besluit is genomen en volgt uit een Europese verordening die sinds eind mei van kracht is. Dit geeft vele chauffeurs en bedrijven wat extra ademruimte.

Rijbewijs verloopt tijdens Corona

Stel je rijbewijs en je code 95 vervallen tegelijkertijd. Dit komt vaker voor dan je denkt omdat vele chauffeurs dit combineren bij het halen van hun rijbewijs. In dat geval zit het natuurlijk weer een beetje anders. Voor het verlengen van je rijbewijs hoef je niet een bepaald aantal cursus uren te hebben gemaakt. Dit mag je gewoon aanvragen en dan; soms in combinatie met een nieuwe gezondheidsverklaring; krijg je gewoon een nieuw rijbewijs. Maar wat nu als je aan dat rijbewijs je code 95 hebt zitten en deze ook vervalt? In dat geval heeft de ILT besloten dat je gewoon een nieuw rijbewijs mag aanvragen maar dan wel zonder de code 95.  De ILT zal dan de afwezigheid van de code 95 niet handhaven. Kortom je krijgt geen boete als je de code 95 niet op dat rijbewijs hebt.

Natuurlijk moet je er zelf zorg voor dragen dat zodra de regeling komt te vervallen jij alsnog de code 95 op je rijbewijs bij laat schrijven.

Rijbewijs behalen met code 95

Natuurlijk zijn er ook genoeg mensen die al druk bezig waren met het halen van hun rijbewijs en daarbij de cursus van de code 95 volgden. Wat nu als de Corona crisis begint terwijl je nog niet klaar bent? Helaas is er voor deze groep slecht nieuws. Er is geen regeling getroffen om toch beroepsmatig de weg op te mogen. Dit is omdat je in dit geval nog nooit je rijbewijs en/of je code 95 eerder hebt behaald. Je kan dus niet bouwen op de kennis die je de vorige keer tijdens de cursus hebt gekregen. Super balen natuurlijk! Je bent gewoon niet bevoegd om beroepsmatig de weg op te gaan om goederen te vervoeren en riskeert een flinke boete als je dat wel doet.

Alle bovenstaande regels gelden voor alle Europese lidstaten. Hier wordt ook samengewerkt met de handhaving partners binnen deze lidstaten.

We hopen met dit blogbericht al je vragen te hebben beantwoord. Vond je het nu leuk om dit te lezen? Neem dan eens een kijkje in onze kennisbank. Daar staan nog vele andere interessante blogberichten.