ADR cursussen

ADR cursussen volgen? Voor diegene die in deze branch zitten zijn wel bekend met de ADR cursussen, maar diegenen die hier wat minder vanaf weten hebben zeker wat aan dit blogbericht. Hierin zullen we namelijk precies uit gaan leggen welke verschillende ADR cursussen er te vinden zijn en wat ze ongeveer inhouden. Zo leggen we uit in welke categorieën het onderverdeeld is. Je hebt namelijk niet voor elk beroep elke ADR cursussen nodig, maar we geven nog niks weg dus lees gewoon lekker snel dit blogbericht.

Begin bij het begin

Laten we eerst maar een beginnen bij het begin. Wat is een ADR cursus en waarom heb je deze nodig? ADR is een Franstalige afkorting namelijk: Accord européen relatif au transports international de marchandises Dangereuses par Route. Wees niet bang we verwachten niet dat je frans helemaal up to date is dus we zullen het makkelijker voor je maken. In het gewoon Nederlands is het een Europees verdrag betreffende het INTERNATIONAAL vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg. Kortom er zijn regels gemaakt die ervoor zorgen dat je, bij het vervoeren van gevaarlijke stoffen, leert hoe je dit op een veilige en verantwoorde manier kan doen. Om het allemaal een beetje hanteerbaar te maken hebben ze de verschillende gevaarlijke stoffen onderverdeeld in 9 categorieën. Elke categorie heeft zijn eigen cursus die geheel gespecialiseerd is op die soort stof en de gevaren die daarbij komen kijken. We zullen de stoffen eens voor je op een rijtje zetten:

  1. Ontplofbare stoffen en voorwerpen
  2. Gassen
  3. Brandbare vloeistoffen
  4. Brandbare vaste stoffen
  5. Oxiderende stoffen
  6. Giftige stoffen
  7. Radioactieve stoffen
  8. Bijtende stoffen
  9. Diverse gevaarlijke stoffen en voorwerpen

Om beroepsmatig gevaarlijke stoffen te mogen vervoeren hoef je niet alle 9 categorieën te behalen, maar allereerste start je met de basis ADR cursus. Daarna ga je je specialiseren als dat nog nodig is anderen ADR cursussen. Zoals je leest is de verdeling van de verschillende categorieën vrij duidelijk. Elke categorie heeft zijn eigen gevaarlijke stof waar je in de cursus over gaat leren.

ADR cursussen en code 95

Zodra je start met je ADR cursus ben je meteen bezig met het behalen van je nascholing punten voor de code 95. Zoals je vast wel zult weten moet elke vijf jaar je code 95 bijgewerkt worden. Je doet dit door een minimum van 35 nascholing uren te volgen en genoeg punten hiermee te behalen. Deze worden daarna samen gerekend en dan mag je de code 95 weer vijf jaar bij je rijbewijs erop laten schrijven. Ook bij het behalen van je ADR cursussen worden er nascholing uren bij de code 95 opgeteld. En aangezien deze ADR cursus ook elke vijf jaar bijgewerkt moet worden heb je meteen al wat punten in de pocket.

ADR basis 1e + tank

Dit is de meest voorkomende cursus die er gevolgd wordt. Hier leer je de belangrijkste wettelijke bepalingen voor het vervoeren van de gevaarlijke stoffen over de weg, maar ook van het ADR/VLG (dit zijn de afwijkende regels op het ADR) worden hierin mee genomen. Je leert hier de verschillen, maar vooral ook hoe je ze moet toepassen om verantwoord de weg op te gaan met de gevaarlijke stoffen die je vervoert. Bij het behalen van dit certificaat worden er een aantal zaken besproken en behandeld. Alle wettelijke voorschriften komen aan bod, maar ook de verschillende eigenschappen van de gevaarlijke stoffen. Verder wordt er gekeken naar de gevarenklassen van de stoffen en de regels voor het vervoeren, laden en lossen. Ook behandelen ze alle eisen waar het voertuig aan moet voldoen zodra er met gevaarlijke stoffen over de openbare weg gereden wordt. Niet alleen het voertuig moet aan wettelijke eisen voldoen, maar aan de uitrusting van de bestuurder zitten ook bepaalde wettelijke eisen verbonden. Verder worden alle documenten behandeld, eventuele maatregelen bij een ongeval of incident en natuurlijk de eerste hulp komt aan bod.

Zodra alle lessen gevolgd zijn mag er een examen gedaan worden. Deze cursus wordt verspreid over 5 dagdelen met afsluitend een examen en na het behalen van deze cursus mag je 14 punten bij je code 95 toevoegen aan de (na)scholing van je code 95.

Ben je nu nieuwsgierig geworden naar welke soort cursussen wij precies aanbieden? Kijk dan eens op onze website. Hier vind je voor zowel de particuliere als voor de zakelijke markt verschillende opleidingen qua vervoer. Wil je meer informatie over dit soort onderwerpen kan je ook een kijkje nemen in onze kennisbank. Hier vind je verschillende interessante blog berichten. Wil je graag liever wat extra informatie kijk dan op deze site.