ADR certificaat bij het CBR

ADR certificaat bij het CBR halen? Het is een onderwerp waar we al vaker over hebben geschreven namelijk de ADR certificaten. Wat is het ook alweer? En kan ik deze certificaten ook via het CBR behalen? Gelukkig hebben wij al het speur en zoekwerk voor je gedaan waardoor jij alleen maar dit blogbericht hoeft te lezen. En dan ben je helemaal op de hoogte van de mogelijkheden die er voor je zijn. Kortom lees gerust dit bericht eens door om volledig op de hoogte te zijn.

Begin bij het begin

We zeiden het al, we hebben al vaker een blogbericht geschreven over de verschillende ADR certificaten, maar toch hier nog even in het kort een uitleg over wat de ADR certificaten inhouden.

ADR is een Franstalige afkorting voor Accord européen relatif au transports international de marchandises Dangereuses par Route. En nu in het Nederlands? Hoor ik je denken. Natuurlijk geen probleem! Kort door de bocht is het een International verdrag voor het vervoeren van gevaarlijke stoffen over de openbare weg. Je leert tijdens deze cursussen hoe je met verschillende gevaarlijke stoffen om moet gaan om de veiligheid volledig te kunnen waarborgen zowel voor jezelf als voor alle andere weggebruikers.Wil je weten welke gevaarlijke stoffen dit betreft? Kijk dan even in ons andere blogbericht waar we iets dieper in gaan op de verschillende stoffen. Nu richten we ons vooral op hoe het gaan als je dit via het CBR kan halen.

ADR certificaten halen bij het CBR

Zoals bijna elk rijbewijs en certificaat moet je ook je ARD certificaten behalen bij het CBR. Het ADR certificaat kan je bij De Weerd behalen. Hierr ontvang je alle informatie die je moet weten om het examen met een voldoende te kunnen afronden. Het uiteindelijke examen wordt afgelegd bij het CBR. Merendeel hoeft alleen maar de ADR basis te behalen, maar er zijn meerdere specialisatiemodules waar je een certificaat voor kan halen. Wij zullen ze allemaal even kort voor je uitleggen.

ADR basis (ADRB)

Zoals de naam al weggeeft is dit die basis cursus waar we het al over hadden. Hier komen de meest basis onderwerpen aan bod zoals: Belangrijke soorten van gevaar, Je krijgt informatie over milieubescherming door de controle op de overbrenging van afvalstoffen en de kenmerking, etikettering  en oranje borden.

ADR specialisatie vervoer in Tanks

Om deze specialisatie te mogen doen moet je wel al in het bezit zijn van je ADR basis certificaat. Hier komen de volgende onderwerpen aan bod. Het gedrag van voertuigen op de weg waarbij je ook alles leert over de beweging van de lading en de specifieke voorschriften voor de verschillende voertuigen/tanks.

ADR certificaat met specialisatie vervoer klasse 1

Ook hierbij is het bezit van de ADR basis een vereiste. In deze specialisatie krijg je informatie over verschillende belangrijke zaken zoals:

  1. De specifieke gevaren die met ontplofbare en pyrotechnische stoffen en voorwerpen verband houden.
  2. Specifieke voorschriften bij het vervoer van stoffen en voorwerpen die vallen onder klasse 1
  3. Specifieke voorschriften inzake het samen laden van stoffen en voorwerpen die vallen onder de klasse 1.

ADR certificaat met specialisatie vervoer van klasse 7

Wederom is ook hier de ADR basis noodzakelijk om op zak te hebben. Deze specialisatie gaat vooral over de specifieke gevaren die verband houden met ioniserende straling. Ook de specifieke voorschriften met betrekking tot het vervoer van radioactieve stoffen en de maatregelen die genomen moeten worden in het geval er een ongeval ontstaat terwijl je radioactieve stoffen vervoerd.

Belang van deze certificaten

Ik denk dat je na het lezen van wat deze specialisaties precies inhouden wel snapt wat het belang is van deze certificaten. Er worden tegenwoordig veel gevaarlijke stoffen vervoerd op de snelwegen in ons land en dankzij deze certificaten weten die bestuurders precies welke voorzorgsmaatregelen ze moeten treffen om een grote ramp te voorkomen. Vandaar dat er ook besloten is dat deze certificaten 5 jaar geldig zijn. Na deze vijf jaar moet er een opfris/verlengingscursus gevolgd worden. Dit om er ook na jaren nog voor te zorgen dat iedereen die deze gevaarlijke stoffen vervoerd op de hoogte is van alle nieuwe ontwikkelingen. Deze branche staat namelijk niet stil en er worden steeds meer zaken bekend over de verschillende stoffen en de veiligheid die het nodig heeft. Deze cursussen zullen zich dus ook aanpassen naar de opgedane kennis van de afgelopen jaren.

Als het goed is ben je nu helemaal op de hoogte van de mogelijkheden van het behalen van een ADR certificaat via het CBR. Benieuwd geworden naar andere blogberichten die wij hebben gemaakt? Kijk gerust eens in onze kennisbank. Die staat vol met leuke blogberichten namelijk.