Aanhanger rijbewijs in 1 dag

Zodra je je B rijbewijs behaald hebt mag je met sommige aanhangers de openbare weg op. Natuurlijk mag je niet zomaar met elke aanhanger gaan rijden. Er is namelijk een BE rijbewijs oftewel het aanhanger rijbewijs. Deze heb je nodig als de aanhanger een bepaald gewicht heeft. Maar hoe werkt het als je je aanhanger rijbewijs in één dag wil halen? Is dat mogelijk? En waar moet je dan goed op letten? Wij hebben het allemaal voor je uitgezocht en in dit blogbericht gemakkelijk op een rijtje gezet. Zo weet je na het lezen van deze blog alles wat je weten moet over het halen van je aanhanger rijbewijs in één dag.

Aanhanger rijbewijs

Voordat we dieper in gaan op het behalen van het aanhanger rijbewijs in één dag bekijken we eerst even de aspecten van het BE rijbewijs zelf. Want zoals je al kon lezen heb je bij sommige aanhangers dit rijbewijs niet nodig terwijl je dat bij anderen juist wel moet hebben. Of je nou wel of niet een aanhanger rijbewijs moet hebben hangt af van het gewicht van de aanhanger en wat de auto mag trekken. Zo mag je met enkel je B rijbewijs een aanhanger trekken van maximaal 750 kg (lege gewicht + laadvermogen). Als je een aanhanger wil trekken van meer dan 750 kg mag dat alleen als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kg (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen. Omdat je natuurlijk vaker met een geladen aanhanger rijdt dan met een lege is dit soms lastig te wegen. Daarom adviseren wij ook dat als je regelmatig met een aanhanger de weg op gaat je toch voor de zekerheid je aanhanger rijbewijs te halen. Zo weet je altijd dat je voldoet aan de Europese eis wat betreft het juiste rijbewijs op zak hebben.

Als je wel je BE rijbewijs hebt behaald mag je uiteraard met een grotere aanhanger de weg op. Je mag dan ook een aanhanger trekken van maximaal 3.500 kg (lege gewicht + laadvermogen). Deze regels zijn van kracht sinds 19 januari 2013. Voor iedereen die zijn BE rijbewijs behaald heeft voor die datum gelden dus andere regels. Dan mag je namelijk iedere aanhanger of oplegger gebruiken. Er is geen grens aan het lege gewicht + laadvermogen. Je moet dan wel opletten dat de trekhaak van de auto dat gewicht daadwerkelijk aankan. Dit wordt de maximale trekhaaklast genoemd en dat is van elke auto te vinden in het kentekenbewijs of het instructieboekje van de auto.

Hoe haal ik mijn aanhanger rijbewijs

Zoals bij elk rijbewijs is ook voor je aanhanger rijbewijs rijles nodig. Je moet nou eenmaal instructies en handelingen leren van iemand die weet wat de wettelijke voorschriften zeggen en eisen. Vaak hoef je hier niet mega veel lessen voor te volgen, maar het gaat erom dat je begrijpt hoe de aanhanger werkt en vooral hoe hij reageert achter een auto. Zo leer je de aanhanger aan de auto koppelen. Hoe je ervoor zorgt dat alle lampen werken en wat je moet doen om veilig achteruit de aanhanger te manoeuvreren. Kortom net als bij je auto rijbewijs leer je precies wat je moet doen. Zodra je wil gaan starten met je aanhanger rijbewijs plannen we een datum in om te beginnen met de theorie en de praktijk. Dit alles kan in één dag gepland worden zodat je snel je BE rijbewijs kan halen. Zodra je genoeg kennis en vaardigheden in huis hebt mag je een examen gaan afleggen. Tijdens dit examen, wat via het CBR gaat, krijg je op voorhand een paar vragen over waar je verschillende gegevens van de aanhanger kan vinden op het kentekenbewijs. Vervolgens ga je buiten de aanhanger aankoppelen aan de auto. Hierbij kijkt de examinator of je alle handelingen op de juiste manier en in de juiste volgorde uitvoert. Vervolgens komt het praktijkgedeelte. Je gaat de weg op met je examinator en je rijinstructeur. Tijdens de rit moeten er nog een paar bijzondere verrichtingen gedaan worden. Ook hier kijkt de examinator of jij de juiste skills in huis hebt om veilig met een aanhanger op pad te kunnen. En zodra je dan weer terug komt en je hoort dat je geslaagd bent voor je BE rijbewijs mag je deze bij laten schrijven op je bestaande rijbewijs.

Aanhanger rijbewijs in 1 dag

Zoals je al kon lezen kost het geen weken aan rijlessen voordat je je aanhanger rijbewijs kan behalen. Gelukkig is het zelfs mogelijk om dit allemaal in één dag te doen. We starten dan direct ’s ochtends met de theorie en alle praktische zaken die jij moet weten. Vervolgens gaan we de weg op om alle kennis in de praktijk te brengen. Ook hier krijg je uiteraard genoeg handige tips van je rijinstructeur die er voor gaan zorgen dat jij goed voorbereid bent op het examen. We plannen dat examen dan ook direct diezelfde middag in bij het CBR. En als je dan daar laat zien wat je allemaal geleerd hebt mag jij je BE rijbewijs laten bijschrijven op je huidige rijbewijs. Super gemakkelijk natuurlijk om zo alles in één dag te plannen. Dit scheelt natuurlijk een heleboel tijd die je kan besteden aan andere en misschien wel leukere dingen.

Ben je nu nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden wat betreft het aanhanger rijbewijs halen in één dag? Of wil je meer van dit soort leuke blogberichten lezen? Neem dan gerust een kijkje in onze kennisbank. Die staat vol met interessante blogberichten over dit soort onderwerpen.