Brommer rijbewijs geldigheidsduur

Brommer rijbewijs geldigheidsduur. We zijn allemaal jong geweest en je weet vast nog wel hoe het was toen je voor het eerst op een brommer of scooter mocht rijden. Vroeger hadden we hier geen specifiek rijbewijs voor nodig. Een certificaat was toen voldoende, maar tegenwoordig is het behalen van een rijbewijs daadwerkelijk nodig. Maar hoe zit het dan met de geldigheidsduur van een brommer rijbewijs? En wat houdt het precies in om je brommer rijbewijs te halen? Wij hebben het allemaal uitgezocht en zullen je hier alles over vertellen in dit blogbericht.

Brommer rijbewijs AM

Laten we eerst eens even wat dieper ingaan op dat brommer rijbewijs. Vroeger was er nog geen rijbewijs speciaal voor de brommer, ja ik weet het nu klinken we erg oud, maar het is wel zo. Vroeger was een bromfiets certificaat voldoende. Dit behaalde je door het volgen van theorie lessen en uiteindelijk een theorie examen af te leggen bij het CBR. Na een tijd is er besloten om dit uit te breiden. De wegen werden steeds drukker en er kwamen steeds meer brommers en scooters op de weg rijden. Toen is het AM rijbewijs in het leven geroepen. Het AM rijbewijs is speciaal voor scooters en brommers. Je gaat dus nu, net als bij je auto rijbewijs, echte praktijk lessen volgen samen met een theorie gedeelte. En uiteindelijk moet je in beide onderdelen examen afleggen om zo je AM rijbewijs te behalen.

Natuurlijk hoef je dit alles alleen maar te doen als je nog geen auto of motor rijbewijs hebt. Ben je al in het bezit van je A of B rijbewijs dan wordt de AM er direct op je rijbewijs bijgeschreven. Kortom het is echt voor jongeren die nog geen auto of motor mogen besturen, maar wel op een brommer op de openbare weg willen rijden. Je kan namelijk al starten met het behalen van dit rijbewijs als je 15,5 jaar oud bent. Je mag dan al je theorie examen hiervoor afleggen. Echter moet je wachten tot je 16 jaar oud bent voor je je praktijk lessen mag volgen en het praktijkexamen mag afnemen.

Brommer rijbewijs geldigheidsduur

De meeste rijbewijzen hebben een geldigheidsduur van 5 jaar. Nu ligt dat bij een brommer rijbewijs (AM) net iets anders. Omdat dit rijbewijs in de regel enkel behaald wordt door jongeren die nog geen auto rijbewijs hebben zitten er iets andere regels aan vast. Je brommer rijbewijs AM is namelijk maximaal 10 jaar geldig. Dit is vanaf de afgiftedatum van het rijbewijs. Mocht je 70 jaar of ouder zijn of in het bezit zijn van je C of D rijbewijs dan is de geldigheidsduur verkort naar 5 jaar. Ook is het voor mensen tussen de 65 en 70 jaar oud, wegens medische redenen, soms zo dat het rijbewijs korter geldig is dan die 10 jaar die ervoor staat.

Natuurlijk is het van belang dat je dit goed in de gaten houdt. Stel je behaald je brommer rijbewijs op je 16e en je gaat niet direct op je 18e voor je auto rijbewijs dan is het slim om dit rijbewijs op tijd te verlengen. Maar in de meeste gevallen komt er na een aantal jaar het auto rijbewijs bij en dan is het niet meer nodig apart dit AM rijbewijs te verlengen omdat dit tegelijk met je A rijbewijs gaat.

Hoe gaat het in zijn werk?

Vanaf dat je 15,5 jaar oud bent mag je starten met je theorielessen. In deze lessen leer je het theoriegedeelte van je brommer rijbewijs. Als je dit voldoende hebt geoefend en je er klaar voor bent mag je hier examen in gaan doen. En zodra dit met een voldoende gedaan is krijg je een brommer theoriecertificaat. Dit certificaat heb je nodig om te kunnen starten met je praktijk gedeelte. Wij van rijschool de Weerd bieden iedereen een totaal pakket aan. Dat pakket bestaat uit een theorieboek, examenvragen om te oefenen via het internet, 4 rijlessen en het theorie- en praktijkexamen.

Zodra je in het bezit bent van je theoriecertificaat kunnen we de praktijklessen aan inplannen. Het zijn eigenlijk altijd 4 praktijklessen waarbij je samen met de instructeur de weg op gaat. Hierbij worden maar twee leerlingen tegelijk mee genomen om zo het niveau van lesgeven hoog te kunnen houden. Wij plannen deze 4 rijlessen en het praktijkexamen altijd op dezelfde dag. Zo ga je eerst met je instructeur de weg op en kan je direct daarna al voor je praktijkexamen gaan. Dit wordt afgenomen door een examinator van het CBR. Die gaat beoordelen of het veilig genoeg is voor jou om op een brommer de weg op te gaan. Mocht je niet voldoende hebben aan 4 lessen of wil je zelf graag meer lessen dan is dat natuurlijk altijd te regelen.

Zo nu ben je helemaal op de hoogte van alles wat je weten moet over het brommer rijbewijs AM. Mocht je nog meer willen weten over alles wat te maken heeft met rijbewijzen, voertuigen, certificaten of andere zaken? Neem dan gerust eens een kijkje in onze kennisbank.