ADR stukgoed cursus

ADR stukgoed cursus volgen? We hebben het al eens eerder gehad over de verschillende ADR cursussen die gegeven worden. ADR gaat over de veiligheid die jij als chauffeur moet handhaven als je gevaarlijke stoffen gaat vervoeren, maar hoe zit het nu als je de gevaarlijke stoffen als stukgoed vervoerd? En wat houdt dat precies in stukgoed? Wij hebben het helemaal voor je uitgezocht en zullen je precies uitleggen wat een ADR stukgoed cursus inhoudt en wanneer je deze nodig hebt.

ADR algemeen

Even een opfrissing van wat het ADR nu ook alweer precies inhoudt. ADR staat voor Accord européen relatif au transports international des marchandises Dangereuses par Route. Kortom een Franstalige afkorting die eigenlijk niets meer betekend als een Europees verdrag betreffende het INTERNATIONAAL vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg. Kortom als jij als chauffeur gevaarlijke stoffen moet vervoeren dan moet je in het bezit zijn van dit certificaat. Het gaat dan vooral om stoffen zoals: gassen, brandbare vloeistoffen, oxiderende stoffen, bijtende stoffen, ontplofbare stoffen, giftige stoffen en radioactieve stoffen. Zoals je wel zal snappen brengt het vervoeren van deze stoffen een heleboel gevaren met zich mee voor zowel de chauffeur als de overige weggebruikers. Om dit risico te verlagen moet de chauffeur weten waar de gevaren zitten en vooral hoe hij/zij gevaarlijke situaties kan voorkomen op de openbare weg.

Maar in dit blogbericht richten wij ons vooral op deze cursus als je gevaarlijke stoffen gaat vervoeren als stukgoed. Maar wat is dat dan precies? Dat gaan wij je haarfijn uitleggen.

Stukgoed of los gestort

Voor de chauffeurs onder ons is dit een term wat vaak gebruikt wordt, maar kom je pas net kijken of ben je helemaal niet bekend met deze sector dan is dit misschien wel de eerste keer dat je deze termen hoort. Tijdens het vervoer van gevaarlijke stoffen zit er een verschil in hoe de stoffen vervoerd worden. Zo kan het zijn dat er een vrachtwagen rijdt met zo’n grote ronde tank achter zich waar een losse vloeistof in zit. Dat is wat we noemen los gestorte vracht. Klinkt vrij logisch omdat de vloeistof los in de tank zit. Natuurlijk kan niet elke gevaarlijke stof zomaar los in de tank vervoerd worden. In dat geval gaan we spreken van stukgoederen. Als gevaarlijke stoffen vervoerd worden als stukgoed moet ervoor gezorgd worden dat de stof in een verpakking zit die de normale vervoersomstandigheden zoals vochtigheid, drukverschil en temperatuurschommelingen kan doorstaan. Nou is het ook nog eens zo dat niet elke stof met een andere in dezelfde ruimte (aanhanger van de vrachtwagen) vervoerd mag worden. In sommige gevallen moet er een bepaalde afstand zijn tussen de verschillende stoffen. Verder is het belangrijk dat de chauffeur er rekening mee houdt dat de gevaarlijke stoffen niet zomaar verschuiven achter in de bak.

Zoals je leest moet je als chauffeur met heel veel zaken rekening houden als je gevaarlijke stoffen vervoerd als stukgoed. En dan hebben we het niet eens gehad over al het papierwerk wat in orde moet zijn, labels die op de verpakkingen geplakt moeten worden en al die andere extra maatregelen die ervoor zorgen dat de goederen op een zo veilig mogelijke manier vervoerd worden.

De ADR stukgoed cursus specifiek voor het vervoeren van stukgoed

Gelukkig zijn er meer dan één soort ADR cursus die je kan volgen. En elke cursus heft zo zijn eigen specifieke onderwerp. Waaronder dus ook het onderwerp stukgoed. Zoals bij alle ADR cursussen is ook deze cursus 5 jaar geldig. Dit is om ervoor te zorgen dat je kennis altijd up to date is bij het vervoeren van deze gevaarlijke stoffen als stukgoed. Je krijgt ook bij deze cursus een aantal punten voor je Code 95 certificaat die je wederom elke 5 jaar moet vernieuwen. In deze cursus wordt alles wat je absoluut moet weten over het vervoeren van gevaarlijke stoffen in stukgoed behandeld. Zo ben je goed voorbereid om veilig de openbare weg op te kunnen. Zodra je deze cursus met een voldoende hebt afgerond mag je het certificaat gebruiken en kan je op pad.

Hopelijk hebben we al je vragen beantwoord over de ADR cursus voor het vervoeren van gevaarlijke stoffen als stukgoed. Wij hebben in onze kennisbank nog veel meer van dit soort handige en interessante blogberichten staan. Neem daar dus gerust eens een kijkje!