ADR awareness cursus

ADR awareness cursus volgen? De ADR cursus is al vaker aan bod gekomen in onze blogberichten en je zult er dan al vast eens over hebben gelezen of gehoord. Maar hoe zit het met de ADR awareness cursus? In principe lijkt het erg veel op de gewone cursus, maar dat is niet helemaal waar. Er zitten zeker andere aspecten die besproken worden tijdens zo’n ADR awareness cursus. Gelukkig hebben wij het allemaal uitgezocht en zullen we je volledig op de hoogte brengen van alles wat je moet weten. Kortom lees lekker verder zodat je helemaal op de hoogte bent.

ADR cursus

Laten we eerst nog even ons geheugen opfrissen en precies uitleggen wat de ADR cursus inhoudt. ADR is een Franstalige afkorting namelijk: Accord européen relatif au transports international de marchandises Dangereuses parRoute. En  nu in het Nederlands hoor ik je vragen. Natuurlijk! In het Nederlands is het niets meer dan een Europees verdrag betreffende het INTERNATIONAAL vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg. Kortom elk bedrijf en iedereen die gevaarlijke stoffen over de openbare weg vervoert moet deze cursus gevolgd hebben en het certificaat op zijn rijbewijs bijgeschreven hebben. Alleen om welke gevaarlijke stoffen gaat het dan precies? Gelukkig hebben wij ze gemakkelijk op een rijtje gezet voor je.

  1. Gassen
  2. Ontplofbare stoffen en voorwerpen
  3. Radioactieve stoffen
  4. Brandbare vaste stoffen
  5. Giftige stoffen
  6. Oxiderende stoffen
  7. Brandbare vloeistoffen
  8. Bijtende stoffen
  9. Diverse gevaarlijke stoffen en voorwerpen

Zoals je ziet zijn de stoffen onder verdeeld in 9 groepen. Elke groep heeft zo zijn eigen veiligheidseisen en kenmerken waar je als transporteur rekening mee moet houden. Niet iedereen vervoert natuurlijk al deze negen soorten gevaarlijke stoffen en dus is het ook mogelijk om voor een bepaald aantal een certificaat te behalen.

Awareness

Dit is vast een woord wat je al kent. Tegenwoordig worden we ermee plat gegooid. Maar ja het is  dan ook wel een belangrijk woord geworden in onze maatschappij. Awareness is in het Nederlands natuurlijk bewustzijn. En dat is zeker in deze tijd geen overbodige luxe. Wij moeten ons bewust zijn van alles wat er gebeurd tijdens het vervoeren van bepaalde stoffen. Zoals we al benoemd hadden heeft elke soort stof een bepaalde manier nodig om veilig en bewust vervoerd te worden. Het is dan ook als bedrijf niet verkeerd om je echt bewust te worden van de gevaren en risico’s die het vervoeren van dit soort stoffen met zich meeneemt. En dat is nu precies waar deze cursus voor bedoeld is. Je wordt als bedrijf en zeker ook als transporteur bewust gemaakt van alle gevaren, risico’s en veiligheid aspecten die nodig zijn tijdens het dagelijks vervoeren van dit soort gevaarlijke stoffen. Het brengt natuurlijk een grote verantwoording met zich mee om dit soort stoffen op de openbare weg te vervoeren. Het is dus als bedrijf belangrijk dit soort cursussen op orde te hebben. Elke chauffeur moet in het bezit zijn van dit soort certificaten.

De trainingen worden afgestemd op precies datgeen wat het bedrijf nodig heeft. Er wordt rekening gehouden met de bedrijfsprocessen en stoffen die vanuit dat bedrijf verladen en opgeslagen worden. Verder worden er praktijk situaties besproken en is er natuurlijk ruimte voor eigen inbreng.

ADR awareness en code 95

Zoals bijna alle cursussen die je in de transport wereld moet volgen is ook deze cursus een onderdeel van de Code 95. Deze code is tegenwoordig verplicht bij elke beroepschauffeur in Nederland. Tijdens het behalen van deze code moet er, door de chauffeur, in een tijdsbestek van 5 jaar een bepaald aantal punten behaald worden. Deze punten worden behaald door middel van het volgen van verschillende cursussen. Bij elke cursus behaal je een aantal punten die uiteindelijk genoeg zijn om de code 95 te behalen en of te verlengen. Vooral deze awareness cursus is een mooie aanvulling op de punten die behaald worden.

Dus ook voor deze ADR awareness cursus worden een bepaald aantal punten behaald die op je rijbewijs komen onder de Code 95. En de kennis die je opdoet tijdens deze cursus is iets waar je daadwerkelijk profijt van hebt tijdens het dagelijkse werk en het vervoer. Elke chauffeur zal tijdens deze awareness cursus passende handvatten krijgen die tijdens het vervoer van gevaarlijke stoffen nodig zijn om iedereen veilig te houden. Want de chauffeur is natuurlijk niet de enige die op de weg rijdt. Alle andere bestuurders moeten uiteraard net zo veilig zijn als de chauffeur zelf.

Hopelijk hebben we je nu volledig kunnen vertellen wat de ADR awareness cursus inhoudt en wat jij als bedrijf of chauffeur er voor baat bij hebt. Ben je nu nieuwsgierig geworden in meer van dit soort handige en leuke blogberichten? Neem dan gerust eens een kijkje op onze website en dan vooral in onze kennisbank! Die staat boordevol met interessante blogberichten.