Vrachtwagenrijbewijs via het UWV

Vrachtwagenrijbewijs via het UWV? De vrachtwagens zijn niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Soms zien we zelfs rijen achter elkaar die de gehele rechterrijstrook van de snelweg bedekken. Wat nu als je geen vrachtwagenrijbewijs hebt en in een UWV-traject loopt? Helpt het UWV je dan met het behalen van je vrachtwagenrijbewijs? Is daar misschien een regeling voor te vinden? Of moet je in dat geval alles zelf betalen? Wij hebben het voor je uitgezocht en alles beschreven in onderstaand blogbericht.

Vrachtwagen rijbewijs C

Het vrachtwagenrijbewijs is onderverdeeld in verschillende categorieën. Namelijk het C, CE, C1 en C1E rijbewijs. Bij elke categorie is vastgelegd hoe zwaar de vrachtwagen mag zijn en of je een aanhang wagen achter de vrachtwagen mag hebben. Bekijk dus voor je gaat starten goed op welke vrachtwagen je wilt rijden. Dit is wel van belang vooral ook voor de werkgever die je uiteindelijk gaat krijgen. Een goede voorbereiding is het halve werk dus sla dit zeker niet over. Hier even in het kort wat de voorwaarden zijn van de verschillende vrachtwagenrijbewijzen.

Soort rijbewijs

Voertuig dat bestuurd mag worden

Rijbewijs C

Vrachtwagenrijbewijs

Rijbewijs CE

Rijbewijs voor vrachtwagen (c) met aanhanger

Rijbewijs C1

Rijbewijs voor lichte vrachtwagen

(Gewicht tussen 3.500 – 7.500 kilo)

Rijbewijs C1E

Rijbewijs voor vrachtwagen (C1) met aanhanger

Zoals je kan zien zit het verschil hem vooral in het gewicht en de toegestane maximummassa van de vrachtwagen. De maximummassa staat gelijk aan het lege gewicht + het maximale laadvermogen. Elk rijbewijs behaal je ongeveer op dezelfde manier. Eerst moet er een theorie gevolgd worden waar je uiteindelijk een theorie-examen voor moet afleggen. Zodra je dat behaald hebt mag je starten met het praktijk gedeelte. Ondertussen moet je vooral niet vergeten je gezondheidsverklaring aan te vragen. Ga je beroepsmatig de vrachtwagen besturen? Vergeet dan ook vooral niet je Code 95 te behalen. Benieuwd wat dat precies inhoudt? Lees ons blogbericht hierover. Uiteindelijk mag je praktijkexamen gaan doen en als dat met een voldoende wordt beoordeeld ben je in het bezit van je vrachtwagenrijbewijs

Vrachtwagenrijbewijs via het UWV

Al jaren is er een grote vraag naar vrachtwagenchauffeurs. Om deze vraag te kunnen vervullen zullen er meer mensen hun vrachtwagenrijbewijs moeten halen, maar waar haal je die mensen vandaan? Het aantal mensen wat op dit moment bij het UWV loopt is best groot. Voor al deze mensen wordt bekeken of er een andere meer geschikte werkplek te vinden is. Nu is dat de uitgelezen kans om het tekort op de arbeidsmarkt van vrachtwagenchauffeurs mogelijk te kunnen aanvullen. Vandaar dat er een mogelijkheid is om via het UWV je vrachtwagenrijbewijs te halen. Het traject blijft natuurlijk hetzelfde, want ook hier moet een theorie en een praktijk gedeelte afgerond worden.

Voor velen is dit natuurlijk de uitkomst omdat de kosten die aan het halen van je vrachtwagenrijbewijs verbonden zitten dan niet geheel voor eigen rekening komen. En daarnaast kan het tekort aan vrachtwagenchauffeurs hiermee hopelijk opgelost worden. Twee vliegen in één klap! Kortom ben jij iemand die helaas het werk waar je voor opgeleid bent niet meer kan uitvoeren? En ben je toch opzoek naar een uitdaging? Vrachtwagenchauffeur bied je heel veel mogelijkheden! Lekker rijden op de weg en genieten van de vrijheid die het je geeft. Er zijn dus genoeg mogelijkheden om via het UWV je vrachtwagenrijbewijs te halen.

Ben je door het lezen van dit blogbericht benieuwd geraakt naar andere blogs die ook over dit soort onderwerpen gaan? Neem eens een kijkje in onze goed gevulde kennisbank! Hier staan een heleboel interessante blogberichten in die stuk voor stuk leuk zijn om te lezen.