VCA en ISO certificering

Bijna elk bedrijf is wel bekend met deze certificaten. De VCA en de ISO, maar niet iedereen weet natuurlijk wat het is en wat het inhoudt. In het kort zijn het certificaten die zorgen voor juist opgeleid personeel die alles af weet van de veiligheid die nodig is binnen een bedrijf. Maar wat is het verschil tussen de twee en welke heb je dan als bedrijf zijnde nodig? Wij hebben het helemaal voor je uitgezocht en alles duidelijk beschreven in dit blogbericht.

VCA certificering

We hebben er al een aantal blogberichten over gemaakt. De welbekende VCA certificaten. VCA staat voor: V (Veiligheid, gezondheid en milieu) Checklist Aannemers. De naam doet anders voorkomen, maar deze checklist is niet alleen meer voor aannemers, maar voor bijna elke bedrijfstak die je maar kan bedenken. Waaronder farmaceutische bedrijven, bouwkundige bedrijven, steigerbouw en schilders bedrijven. Het is eigenlijk gewoon een cursus die gevolgd wordt door het personeel van een bedrijf waarin zij alles te weten komen over de nodige veiligheid binnen een organisatie. Zo weten ze precies welke veiligheidsmaatregelen ze moeten treffen bij het doen van hun dagelijkse werk. Dit is tegenwoordig voor elk bedrijf nodig om te hebben. Vandaar dat wij deze cursus aanbieden op locatie of juist bij ons op locatie

ISO certificering

De ISO certificaten zijn net even iets anders dan de eerder genoemde VCA certificaten. Met een ISO certificering en/ of keurmerk krijgen bedrijven de mogelijkheid om hun betrouwbaarheid aan te tonen naar hun omgeving toe zoals afnemers, leveranciers, zakenpartners en overheid. Het bestaat uit een x aantal normen die elk een ander vlak behandelen. Omdat we hier nog niet eerder wat dieper op in zijn gegaan even een wat uitgebreide uitleg over de verschillende ISO normen. Het is onderverdeeld in 7 categorieën met elk een eigen nummer.

1. ISO 9001

Met dit certificaat laat je als bedrijf zijnde zien dat je binnen je organisatie grip hebt op de bedrijfsvoering. Ook laat je zien dat je hiermee in staat bent om je processen en producten continu te verbeteren.

2.  ISO 13485

Deze ISO certificering is gemaakt voor fabrikanten van medische hulpmiddelen. Je bent hiermee in staat om op een veilige manier medische hulpmiddelen op de markt te brengen.

3. ISO 270001

Hiermee laat je als bedrijf zien dat de bedrijfskritische informatie van  de verschillende informatieprocessen binnen de organisatie op een vertrouwelijke, integere en beschikbare manier wordt gewaarborgt.

4. ISO 14001

Dit certificaat toont aan dat het bedrijf milieu risico’s beheerst en waar mogelijk voorkomt.

5. ISO 50001

Hiermee laat je als bedrijf zien dat je in staat bent om de energieprestaties continu te verbeteren. Het helpt dan ook inzicht te krijgen in het energieverbruik van je bedrijf.

6. ISO 45001

Met dit ISO certificaat toon je als organisatie aan dat er bewust gezond en veilig gewerkt wordt, maar ook dat je voldoet aan de internationale wet- en regelgeving voor de arbeidsomstandigheden.

7. ISO 22301

Dit certificaat is de Business Continuity Management en deze optimaliseert de continuïteit binnen de organisatie. Hiermee krijg je inzicht in de mogelijke bedreigingen voor de organisatie, maar beter nog hoe je in staat bent de gevolgen van calamiteiten te beheersen.

Wat is het verschil tussen de VCA en de ISO?

Zoals je hierboven al kon lezen gaan beide normen over de veiligheid en de gezondheid van de medewerkers binnen een bedrijf. Maar wat is er precies voor verschil tussen de twee? De focus van de ISO norm ligt vooral bij ‘wat’ je moet regelen terwijl het bij de VCA norm vooral ligt  bij ‘hoe’ je de veiligheid en gezondheid moet regelen. Verder ligt het vesrchil er ook in dat de VCA een Nederlandse norm is. Dat betekend dat dit vooral in Nederland bekend is en geaccepteerd wordt. Gelukkig rijkt het iets verder dan onze landgrenzen zoals in de Benelux, Duitsland en ook in het Verenigd Koninkrijk, maar veel verder dan die landen gaat het niet. Ben je als bedrijf vooral international werkzaam dan is het slim om het ISO certificaat te kiezen. Deze is namelijk international en zal in alle landen ter wereld bekend zijn.

Hopelijk hebben we je genoeg informatie gegeven over deze twee certificaten. Ben je nu benieuwd naar onze andere interessante blogberichten? Neem dan gerust eens een kijkje in onze kennisbank. Daar vind je vele blogberichten van uiteenlopende onderwerpen.