Aanhanger rijbewijs trekker

Aanhanger rijbewijs trekker halen? Tot voorkort was er geen apart rijbewijs nodig voor het besturen van een trekker of tractor met aanhangwagen. Tegenwoordig is dit wel het geval. De wet is aangepast en iedereen die op een tractor rijdt moet in het bezit zijn van zijn/haar Trekker rijbewijs. Wat dit allemaal inhoudt zullen wij je haarfijn uitleggen in het onderstaande blogbericht. Ben je dus benieuwd naar de voorwaarden waar je aan moet voldoen als je met een trekker en aanhanger op de weg wilt lees dan gerust verder.

T rijbewijs

Alle bestuurders van Landbouw- of bosbouwtrekkers (LBT) en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS) op de openbare weg dienen in het bezit te zijn van een T-rijbewijs. Vroeger mocht iedereen die in het bezit is van een autorijbewijs B ook op een trekker rijden, maar tegenwoordig zijn die regels flink verscherpt en heb je ook voor het besturen van een trekker een apart rijbewijs nodig. Het welbekende Trekker rijbewijs. Voor iedereen die zijn/haar rijbewijs heeft behaald vóór 1 juli 2015 is het niet nodig om een apart T rijbewijs te halen. Indien je voor deze datum je B rijbewijs behaald hebt mag je gewoon met een trekker/tractor op de openbare weg rijden. Echter iedereen die daarna zijn rijbewijs behaald heeft moet eerst het T rijbewijs halen.

Je behaald dit rijbewijs, net als de vele anderen, door middel van een theorie gedeelte en een praktijk gedeelte met een voldoende af te ronden. Er zijn verschillende rijscholen die deze lessen aanbieden. Je mag vanaf je 16e praktijkexamen afleggen voor je trekker rijbewijs.

Hoe gaat het in zijn werk?

Net zoals bij andere rijbewijzen bestaat ook dit trekker rijbewijs uit een theorie gedeelte en aansluitend een praktijk gedeelte. Het is van belang dat je je theoriegedeelte zo snel mogelijk afrond zodat je mag gaan starten met de praktijk lessen. Heb je je theoriecertificaat nog niet behaald dan mag je ook niet starten met het praktijkgedeelte. Voor het theorie ga je een aantal lessen volgen en kan je online oefenen op de vragen die er eventueel gesteld kunnen worden. Meestal wordt het theorie examen meteen aangevraagd als je start met de theorie lessen. Dit is om eventuele wachttijden te verkorten. Het uiteindelijke theorie examen wordt afgelegd bij het CBR. Je krijgt hier 50 meerkeuzen vragen waarvan je er minimaal 40 goed moet hebben. Zoals je ziet is het percentage wat je fout mag hebben best klein. Het is daarom ook echt van belang om de theorie zo goed mogelijk te leren en oefenen. Zodra je dit behaald hebt ben je in het bezit van een theorie certificaat die 1,5 jaar geldig is. Je moet dan dus ook in die 1,5 jaar tijd je praktijkexamen met een voldoende afronden want anders moet je weer helemaal opnieuw beginnen.

Voor het praktijkgedeelte ga je ook echt de openbare weg op. Bijna bij alle rijscholen waar dit aangeboden wordt gaan ze voordat je start met je rijlessen een soort proefles afnemen. Hierin wordt bekeken welk niveau je beheerst en vooral hoeveel lessen je ongeveer nodig gaat hebben voor het behalen van dit rijbewijs. Aan de hand daarvan worden de praktijklessen ingepland en mag je gaan starten. Zodra je start met je praktijklessen wordt er vaak ook al heel vrij snel een praktijkexamen aangevraagd en vastgelegd bij het CBR. Dit is vooral omdat er vaak zoveel aanvragen zijn waardoor de wachttijd flink kan oplopen. Zodra je je praktijk examen goed hebt afgerond mag je het T rijbewijs aanvragen bij het gemeentehuis. Ben je dan al in het bezit van een B rijbewijs dan wordt hij op dat rijbewijs bijgeschreven.

Trekker met aanhangwagen

Er is niet apart een rijbewijs te behalen voor het mogen rijden op een trekker met een aanhangwagen erachter. Dit alles wordt gewoon meegenomen in het T rijbewijs. Op deze manier leer je meteen om zowel met alleen de trekker of tractor te rijden, maar ook met een combinatie van een trekker of tractor met aanhangwagen erachter. Misschien heb je dit uiteindelijk niet zo vaak nodig toch is besloten dit meteen bij het trekker rijbewijs mee te pakken. Eigenlijk best wel handig want zo sla je twee vliegen in één klap natuurlijk.

Ook is er voor een aantal voertuigen geen T rijbewijs nodig. Het gaat dan vooral om straatveegmachines en maaimachines. Ook is het T rijbewijs niet nodig voor land- en bosbouw trekkers of motorrijtuigen met een beperkte snelheid die:

  1. Niet breder zijn van 1.30 m (inclusief het verwisselbare uitrustingsstuk aan de voorkant)
  2. Gebruikt worden voor maaien, onkruid bestrijden, vegen, sneeuwruimen, gladheid bestrijden of hondenpoep verzamelen.
  3. Geen aanhangwagen of verwisselbare machine kunnen trekken

Hopelijk hebben wij zo alles voor je duidelijk gemaakt. Ben je nu benieuwd geworden naar wat wij van rijschool de Weerd allemaal aanbieden? Neem dan gerust eens een kijkje op onze website. Daar vind je meteen in onze kennisbank andere interessante blogberichten over verschillende onderwerpen.