Motor 125 cc B rijbewijs

Motor 125 cc B rijbewijs. In Nederland moet je voor het besturen van een 125 cc motor gewoon je A rijbewijs hebben, maar er zijn landen in Europa waar je deze “lichte” motor mag besturen met je B rijbewijs. Zo is het in ons buurlanden België en Duitsland al mogelijk na het volgen van een aantal praktijk lessen. Ben je benieuwd hoe het hiermee staat nu in Nederland? Lees dan even door want wij hebben het uitgezocht.

B rijbewijs

Bij ons in Nederland is het enkel mogelijk om op een motor te rijden als je in het bezit bent van je A, A1 of A2 rijbewijs. Maar ja tijden veranderen en sinds de verlaging van de maximum snelheid op de snelweg naar 100 km/h zijn er steeds meer mensen die een lichte motor willen gaan besturen. We leven nu in een tijd waarbij het gebruik van het openbaar vervoer niet altijd prettig meer is. Mondkapjesplicht zorgt ervoor dat een lange treinrit nog onplezieriger wordt. Er zijn dan nu ook veel mensen die zich liever met een motor verplaatsen, maar ja als je geen A rijbewijs hebt valt die optie alweer af. Vandaar dat de Motorrijdersactiegroep oftewel de MAG pleit voor een versoepeling in deze regel. Zij zien graag dat de overheid de regels aanpast naar hoe het in onze buurlanden geregeld is. In Duitsland en België mag je namelijk al een tijdje met een motor 125 cc B rijbewijs besturen. Je mag dit enkel als je, naast de nodige rijervaring, een aantal praktijklessen en een klein deel theorielessen volgt. Zodra je aan deze eisen voldoet mag je in onze buurlanden motor 125 cc met B rijbewijs besturen.

In Nederland wordt er al wel een tijdje gekeken naar deze eventuele versoepeling, maar het neemt wat meer tijd in beslag dan de MAG hoopt. Het lijkt zo simpel, maar er zitten zeker wat haken en ogen aan.

Veiligheid boven alles 

Veiligheid gaat natuurlijk boven alles dus vandaar het het doorvoeren van deze eventuele versoepeling behoorlijk wat op zich laat wachten. Natuurlijk zijn er veel factoren waar rekening mee gehouden moet worden. Zo is het namelijk dat een 125 cc motor aanzienlijk minder kracht heeft dan een zwaardere motor. Dit zorgt ervoor dat het optrekken vele malen langzamer gaat dan bij een gewone motor. En als je dan op de snelweg moet invoegen terwijl je niet hard genoeg rijd wordt de invoegstrook toch best kort. Harder dan 100 km/h kan een 125cc motor namelijk ook niet echt dus het bied geen ruimte om een beetje te spelen met je gas, zoals we dat noemen, tijdens het invoegen. De meningen zijn verdeeld of je dan wel met een 125 cc motor op de snelweg moet gaan rijden. Sommigen doen het al jaren terwijl anderen het levensgevaarlijk vinden.

De MAG pleit er wel voor dat als besloten wordt dat je met een B rijbewijs op een 125cc motor mag rijden er wel een aantal eisen gesteld worden. Waaronder een bepaald aantal lessen die je moet volgen en een bepaald aantal jaren rijervaring. Eigenlijk zouden ze willen dat het net als in onze buurlanden geregeld wordt. Dit is positief gebleken dus waarom zouden we dat niet kunnen aanhouden?

Voordelen van een 125 cc motor

Natuurlijk zitten er echt wel een aantal voordelen aan een 125 cc motor. Wij hebben het eens helemaal uitgezocht voor je en alles op een rijtje gezet.

1.    Zuinig in gebruik

De aanschaf van een 125 cc motor is een behoorlijk stuk lager dan van een zwaardere motor. Dit maakt het natuurlijk direct al aantrekkelijker om er één te kopen. Daarnaast is een 125cc motor ook nog eens super zuinig. 1 op 35 is geen uitzondering namelijk. Ja dat lees je goed! Bedenk je eens hoeveel brandstof je dat gaat schelen?

2.    Gewicht

De 125cc motor is een stuk lichter van gewicht dan de zwaardere motors. Dat scheelt natuurlijk ook weer in kosten qua verzekering en dergelijke.

3.    Minder files

Voor velen is dit misschien wel de rede om een 125cc motor aan te schaffen. Omdat je een heel stuk wendbaarder bent zal je je makkelijker door de files heen kunnen begeven. Een andere bijkomstigheid is dat als het aantal motorrijders vermeerderd deze doelgroep minder snel vergeten wordt.

Het zal dus nog wel even kunnen duren voordat we echt met alleen ons B rijbewijs op een lichte motor mogen rijden, maar misschien wordt het wel doorgevoerd en kan je al snel een lichte motor aan gaan schaffen om jezelf zo sneller, efficiënter en vooral voordeliger op de weg te begeven. Ben je na het lezen van dit blogbericht nieuwsgierig geworden naar meer van dit soort interessante onderwerpen? Neem gerust eens een kijkje in onze kennisbank, Deze staat vol met interessante berichten. Bekijk hier de regels die onze overheid heeft opgesteld: regels voor motorrijden