Vrachtwagenrijbewijs met 18 jaar

Vrachtwagenrijbewijs met 18 jaar? Droom je al je hele leven van een baan als vrachtwagenchauffeur? En kan je niet wachten tot je 18 jaar oud bent zodat je deze droom werkelijkheid kan maken? Gelukkig is het mogelijk om op je 18e je vrachtauto rijbewijs te behalen, maar natuurlijk zitten hier wel wat voorwaarden aan verbonden. Gelukkig hebben wij dit allemaal voor je uit gezocht en duidelijk in dit blogbericht beschreven zodat je goed voorbereid begint aan dit nieuwe avontuur. Lees dus snel verder zodat je alles te weten komt van wat je moet weten om op je 18e op een vrachtwagen te mogen rijden.

C rijbewijs of CE rijbewijs

Er zijn twee verschillende vrachtauto rijbewijzen te krijgen. Namelijk het C rijbewijs en het CE rijbewijs. Het verschil zit hem in het laadvermogen en de toegestane maximum massa van de vrachtwagen en eventueel aanhanger. De maximum massa wordt berekend door het lege gewicht van de vrachtwagen op te tellen bij het maximale laadvermogen. Zodra je deze twee bij elkaar optelt heb je de maximum massa berekend. Je mag namelijk met een C rijbewijs alle vrachtwagens besturen die een gewicht hebben van meer dan 3.500 kilo. Ben je in het bezit van een CE rijbewijs dan mag je alleen vrachtwagens en campers besturen met een gewicht tussen de 3.500 kilo en 7.500 kilo.

Kortom het is belangrijk te weten welke vrachtwagen je wil gaan rijden. In de meeste gevallen gaat het om de grote vrachtwagen met aanhanger erachter die we allemaal kennen van de lange stoet op de snelweg. Vrachtwagens vol met goederen bedoeld voor de Nederlandse bedrijven of voor de export naar andere landen. Een branche die niet meer weg te denken is van ons straatbeeld.

Wat houdt het C of CE rijbewijs precies in?

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen zit het verschil tussen deze twee rijbewijzen vooral in het gewicht van het voertuig wat ermee bestuurd mag worden. Voor beide rijbewijzen moet je zorgen dat je een gezondheidsverklaring hebt. Dit is iets wat vaak nog wel voor wat vertraging in het proces kan zorgen. Het is dus van belang dat je, zodra je begint met je rijbewijs halen, dit aanvraagt bij het CBR. Dan heb je hem zo wie zo op tijd binnen en vertraagd je proces niet. Naast deze gezondheidsverklaring is het ook belangrijk om te starten met je theorielessen. Voor je C rijbewijs is het noodzakelijk om een aantal theoriecertificaten in je bezit te hebben. Namelijk de theoriecertificaten RV1 en R2C (administratie light en techniek/verkeer). Ga je als beroepschauffeur aan de slag moet je ook de certificaten RV1, V2C en V3C hebben. En daarnaast moeten de toets en besloten terrein en praktische toets gedaan worden.

Tijdens deze theorielessen en toetsen ga je ook al starten met het praktijkgedeelte van dit rijbewijs. Je gaat in blokken van 3 x 50 minuten op de openbare weg rijden samen met een instructeur. Eigenlijk hetzelfde als bij jee autorijbewijs. En als je dit alles voldoende hebt gedaan mag je voor alle onderdelen een examen doen. Zodra dit met een voldoende beoordeeld wordt mag je het C rijbewijs op je rijbewijs bij laten schrijven.

Vrachtwagenrijbewijs 18 jaar

Er zit een verschil in wanneer je mag starten met het behalen van je C of CE rijbewijs. Dit alles wordt bepaald of je beroepsmatig op de vrachtwagen gaat rijden. Zodra je beroepsmatig een vrachtwagen gaat besturen moet je het rijbewijs behalen in combinatie met de code 95. Deze code werd vroeger automatisch bij het C of CE rijbewijs bijgeschreven, maar tegenwoordig moet hier een aparte cursus voor gevolgd worden. De code 95 zorgt ervoor dat je volledig vakbekwaam bent en op de hoogte bent van alle gevaren en zaken die van belang rijn bij het beroepsmatig besturen van een voertuig. De code wordt behaald door 35 uur nascholing te volgen. Je behaalt met deze nascholing een aantal punten en zodra je 35 punten hebt behaald mag je de code op je rijbewijs bij laten schrijven. Dan is de code 5 jaar geldig en moet er in die 5 jaar weer 35 uur nascholing gedaan worden om hem daarna weer te mogen verlengen. Ga jij niet beroepsmatig een vrachtwagen besturen? Dan heb je de code 95 ook niet nodig, maar mag je pas starten met het volgen van rijlessen voor het C of CE rijbewijs als je 21 jaar oud bent.

Kortom als je er altijd al van hebt gedroomd om op de vrachtwagen te rijden vanaf je 18e is dit zeker een mogelijkheid. Mits je je code 95 erbij behaald. Ben je nu benieuwd geworden naar meer van dit soort interessante berichten? Neem eens een duik in onze kennisbank. Die staat vol met leuke en interessante blogberichten.