45 kilometer auto rijbewijs

45 kilometer auto rijbewijs? Je ziet ze tegenwoordig veel rijden. Die leuke kleine brommobiel. In de volksmond beter bekend als de 45 km per uur autootjes. Hij mag op de openbare weg rijden, maar kan niet harder dan 45 kilometer per uur. Meestal worden deze brommobiel auto’s bestuurd door de wat ouderen onder ons. Maar het komt tegenwoordig vaak genoeg voor dat jonge mensen achter het stuur zitten. Dit komt omdat je al vroeg mag starten met het volgen van de lessen en een AM (brommer) rijbewijs voldoende is. Vele jongeren vinden het super handig om overdekt en droog zich van A naar B te kunnen vervoeren. Maar hoe zit het nu precies met dit rijbewijs? Wij hebben alles voor je op een rijtje gezet.

Is een bromfiets rijbewijs voldoende?

Je hoort er veel mensen over speculeren dat je zo’n leuk klein karretje, een brommobiel, mag besturen met je bromfiets rijbewijs AM. Dit klopt volledig! Aangezien de brommobiel niet harder mag gaan dan 45 km/h valt deze volgens de wet onder een bromfiets. Je kan hiervoor speciale lessen volgen die specifiek gericht zijn op de brommobiel, maar dit is niet noodzakelijk. Het is zelfs lastiger om deze specifieke lessen te volgen omdat het maar door weinig rijscholen wordt aangeboden. Vele ouderen kiezen hier wel voor omdat zij ook niet gewend zijn op een bromfiets te rijden. Maar de jongeren onder ons die graag een brommobiel willen rijden kunnen beter gewoon het AM rijbewijs halen.

Dit is natuurlijk een stuk gemakkelijker en wordt ook veel vaker aangeboden bij een rijschool. Het aantal lessen is vaak niet veel dus de kosten zullen dan ook lager uitpakken. Alleen dat is al een voordeel! Maar ja wat houd het dan precies in je brommer rijbewijs? Lees gewoon even verder dan leggen we alles voor je uit.

AM rijbewijs

Als je wil gaan starten met je brommer rijbewijs is het handig te weten wat het precies inhoudt. Tegenwoordig moet je ook bij je AM rijbewijs praktijklessen volgen. Dit zullen er niet schrikbarend veel zijn, gemiddeld ongeveer vier. Daarnaast zijn er natuurlijk nog wel theorielessen en uiteindelijk het theorie- en praktijk examen. Wij hanteren hiervoor één vaste prijs zodat je niet voor verassingen komt te staan. Je leert alle verkeersregels die je moet weten voor het rijden op een brommer of in dit geval dus een brommobiel auto.

Natuurlijk is het rijden in een brommobiel autootje net even wat anders dan een brommer, maar uiteraard wordt daar rekening mee gehouden. Zo leer je precies hoe je het beste en vooral het veiligste in een 45 kilometer per uur auto kan rijden. Alle verkeersregels komen aan bod en worden uiteraard getoetst. Zodra je aan alle eisen voldoet mag je examen gaan doen. Dit wordt afgenomen door het CBR en bij een positief resultaat mag je het AM rijbewijs aanvragen.

Waar moet een brommobiel aan voldoen?

Volgens de wet moet een brommobiel natuurlijk aan een aantal voorwaarden voldoen. Alleen als aan de volgende punten voldaan wordt spreken we van een brommobiel auto.

  • De brommobiel valt onder de kentekenplicht.
  • De auto mag maar twee zitplaatsen hebben.
  • De auto moet WA verzekerd zijn.
  • Het type auto moet Europees goedgekeurd zijn.
  • Het maximumgewicht is 350 kg.
  • De maximumsnelheid is 45 km/h.
  • Het maximumvermogen is 4 kW (5.6 pk).

Zodra de brommobiel aan al deze eisen voldoet spreken we pas van een 45 km/h autootje. Maar wat zijn nu de voordelen van deze brommobiel? Voor de jeugd is natuurlijk het grootste voordeel dat je hier geen auto rijbewijs voor nodig hebt. Maar wat velen niet weten is dat je voor de brommobiel auto geen wegenbelasting hoeft te betalen en de verzekeringskosten zijn ook nog eens erg laag. Dit scheelt natuurlijk aanzienlijk in de portemonnee. Ook hoef je in de brommobiel niet te schakelen wat het rijden vergemakkelijkt. En als laatste is het ook nog milieu besparend omdat de brommobiel een zeer laag brandstofverbruik heeft. Namelijk gemiddeld 1L  / 30km. Kortom genoeg voordelen aan deze manier van vervoeren. Dit is natuurlijk ook waarom de brommobiel zo razend populair aan het worden is.

Hopelijk ben je nu helemaal op de hoogte van alles wat betreft de brommobiel en het benodigde rijbewijs hiervoor. Ben je door dit blogbericht geïnspireerd geraakt en vooral benieuwd geworden naar wat wij nog meer voor interessante onderwerpen behandelen? Onze kennisbank staat vol met leuke en interessante blogberichten. Neem daar gerust eens een kijkje!