Hoe groot aanhanger rijbewijs CE
Hoe groot aanhanger rijbewijs CE? Er zijn vele rijbewijzen te behalen tegenwoordig. Elk rijbewijs heeft zo zijn eigen specificaties. Zo ook het groot vrachtauto met aanhanger rijbewijs CE. Hoe groot aanhanger rijbewijs CE? Dit rijbewijs is nodig als je op een grote vrachtauto wil of moet rijden waar ook nog eens een aanhanger achter hangt. Maar aan welke voorwaarden moet ik voldoen om dit rijbewijs te mogen halen? Of hoe zit het precies in elkaar? Op die en andere vragen zullen wij in onderstaand blogbericht antwoord geven. Zo kan je goed voorbereid beginnen aan het behalen van dit rijbewijs of ben je weer even helemaal op de hoogte van alles wat je moet weten.
CE rijbewijs
Laten we eerst even bij de basis beginnen. Er zijn namelijk zo veel verschillende rijbewijzen te behalen deze tijd dat het slim is om eerst even een overzicht te maken van welke rijbewijzen er zijn en welke je waarvoor nodig hebt. Er is natuurlijk een verschil tussen die rijbewijzen die bijna iedereen behaald zoals die voor de auto, motor, aanhanger of brommer. Daar tegenover staan de rijbewijzen die behaald worden om beroepsmatig te rijden. En dan hebben we het niet over je autorijbewijs die je nodig hebt om in de leaseauto van de zaak te mogen rijden, maar het gaat hier om het rijbewijs voor de vrachtwagen, oplegger of de combinatie van beide. Hier komen, zoals je misschien wel snapt, ook veel regels bij kijken.
Even een overzicht van alle rijbewijzen die je kan behalen:
Rijbewijs |
Wat mag je ermee besturen? |
A |
Brommer en motor |
B |
Auto |
BE |
Auto met aanhanger |
C |
Vrachtwagen met een toegestane maximummassa meer dan 3500 kg bedraagt |
C1 |
Vrachtwagen met een toegestane maximummassa tussen 3500 en 7500 kg bedraagt |
C1E |
Vrachtauto een aanhanger trekken met een toegestane maximummassa van meer dan 750 kg. De massa van het motorvoertuig en de aanhanger is maximaal 12.000 kg. |
CE |
Vrachtauto een aanhanger trekken met een toegestane maximummassa van meer dan 750 kg. |
D |
Bus (niet beroepsmatig) met meer dan 8 personen excl bestuurder |
D1 |
Bus (niet beroepsmatig) met tussen de 8 en 16 personen excl bestuurder |
DE |
Bus (niet beroepsmatig) met meer dan 8 personen excl bestuurder en een aanhanger met een toegestane maximummassa van meer dan 750 kg. |
Zoals je ziet is er keuze genoeg tussen de rijbewijzen die je kan behalen, maar wij gaan nu wat dieper in op het rijbewijs CE.
Wat houdt dit rijbewijs precies in?
Zoals je herboren in het schema al kan zien staat het CE-rijbewijs voor het rijden met een vrachtauto die ook een aanhanger trekt met een toegestane maximum massa van meer dan 750 kg. Deze combinaties worden vrijwel altijd beroepsmatig bestuurd. In dat geval is het natuurlijk noodzakelijk om dit in combinatie te halen met de code 95. Deze code zorgt ervoor dat je alle ins en outs weet over hoe je beroepsmatig veilig en verantwoord goederen kan vervoeren.
De minimumleeftijd oor het behalen van dit rijbewijs is 18 jaar, maar dan moet je er wel je code 95 bij hebben of bij behalen. Is dat niet het geval dan is de minimumleeftijd 21 jaar. Zodra je dit rijbewijs behaald hebt mag je rijden op een combinatie die net meer dan 18,75 meter lang is. Dit soort combinaties zijn niet meer weg te denken van ons straatbeeld. Soms zie je zelfs de gehele rechterbaan van de snelweg bedekt met deze combinaties. Het is daarom ook wel logisch dat er zoveel bij komt kijken.
Wat kan je verwachten bij het behalen van je CE-rijbewijs?
Zoals bij alle lessen die wij aanbieden starten we met een proefles die wij ook wel de test noemen. In deze “test” kunnen we een inschatting maken in de hoeveelheid lessen die je nodig gaat hebben voor je CE-rijbewijs. Zodra we hier een inschatting van hebben kunnen we de lessen gaan inplannen. Wij zijn er voorstander van om deze lessen vooral overdag te laten plaats vinden. Dit natuurlijk gezien het feit dat je zodra je dit rijbewijs hebt waarschijnlijk ook vooral overdag zal rijden. Nu snap je misschien wel dat 60 minuten rijden best kort is en in die tijd kunnen we nog maar amper de snelweg op. Vandaar dat wij altijd onze lessen inplannen in 3 blokken van 50 minuten achter elkaar. Zo zijn we 2,5 uur onderweg. Op deze manier komen we vele verschillende situaties op de weg tegen en zal je dus ook al zo veel mogelijk ervaring opdoen terwijl er gewoon een gecertificeerd persoon naast je zit om te helpen waar nodig.
Gezondheidsverklaring CE-rijbewijs
Zodra je alle benodigde rijlessen hebt gehad is het tijd voor een praktijkexamen. Deze wordt aangevraagd en afgelegd bij het welbekende CBR. Om examen te mogen doen moet er wel een gezondheidsverklaring ingevuld worden. Dit doe je bij mijn CBR en in vele gevaren krijg je direct een verklaring dat je examen mag doen. Maar het kan wel eens voorkomen dat ze niet direct kunnen inschatten of je gezond verklaard wordt, in dat geval kan het soms wel tot 40 dagen duren voor je de “uitslag” binnen hebt. En in het ergste geval (nee dat zal niet snel zijn) moet er ook nog een medisch specialist meekijken wat voor nog meer vertraging zorgt. Vandaar dat wij altijd adviseren om dit zo snel mogelijk aan te vragen. Zelfs als je pas net begint met de rijlessen kan je dit al aanvragen.
Zoals je leest komt er best wel wat bij kijken voor je je CE-rijbewijs mag behalen. Het is daarom goed om je in te lezen en onderzoek te doen. Hopelijk hebben wij hier een klein deel in kunnen bijdragen met dit blogbericht. Heb je nu toch nog vragen of wil je weten wat de koste zijn voor het behalen van je CE-rijbewijs? Neem eens een kijkje op onze website De Weerd. Moeten we je geïnspireerd hebben en wil je meer van onze interessante blogberichten lezen? Er staan er heel veel voor je klaar in onze kennisbank dus neem gerust een kijkje.