Autorijbewijs B theorie oefenen

Autorijbewijs B theorie oefenen. Iedereen die bezig gaat met het halen van zijn autorijbewijs, oftewel je B rijbewijs, weet dat je hier ook een theoriecertificaat voor met halen. Maar hoe gaat dat allemaal precies in zijn werk? Is dit klassikaal of kan ik ook thuis oefenen? Wij zullen je in dit blogbericht alles hierover vertellen. Zo kan je met de juiste informatie op zak beginnen aan deze reis.

B rijbewijs

Tegenwoordig kan iedereen die 16,5 jaar oud is beginnen met het volgen van de praktijk lessen voor het B rijbewijs. Ben je 16 jaar oud dan mag je al starten met je theorie hiervoor. Als je zo vroeg al begint heb je hoogstwaarschijnlijk je theorie certificaat voor je gaat afrijden voor het praktijk gedeelte. Zoals je vast al eens gelezen hebt mag je alleen op je 17eje rijbewijs halen als je tot je 18eenkel de auto bestuurd met een passagier in de auto die jou begeleid. Deze persoon moet 5 jaar zijn/haar rijbewijs hebben en geregistreerd staan op jou begeleiderspas. Dat zijn de voorwaarden van het vroegtijdig behalen van je B rijbewijs.

Autorijbewijs B theorie oefenen

Zoals je al  hierboven gelezen hebt mag je met het theorie starten vanaf je 16e. Je gaat dan verschillende lessen volgen waar uiteindelijk een theorie examen wordt afgenomen door het CBR. Je wordt tijdens deze theorielessen voorbereid op het deelnemen aan het verkeer op de openbare weg. Zo komen alle verkeersregels aan bod en leer je gevaren te herkennen en beter nog te voorkomen. Natuurlijk kan je niet altijd een gevaarsituatie voorkomen dus je leert meteen hoe je moet handelen in verschillende situaties. Ook wordt het verkeersinzicht getoetst. Je doet dit door verschillende lessen te volgen en uiteindelijk meerdere malen een proef examen af te leggen. Op deze manier leer je alle stof goed en ben je voorbereid om het theorie examen af te leggen. Wij adviseren je ook om zo snel mogelijk te starten met het theorie gedeelte. Het zou zo jammer zijn als je uiteindelijk praktijk examen mag gaan afleggen, maar je nog niet in het bezit bent van je theorie certificaat Dan mag je dus ook geen praktijk examen afleggen.

Hoe gaat het autorijbewijs B theorie oefenen te werk?

Zodra je gaat starten met het theorie gedeelte van je B rijbewijs gaan we de theorie lessen inplannen. Om alle stof goed te kunnen leren hanteren wij 10 theorie uren die je gaat volgen. Zodra je start plannen we direct je theorie examen. Dit om geen vertraging op te lopen en te zorgen dat alles vers in je geheugen zit. We plannen dit namelijk zo dicht mogelijk op je laatste theorie les. Natuurlijk is dit wel afhankelijk van de capaciteit van het CBR en die is helaas nog wel eens vol. Vandaar dat het slim is om zo snel mogelijk te starten. In die 10 uur krijg je les van een deskundige docent die je alle stof leert. Verder heb je natuurlijk de mogelijkheid om proefexamens af te leggen. Dit doe je gemakkelijk op de computer. Je krijgt dan eigenlijk een examen voor je waarbij je in de afgesproken tijd moet antwoorden op verschillende verkeerssituaties. Naast de klassikale theorielessen adviseren wij je om ook thuis hard te oefenen. Dit kan je doen samen met het theorieboek. Hierin staan alle regels nogmaals uitgelegd. Ook krijg je natuurlijk thuis toegang tot de examentraining. Zo kan je thuis ook oefenen met verschillende oefen examens.

Inhoud van het theorie examen autorijbewijs B

Zoals je al weet wordt het theorie examen afgelegd bij het CBR. De totale lengte van je theorie examen is ongeveer 30 minuten. Hierin krijg je van de categorieën gevaarherkenning,  Kennis en inzicht verschillende vragen die je juist moet beantwoorden. Elk onderdeel heeft zijn eigen vragen en ook tijd dat je mag besteden aan die categorie. Bij gevaarherkenning krijg je 8 seconden per vraag om het juiste antwoord in te vullen. Hier zullen in totaal 25 vragen gesteld worden waarvan je er 13 of meer goed moet hebben.

Het onderdeel kennis heeft geen tijdsbeperking. Gemiddeld wordt hier zo’n 8 minuten over gedaan. Je krijgt hier 12 vragen waarvan je er 10 of meer goed moet beantwoorden. Bij het onderdeel inzicht wordt meestal 16 minuten de tijd genomen. Hier krijg je 28 vragen waarvan je er 25 of meer goed beantwoord moet hebben. Ook krijg je bij het onderdeel kennis en inzicht in totaal 2 testvragen.

De marges zijn dus best wel klein. Dit zorgt ervoor dat het theorie examen behoorlijk moeilijk is geworden de laatste jaren. Het is dan ook echt van belang dat je niet onderschat hoe goed je moet oefenen en leren. Het zou zo jammer zijn als je deze test meerdere malen moet afnemen. Dit vertraagd natuurlijk het gehele proces en is ook niet zo leuk voor je portemonnee.

Hopelijk hebben we je nu alle informatie gegeven die je moet weten als je wil gaan starten met je theorie certificaat of je B rijbewijs. Ben je nu benieuwd naar wat de kosten zijn voor alle onderdelen van het B rijbewijs? Check onderstaande prijslijst even zodat je precies weet wat je te wachten staat.