Vrachtwagen rijbewijs zonder chauffeursdiploma

Vrachtwagen rijbewijs zonder chauffeursdiploma, Tegenwoordig kent elke vrachtautochauffeur het wel, Code 95 die je elke vijf jaar moet behalen. Vroeger was dit bekend als het chauffeursdiploma. In principe ongeveer hetzelfde, maar ook dit is met zijn tijd mee gegaan en vandaar ook een nieuwe naam. Maar wat nu als je een vrachtauto rijbewijs hebt zonder chauffeursdiploma? Moet je dit dan alsnog behalen? En hoe pak je dat dan aan? Wij hebben het voor je uitgezocht en alles hieronder duidelijk opgeschreven. Zo ben je helemaal op de hoogte van wat jij moet doen als dit op jou van toepassing is.

Vrachtwagen rijbewijs zonder chauffeursdiploma?

Elke chauffeur heeft een rijbewijs die hoort bij het voertuig waarin gereden wordt, maar zodra je beroepsmatig een voertuig bestuurd hangen er extra regels en wetgevingen aan vast. Zo moet iedereen die beroepsmatig een voertuig bestuurd tegenwoordig in het bezit zijn van zijn de Code 95. Kort gezegd is dit een aantekening op je rijbewijs waarmee je kan aantonen dat je voldoende kennis en bekwaamheid in huis hebt om op een verantwoorde manier het voertuig te kunnen besturen. Deze code behaal je door middel van nascholing uren te maken. Elke nascholing heeft een bepaald aantal punten die je ermee behaald. Heb je voldoende nascholing gevolgd ( 35 nascholing uren ) mag je de code 95 erbij op je rijbewijs laten zetten.

Vroeder, ja zo klinken we best oud, was er geen code 95. Toen noemde we het nog een chauffeursdiploma. In 2009 is besloten dat er een nieuwe vakbekwaamheidsregeling kwam. Dit is dus nu bekend als de code 95. Iedereen die toen zijn vrachtwagenrijbewijs had kreeg 7 jaar de tijd om deze code 95 te behalen. Zo moesten zij dus vóór 10 september 2016 hun code 95 uren hebben gemaakt. Ook buschauffeurs die het vakbekwaamheidsdiploma (CCV-B) hadden moesten dit om laten zetten. Dit moest al binnen 6 jaar gedaan zijn. Op deze manier moest iedereen voldoen aan de plicht van 35 nascholing uren om de code 95 op het rijbewijs bijgeschreven te krijgen.

Code 95

Dan nu toch nog even een uitleg over wat de code 95 precies inhoudt. De meeste zullen het al wel kennen en de vorige alinea heeft ook al wel wat duidelijk gemaakt, maar toch even een specifieker uitleg. Elke chauffeur die beroepsmatig een voertuig bestuurd moet in het bezit zijn van de code 95 op het rijbewijs. Of je nu buschauffeur bent of taxichauffeur. Elke beroepsmatige bestuurder moet de code hebben behaald. Dt is besloten om de veiligheid van alle weggebruikers, maar zeker ook van de bestuurder zelf te kunnen waarborgen. De code wordt behaald door het volgen van 35 nascholing uren. Deze uren mogen verspreid worden over de 5 jaar dat de code geldig is, maar ze mogen ook in één keer gehaald worden. Op deze manier moet iedereen elke vijf jaar nascholing volgen. En zoals we weten veranderd er nog wel eens wat in de wetgeving qua veiligheid en dergelijke. Deze regel is dus geen overbodige luxe, al voelt het misschien wel soms zo voor chauffeurs.

Ik heb nog een chauffeursdiploma, wat nu?

Indien je in nog in het bezit bent van een chauffeursdiploma en geen code 95 hebt mag je op dit moment niet beroepsmatig een voertuig besturen. Het is dan van belang om eerst de code 95 te halen. Dit kan je doen door middel van de nascholinsplicht van 35 uur te volgen. Hiervoor zijn verschillende cursussen die aangeboden worden. Meestal gebeurd dit vanuit een bedrijf waarbij elke chauffeur op zoek gaat naar een passende cursus of het bedrijf besluit welke cursus zijn medewerkers moeten volgen. Maar je kan dit natuurlijk ook zelf uitzoeken en de uren gaan maken. Bekijk gerust eens ons aanbod in welke cursussen voor jou toepasselijk zijn.

Mocht je rijbewijs inclusief chauffeursdiploma al verouderd zijn en heb je hem niet laten verlengen? Dan zal je opnieuw het rijbewijs moeten halen inclusief de code 95.

Hopelijk heb je, na het lezen van dit blogbericht, geen vragen meer over dit onderwerp. Is dit nu wel zo neem dan gerust eens een kijkje in onze kennisbank. Hier staan verschillende interessante blogberichten over dit soort onderwerpen op.