Boete rijden zonder CE rijbewijs 2020

Boete rijden zonder CE rijbewijs 2020. De titel van dit blogbericht zal vast iedereen doen laten schrikken. Een boete dat wil natuurlijk niemand, maar er worden er genoeg uitgedeeld elk jaar. Hoe zit het nu als de politie je aanhoudt terwijl je een vrachtauto met aanhanger bestuurd zonder dat je in het bezit bent van een CE rijbewijs? Nou maak je borst maar nat want dit zijn namelijk geen grapjes van boetes. De kosten lopen flink op en je riskeert zelfs een hechtenis. Kortom dit moet je niet willen. Toch gaan we je alles uitleggen zodat je deze fout hopelijk nooit begaat.

Hoeveel boetes worden er uitgedeeld?

Er worden jaarlijks een heleboel bekeuringen uitgedeeld. Alles is onderverdeeld in categorieën zoals iedereen wel weet. Even wat cijfers onder elkaar:

2017

In 2017 zijn er in totaal 9.223.477 verkeersovertredingen geconstateerd Dit betreft alle overtredingen zoals te hard rijden, door rood licht, fout parkeren en handheld bellen.

2018

In 2018 zijn er 9.182.573 verkeersovertredingen geconstateerd. Deze aantallen liggen ongeveer gelijk aan het jaar ervoor.

2019

In 2019 waren dit er 8.369.480. Een aanzienlijk lager aantal dan de jaren ervoor.

Wat het aantal gaat zijn van 2020 is natuurlijk nog niet te zeggen omdat het jaar nog niet om is, maar we weten wel de cijfers van de eerste vier maanden. Toen zijn er namelijk 2.481.352 verkeersovertredingen geconstateerd. Dit aantal is lager dan de eerste vier maanden van het jaar ervoor.

Hoogte van de boete

Maar hoe hoog gaat de boete oplopen als ik in een vrachtauto rij zonder een geldig CE rijbewijs? Nou dat is lastig te zeggen. Het hangt namelijk af van verschillende factoren. De persoon die op dat moment het voertuig bestuurd krijgt natuurlijk een flinke boete, maar het bedrijf waar de vrachtwagen van is wordt ook een flinke boete opgelegd. En de hoogte van die boete hangt weer af van verschillende factoren. In totaal variëren de boetes in Nederland tussen de € 3 en maximaal € 870.000. Zoals je ziet kan het al flink in de papieren gaan lopen.

Maximale geldboetes 2020

Categorie 1 € 435
Categorie 2 € 4.350
Categorie 3 € 8.700
Categorie 4 € 21.750
Categorie 5 € 87.000
Categorie 6 € 870.000

Nu is het wel zo dat je in het geval je een vrachtauto met aanhanger bestuurd zonder dat je een geldig rijbewijs hebt je niet alleen boete krijgt, maar ook een hechtenis riskeert. Het hangt dus af van verschillende factoren, maar geloof ons het is geen pretje als jij of het bedrijf waar je werkt deze boete krijgt. Dus het is van belang dat je zorgt dat je alle papieren goed op orde hebt. Nu zijn de meeste bedrijven hier natuurlijk allang op ingespeeld. Daar moet je zodra je aangenomen wordt je geldige rijbewijs laten zien. Dit wordt gedocumenteerd zodat de baas altijd weet welk rijbewijs wanneer verloopt. Gelukkig maar want het scheelt een heleboel gedoe als alles gewoon in orde is. Natuurlijk moet je het zelf ook niet willen om zonder een geldig rijbewijs in een vrachtauto te gaan zitten.

Het gebeurd alleen nog wel eens dat je zelf niet precies meer herinnerd tot wanneer je rijbewijs geldig is. En om te zorgen dat je genoeg tijd hebt om je code 95 ook te vernieuwen raden wij aan om het vroegtijdig, bijvoorbeeld 1,5 jaar voor de geldigheid afloopt, al in je agenda omhoog te laten komen. Op deze manier kan je nooit vergeten je rijbewijs te verlengen en de code 95 uren te maken. Gelukkig krijg je ook altijd van de overheid bericht als je rijbewijs bijna afloopt.

Heb je genoten van het lezen van dit bericht? En ben je nieuwsgierig geworden naar wat wij nog meer allemaal hebben geschreven? Neem dan gerust eens een kijkje in onze kennisbank. Hier eindje interessante blogberichten.