10 Tips zuinig rijden

10 Tips zuinig rijden. Zuinig rijden is iets waar je tegenwoordig veel over hoort. Dat is natuurlijk ook niet zo gek met de benzineprijzen van deze tijd. Maar hoe kan je nu gemakkelijk zuinig rijden zonder dat je als een slak op de snelweg moet rijden. Dit is gemakkelijker dan je denkt misschien. Wij hebben 10 tips voor je uitgezocht en handig op een rijtje gezet. Als je deze tips volgt zal je merken dat je auto zuiniger gaat rijden wat veel kan schelen in de portemonnee. En laten we eerlijk wezen dat is natuurlijk nooit verkeerd in deze toch al dure tijd. Neem dus echt even de tijd om deze tips door te lezen.

1. Trek langzaam op

Dit is misschien meteen de lastigste van allemaal. Iedereen houdt ervan even lekker optrekken  bij het stoplicht. Op die manier kom je zeker sneller aan op je bestemming denk je? Nou onderzoek wijst uit dat de tijdswinst die je hiermee hebt verwaarloosbaar is, maar je verbruikt wel snel 16% meer brandstof dan nodig is. Nou lijkt dat misschien weinig, maar ga maar eens tellen hoe vaak je optrekt bij een stoplicht. Dat kan best in de papieren gaan zitten terwijl je er dus eigenlijk niks mee opschiet. Stof om over na te denken.

2. Schakel zo snel mogelijk op

Zoals we allemaal bij onze rijlessen geleerd hebben rijden we zo ongeveer in de 2000 toeren. Dit betekend dat je in de stad bij een snelheid van 50 km/h meestal in de derde versnelling rijdt. Maar wat nu als je sneller toch naar een hogere versnelling gaat? Het zal in het begin best wennen zijn om in de stad misschien in de vierde of zelfs in de vijfde versnelling te gaan rijden, maar dit kan je flink wat kosten besparen. Nu zijn wij de laatste die willen dat de motor van je auto vervuild en beschadigd raakt dus let op met het té vroeg opschakelen. Maar als je dit op de juiste manier toepast kan je soms tot wel 50% brandstof besparen. En met de prijzen die we op dit moment voor 1 liter benzine betalen is dat geen overbodige luxe.

3. Rij een constante snelheid

Zoals iedereen mee heeft gekregen is de maximumsnelheid in Nederland laatst verlaagd naar 100 km/h. Voor vele automobilisten een doorn in het oog, maar voor diegene die op een lekkere en comfortabele manier op hun bestemming aan willen komen en dan ook nog eens kosten willen besparen is dit het beste idee ooit. Want het is toch echt gebleken dat je aanzienlijk brandstof bespaard als je een constante snelheid rijdt van 90 á 100 km/h. Ook zal je gaan merken dat je op deze manier veel ontspannender kan rijden. En uiteindelijk zal het qua tijd niet heel veel schelen.

Het gemiddelde verbruik is als volgt:

  • 5,4 liter per 100 km bij een gemiddelde snelheid van 90 km/h
  • 7,7 liter per 100 km bij een gemiddelde snelheid van 120 km/h (ook wel 42% meer)
  • 9,4 liter per 100 km bij een gemiddelde snelheid van 140 km/h (ook wel 74% meer)

4. Neem geen onnodige bagage mee in de auto

Je kent het vast wel je rijd een keer met iemand mee en moet je tas even in de achterbak stoppen. Zodra de kofferbak open gaat ligt hij helemaal vol met spullen en past jouw tas er nog maar net bij. Helaas is het zo dat hoe meer bagage en dus gewicht je meeneemt hoe meer brandstof je verbruikt. Een mooie extra reden dus om je kofferbak leeg te halen na een ritje in de auto.

5. Schakel minder terug, laat de auto uitrollen

Het is ons allemaal aangeleerd vroeger om bij het afremmen voor het stoplicht terug te schakelen, maar helaas kost dit best veel benzine waardoor je hier dus gemakkelijk de kosten kan drukken en zuiniger kan gaan rijden. Probeer jezelf eens aan te leren om langer uit te rollen voor het stoplicht. Dit bespaard aanzienlijk benzine.

6. Zet je auto uit als je langer stilstaat dan 1 minuut

Tegenwoordig hebben vele nieuwe auto’s een start en stop systeem waarbij de auto automatisch uit en ook weer aan slaat als je een langere tijd stil staat. Op deze manier kan je natuurlijk veel benzine besparen en zuiniger rijden, maar niet elke auto heeft dit systeem erin zitten. Natuurlijk kan je dit gemakkelijk ook zelf doen. Het is misschien even wennen, maar als je dit regelmatig gaat doen zal je merken dat je er zo aan gewend bent. Nu snappen wij natuurlijk ook wel dat het heel irritant is om bij elk stoplicht je motor uit te zetten. Vandaar dat je misschien kan beginnen met alleen als je voor een spoorwegovergang staat je motor uit te doen. Alle kleine beetjes helpen.

7. Gebruik de airco alleen als het echt nodig is

Hoog zomer je auto instappen is zeker geen pretje als de zon er een langere tijd op heeft geschenen. De eerste handeling is dan ook altijd meteen de airco aanzetten en de ramen open draaien. Om zuiniger te kunnen rijden is het slim om het gebruik van je airco wat te beperken. Natuurlijk hoef je echt niet in een snikhete auto te gaan rijden, maar als je de airco aanzet en het wordt een stuk aangenamer kan je eens kijken wat het doet als je je raampje een beetje open zet en de airco even uit. Soms is het namelijk erg goed te doen op die manier. Kleine bijkomstigheid is dat je ook nog een minder snel last van j keel krijgt vanwege de airco.

8. Check je bandenspanning

Als je maandelijks je bandenspanning check en indien nodig aanvult zal je behoorlijk wat brandstof kunnen besparen. Een te lage bandenspanning zorgt voor extra brandstofverbruik, meer slijtage, meer CO2 uitstoot en een langere remweg. Kortom dit is er echt wel eentje die de moeite waard is.

9. Gebruik de cruise control

Natuurlijk heeft niet elke auto en cruise control, maar mocht jouw auto er wel een hebben is dit erg slim om vaker te gaan gebruiken. Op deze manier houd je een constante snelheid aan waardoor je minder brandstof verbruikt en dus zuiniger gaat rijden. Ook hier is het al tweede voordeel ook nog eens dat je ontspannender gaat rijden en dus ontspannender op je bestemming aankomt.

10. Laat de auto soms eens staan

We snappen dat deze tip niet altijd opgaat, maar als je eens goed gaat kijken welke ritjes je best even op de fiets kan doen? Het zullen er vast meer zijn dan je denkt. Even dat kleine boodschapje bij de supermarkt kost je best veel benzine waardoor je flink kan bezuinigen als je met de fiets gaat. Je motor is namelijk pas na ongeveer 5 km op temperatuur waardoor het brandstofverbruik omlaag gaat, maar ruim de helft van alle autoritten zijn ongeveer zo’n 7,5 km lang. Dit kan dus flink oplopen.

Zoals je leest zijn er behoorlijk wat tips die je kunnen helpen met het zuiniger rijden. Niet elke tip zal voor jou uitvoerbaar zijn, maar stel dat je met de helft echt wel wat kan dan bespaar je toch al flink wat. Ben je nu benieuwd naar meer van onze handige blogberichten? Neem gerust eens een kijkje in onze kennisbank.