Welk rijbewijs voor welke vrachtwagen?

Welk rijbewijs voor welke vrachtwagen? Tegenwoordig zijn ze niet meer uit ons straatbeeld weg te denken. De lange stoet aan vrachtwagens die op de snelweg allemaal achter elkaar aan rijden. Het is vaak een hele stoet die tot grote ergernis van vele automobilisten de hele snelweg in beslag nemen. Maar bedenk je eens dat deze vrachtwagen juist datgene vervoeren wat wij nodig hebben. Iedereen besteld tegenwoordig veel onlineproducten, maar zonder de vrachtwagens komt dit product niet op je deurmat te liggen. Er zijn best veel verschillende vrachtwagenrijbewijzen die elk een eigen specificatie hebben. Hoe dit precies in elkaar zit en wat alles inhoud gaan wij je helemaal uitleggen.

Welke typen vrachtwagenrijbewijzen zijn er allemaal?

Welk rijbewijs voor welke vrachtwagen? Er zijn vier verschillende rijbewijzen voor het rijden in een vrachtwagen met of zonder aanhanger. Dit zijn de C, CE, C1 en C1E rijbewijzen. Elk rijbewijs heeft zo zijn eigen specificaties die je moet weten. Wij gaan ze stuk voor stuk voor je uitleggen.

Rijbewijs C

Dit rijbewijs is voor vrachtwagens met een gewicht van meer dan 3.500 kilo. Hiermee wordt de maximummassa bedoeld wat simpel gezegd het lege gewicht + het maximale laadvermogen inhoud. Voor dit rijbewijs moet je minimaal 21 jaar oud zijn om het te mogen behalen. Zodra je dit in combinatie met vakbekwaamheid doet mag je al wel op je 18e dit rijbewijs behalen. Vaak wordt dit rijbewijs gecombineerd met het halen van de Code 95. Deze code is speciaal in het leven geroepen voor chauffeurs die beroepsmatig de vrachtwagen besturen. Hierin leer je verschillende veiligheid aspecten en milieuaspecten die je nodig hebt voor het professioneel besturen van een vrachtwagen.

Rijbewijs CE

Dit rijbewijs is voor bestuurders van een vrachtwagen die ook een aanhanger of oplegger achter de vrachtwagen hebben hangen. Je mag hiermee een aanhanger trekken met een maximummassa van meer dan 750 kg. Dit heeft natuurlijk weer andere specificaties en rijvaardigheid nodig. Vandaar dat dit een losgekoppeld rijbewijs is. Ook voor dit rijbewijs moet je minimaal 21 jaar oud zijn. Zodra je dit in combinatie met vakbekwaamheid doet mag je al wel op je 18e dit rijbewijs behalen. Je mag met dit rijbewijs ook alleen beroepsmatig rijden als je de code 95 erbij behaald hebt.

Rijbewijs C1

Dit is een “klein” vrachtwagenrijbewijs die vaak bekend staat als camper rijbewijs. Hier moet de toegestane maximummassa van de vrachtwagen tussen de 3.500 kg en de 7.500 kg zitten. Daarmee mag je geen grote vrachtwagen besturen, maar wel een grote camper. Dit wordt dus ook veel behaald door particulieren die graag op vakantie gaan met een wat grotere camper. Het rijbewijs mag behaald worden vanaf 18 jaar, maar alleen als je al in het bezit bent van je B-rijbewijs.

Rijbewijs C1E

Met dit rijbewijs mag je een vrachtauto met aanhanger trekken waarvan de aanhanger/oplegger een toegestane maximummassa heeft van meer dan 750 kg. De totale massa van het voertuig en de aanhanger is maximaal 12.000 kg. Ook mag je met een voertuig van categorie B een aanhanger trekken met een toegestane maximummassa van meer dan 3.500 kg. Ook bij dit rijbewijs mag je alleen beroepsmatig een vrachtwagen besturen als je ook in het bezit bent van je code 95. 

Hoe behaal ik mijn vrachtwagenrijbewijs?

Eigenlijk gaat dit net als bij de andere rijbewijzen. Zodra je je hebt opgegeven voor het willen halen van je vrachtwagenrijbewijs krijg je een (zoals wij het noemen) Intest. Hierin wordt bepaald en gekeken hoeveel rijlessen je ongeveer nodig gaat hebben voordat je examen mag gaan doen. Daarna zullen we deze rijlessen gaan inplannen. Bij dit inplannen houden we rekening met een wat langere rijtijd. Zo plannen wij eigenlijk alle lessen in 3 blokken van 50 minuten achter elkaar. Op deze manier kunnen we een duidelijke afstand rijden waardoor we zo veel mogelijk rijervaring op kunnen doen.

Natuurlijk moet er ook voor deze rijbewijzen een theoriecertificaat behaald worden. Welk certificaat dat is verschilt per rijbewijs.

Rijbewijs

Certificaten die je nodig hebt

C en CE

Theoriecertificaten RV1 en R2C (administratie light en techniek/verkeer).

Zodra je dit beroepsmatig wil gebruiken moet je ook in het bezit zijn van de certificaten RV1, V2C en V3C.

C1 en C1E

Theoriecertificaten RV1-light en R2C (administratie light en techniek/verkeer).

Naast je theoriecertificaten moet je ook nog een gezondheidsverklaring aanvragen. Dit kan je op de website van het CBR aanvragen. Hiernaast moet je gekeurd worden door een gecertificeerd arts. Omdat deze procedure best wat tijd in beslag neemt raden wij je aan dit zo snel mogelijk te regelen. Op deze manier loopt het geen vertraging op.

Hopelijk hebben we je volledig op de hoogte gebracht van alles wat er hoort bij het halen van je vrachtwagenrijbewijs. Heb je toch nog vragen? Of wil je graag een Intest aanvragen neem dan gerust contact met de juiste vestiging op.