Auto op naam zetten zonder rijbewijs in 2020.

Auto op naam zetten zonder rijbewijs in 2020. Iedereen die wel eens een auto heeft gekocht kent het al. Een kenteken overschrijven oftewel het voertuig op naam zetten. Wat houdt dit nu precies in? En beter nog wat nou als je een auto of motor wil kopen zonder dat je je rijbewijs al hebt? Is dit überhaupt wel mogelijk of moet je dan echt wachten tot je in het bezit bent van je rijbewijs? Gelukkig hebben wij dit allemaal voor je uitgezocht en zullen we op al die vragen antwoord geven.

Wat houdt het op naam zetten precies in?

Zodra je een nieuwe auto, motor of ander voertuig koopt moet deze geregistreerd staan op één persoon. Dit noemen we het kenteken overschrijven of de auto op naam zetten. Dit moet gebeuren zodat het voertuig juist geregistreerd staat bij de juiste persoon. Het is vrij simpel om dit te regelen. Meestal doe je dit bij een postkantoor of erkend RDW-loket, maar tegenwoordig kan dit natuurlijk ook online. In het onderstaande blogbericht gaan we uit van een overschrijving bij het postkantoor of een erkend RDW-loket. Je hebt een paar gegevens nodig van de vorige eigenaar om dit te kunnen regelen zoals de originele tenaamstelling en het overschrijvingsbewijs. Deze documenten neem je samen met een geldig legitimatie mee naar de plek van overschrijving. Dan krijg je een bewijs mee van overschrijving in de vorm van een soort kassabon. Ook krijg je een bewijs mee dat het voertuig niet meer op de naam van de vorige eigenaar staat.

Vanaf dat moment staat dat voertuig op jouw naam en moet je je aan alle verplichtingen houden die horen bij het op naam hebben van een auto. Je krijgt daarna via de post de nieuwe kentekenkaart opgestuurd. Hier staan alle nieuwe gegevens op die horen bij dit voertuig.

Hoe zet ik een auto op naam zonder rijbewijs?

Het komt natuurlijk best al wel vaak voor dat iemand die nog geen rijbewijs heeft al wel een voertuig heeft gevonden en deze op zijn of haar naam wil zetten. Kan dit eigenlijk wel? Of moet je toch echt wachten tot je het felbegeerde roze papiertje in je handen hebt? Nee je hoeft niet te wachten tot je je rijbewijs behaald hebt. Natuurlijk zitten er wel een paar voorwaarden aan verbonden om dit te kunnen en mogen regelen. We zetten ze even voor je op een rijtje:

1. Persoonlijk aanwezig zijn

Om een voertuig op je naam te zetten moet je dit persoonlijk zelf regelen. Gezien het feit dat je je hiervoor moet legitimeren mag niemand anders voor jou dit regelen. Als je een voertuig op naam van een rechtspersoon wil zetten mag je wel iemand eenmalig machtigen. Een rechtspersoon is een soort juridische constructie waarin groepen van mensen, organisaties en/of instanties samen als volwaardig en handelingsbekwaam persoon in het rechtsverkeer optreden. Wil je dat het kenteken op een rechtspersoon komt te staan mag je via een eenmalige machtiging dit door iemand anders laten doen.

2. Leeftijd

Je mag pas een voertuig op je naam laten zetten als je minimaal 18 jaar of ouder bent.

3. Wonen in Nederland

Om een kenteken op naam te mogen zetten moet je ingeschreven staan in het BRP oftewel het Basisregistratie Personen. Je moet woonachtig zijn in Nederland en dus ingeschreven zijn bij je eigen gemeente.

Aan deze voorwaarden kan je ook prima voldoen als je nog geen rijbewijs hebt. Soms komt het voor dat je tijdens het rijlessen de auto van je dromen tegen komt. Zodra je aan al de bovenstaande voorwaarden voldoet mag je deze auto dus gewoon op jou naam zetten. Natuurlijk mag je er niet in rijden zonder een geldig rijbewijs, maar dan staat je droomauto alvast op je te wachten tot je het roze papiertje op zak hebt.

Tot slot

Zoals je leest kan je dus ook zonder in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs een auto of motor op naam zetten. Als je aan die paar voorwaarden voldoet is er niks aan de hand Met uitzondering dan dat je natuurlijk na het kopen van die prachtige auto of motor er nog niet in mag rijden, maar misschien is dat net die extra stimulans om je rijbewijs snel te gaan halen. Heb je nu met plezier dit blogbericht gelezen en ben je benieuwd naar onze andere blogberichten? Neem dan gerust eens een kijkje op onze kennisbank. Hier vind je een heleboel interessante blogberichten met veel praktische informatie.