Vrachtwagenrijbewijs opschorten

Vrachtwagenrijbewijs opschorten. Iedereen die een groot vrachtwagenrijbewijs; C, CE, C1, C1E, D, DE, D1, of D1E heeft weet dat er een medische keuring nodig is om dit rijbewijs te behalen, maar ook om dit rijbewijs te verlengen. Deze keuring is ingesteld om te kijken of er geen gezondheidsklachten aanwezig zijn die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden. Nu kan het natuurlijk zo zijn dat je tijdelijk je groot rijbewijs niet gebruikt. Het is in dat geval mogelijk je rijbewijs tijdelijk even op te schorten zodat je deze medische keuring en de daar bijbehorende kosten niet hebt. Hoe dit allemaal in zijn werk gaat en waar je dan aan moet denken dat leggen wij je helemaal uit in dit blogbericht.

Laten we bij het begin beginnen

Voor iedereen die er altijd al van droomde om als vrachtwagenchauffeur dagenlang op de weg te zitten en daarvan zijn of haar beroep te maken is natuurlijk een groot rijbewijs nodig. We hebben het in dit geval over de C, CE, C1, C1E, D, DE, D1, of D1E rijbewijzen. Om hier wat meer over te lezen kan je altijd ons andere blogbericht hierover lezen. Daar zullen we wat dieper ingaan op de verschillende soorten groot rijbewijs en wat je daarvoor moet doen. Maar nu hebben we het n het algemeen over een groot rijbewijs. Als je dit gaat behalen moet je natuurlijk zowel theorie als praktijk gaan volgen. Omdat je straks beroepsmatig een vrachtwagen gaat besturen moet je hierbij ook je Code 95 behalen. Bij dit soort rijbewijzen is het noodzakelijk om een medische keuring te ondergaan.

In deze medische keuring wordt er door een Huisarts of een Arboarts gekeken of er medische aandoeningen en/of klachten zijn die het rijvermogen kunnen beïnvloeden. Dit is natuurlijk van groot belang om dit juist te laten doen. En juist daarom is door de wet besloten dat dit alleen door een huisarts of Arboarts gedaan mag worden. Zij hebben de kennis in huis om een juiste beoordeling te maken. Zodra hier een akkoord is gegeven mag je het grote rijbewijs behalen. Na 5 jaar moet je rijbewijs verlengd worden. Ook hierbij is het verplicht om een medische keuring te laten verrichten.

Tijdelijk even niet op de vrachtwagen?

Nu kan het natuurlijk altijd zo zijn dat je tijdelijk even niet op de vrachtwagen rijdt. Zit je tussen twee banen? Heb je besloten even wat anders te gaan doen, maar je wil wel je groot rijbewijs behouden? Dan kan je tijdelijk je vrachtwagenrijbewijs tijdelijk opschorten. Dit houdt in dat je tijdelijk afstand doet van de bevoegdheid om op een voertuig te besturen waar je een C of D rijbewijs voor nodig hebt. Je hoeft op dat moment ook geen medische keuring te laten doen om je rijbewijs te mogen verlengen. Dit scheelt natuurlijk toch weer in de kosten. Maar hoe doe je dat nu precies?

Zoals altijd zal je, op het moment dat de geldigheid van je rijbewijs bijna verloopt, een bericht krijgen dat deze verlengt moet worden. Als je dan besloten hebt om tijdelijk geen gebruik te maken van je groot rijbewijs hoef je ook geen medische keuring te ondergaan, maar in dat geval moet je toch een nieuw rijbewijs aanvragen bij je gemeente. Hier geef je dan aan dat je tijdelijk afstand doet van je C en/of D rijbewijs. Je zet deze rijbewijzen eigenlijk tijdelijk in de wacht. Je hoeft dan geen medische keuring te laten doen, maar je mag vanaf dat moment ook niet meer op een vrachtwagen rijden. Het nieuwe rijbewijs wat je dan zal krijgen is alleen geschikt voor de andere voertuigen.

Tijdelijke vrachtwagenrijbewijs opschorten stopzetten.

Als je na een bepaalde tijd weer besluit dat je je groot rijbewijs weer wil gebruiken zal je op dat moment een nieuw rijbewijs moeten aanvragen. Ongeacht hoe lang het rijbewijs wat je op dat moment hebt nog geldig is. Je moet dan natuurlijk wel weer de medische keuring ondergaan. Ook in dat geval kan je zoals eerder bij je eigen gemeente een nieuw rijbewijs aanvragen. Bij deze aanvraag geef je aan dat je ook je groot rijbewijs C en/of D weer in gebruik wil nemen. Je zal dan de medische keuring ondergaan en indien je goedgekeurd wordt mag je ook weer op een vrachtwagen rijden.

Hopelijk ben je een stuk wijzer geworden door dit blogbericht. Heb je toch nog vragen of wil je meer van onze blogberichten lezen? Neem gerust eens een kijkje in onze bedrijfsopleidingen kennisbank op de website.