Vrachtauto klein rijbewijs halen

Vrachtauto klein rijbewijs halen. Voor veel mensen is het halen van een vrachtauto rijbewijs natuurlijk niet nodig, maar weet je wel dat er ook een vrachtauto rijbewijs bestaat waarmee je een kleine vrachtwagen of camper mag besturen? Dit klinkt natuurlijk voor veel mensen al als iets waar ze best wel wat aan kunnen hebben. Ben je er gek op om in de zomer hele tochten te maken met de familie of het gezin en zie je jezelf helemaal rijden in zo’n prachtige camper? Dan is het waarschijnlijk nodig dat je daar een speciaal rijbewijs voor haalt. Gelukkig hebben wij helemaal uitgezocht voor je wat het allemaal precies inhoudt en wat je moet doen om dit rijbewijs C1 (klein vrachtauto rijbewijs) te halen. Lees dus snel dit blogbericht hierover zodat je goed voorbereid begint aan dit nieuwe avontuur.

Inhoudt klein vrachtwagenrijbewijs C1

Dit rijbewijs wordt in de volksmond vaak het camper rijbewijs genoemd. Dit is natuurlijk niet zo gek als je kijkt dat dit meestal behaald wordt door mensen die een grote camper willen besturen. Want als je graag een vrachtwagen bestuurd is dit rijbewijs niet goed genoeg, maar omdat een camper een heel stuk lichter is mag je die met dit rijbewijs wel besturen. Natuurlijk zitten hier wel wat voorwaarden aan vast. Zoals het gewicht van de camper/kleine vrachtwagen en je minimumleeftijd waarop je dit rijbewijs mag behalen. Zo mag je met dit rijbewijs een kleine vrachtwagen of camper besturen die maximaal 7500 kg weegt. Ook mag je maximaal acht personen (exclusief de bestuurder) tegelijk vervoeren.

Dit zorgt ervoor dat je al best een flinke camper mag besturen waar je veel mooie tochten in kan maken met het gezin. De minimale leeftijd die je moet hebben is 18 jaar en je moet al wel in het bezit zijn van je B-rijbewijs.

Hoe haal ik mijn C1 rijbewijs?

Om te beginnen moet je je theoriecertificaat behalen. Het gaat dan in dit geval om de RV1-light en de R2C (administratie light en techniek/verkeer) certificaten. Beide certificaten zullen we even verder uitleggen.

RV1-light

Dit certificaat gaat vooral over de regels die je moet volgen, welke wetgeving er toegepast wordt en hoe je voertuig werkt en functioneert. Je moet voor het halen van dit certificaat minimaal 17 jaar oud zijn. Hiervoor hebben wij een lespakket beschikbaar wat bestaat uit een set boeken en 21 uur internet- begeleiding. Zodra je dit hebt doorlopen mag je examen gaan doen. Dat examen wordt afgelegd bij het CBR en bestaat uit 40 vragen waarvan je er 32 of meer goed moet hebben om te slagen. De volgende onderwerpen komen aan bod:

  1. Gedragsregels
  2. Verkeerswetgeving
  3. Functie en werking van de voertuigtechniek

R2C

Bij dit certificaat worden andere aspecten behandeld zoals milieu, arbeidswetgeving en vervoerswetgeving. Ook bij dit certificaat moet je minimaal 17 jaar oud zijn. Om dit te kunnen oefenen zit alles wat je weten moet in het lespakket waar we het al eerder over hadden. We hebben dat gebundeld zodat je dit tegelijk kan oefenen met het andere certificaat wat je moet behalen. En ook bij dit examen worden je 40 vragen gesteld waarvan je er 32 of meer goed moet hebben. Hier komen de volgende onderwerpen aan bod:

  1. Veiligheidsaspecten
  2. Milieuaspecten
  3. Relevante bepalingen van de Arbeidstijdenwet en het Arbeidstijdenbesluit vervoer
  4. Relevante bepalingen in de vervoerswetgeving

Zodra je in het bezit bent van je theoriecertificaten mag je gaan beginnen met het praktijk gedeelte van dit rijbewijs. Om een juiste inschatting te kunnen maken van het aantal lesuren wat je nodig hebt wordt er altijd eerst een intake gehouden. In deze “proefles” gaan we kijken hoeveel uren les er nodig zal zijn om het klein vrachtwagenrijbewijs te behalen. Deze intake bestaat uit een intakegesprek, een rijles en een eindgesprek. Daarna wordt het lespakket vastgesteld

Wij bieden onze lessen aan in blokken van 3×50 minuten. Dit doen we bewust zodat er genoeg tijd op de weg plaatsvindt en er verschillende situaties beoefend kan worden. Wij adviseren altijd om deze lessen zo veel mogelijk overdag te plannen. Overdag is het aanzienlijk drukker op de weg waardoor er sneller situaties ontstaan die juist belangrijk zijn om te oefenen. Ook het praktijkexamen wordt overdag afgenomen.

Kosten voor het klein vrachtwagen/ camper rijbewijs

Om je een duidelijk overzicht te geven van wat de kosten zijn van het halen van je klein vrachtwagen/ camper rijbewijs hebben we alles voor je in een duidelijk overzicht gestopt.

Bekijk de prijslijst hier.

Hopelijk hebben we met dit blogbericht alle vragen van jou kunnen beantwoorden en is het helemaal duidelijk wat en hoe jij je klein vrachtwagen/camper rijbewijs kan halen. Heb je nu toch nog vragen of wil je gewoon meer weten over dit onderwerp? Neem gerust contact met ons op en vraag direct een proefles aan.