Motorrijbewijs theorie halen.

Je motorrijbewijs theorie halen. Zoals bij elk rijbewijs die je moet halen hoort ook bij het behalen van je motorrijbewijs een theoriecertificaat. Deze haal je door theorielessen te volgen en uiteindelijk het theorie-examen bij het CBR met een voldoende te volbrengen. Wat houdt het theorie allemaal in?  Wat zijn de kosten en hoe leer ik alle onderdelen om een voldoende te kunnen halen? Dat en nog meer zal je allemaal uitgelegd worden in dit blogbericht.

Bij het begin beginnen om je Motorrijbewijs theorie te halen

De meeste mensen denken dat je begin je aan je motorrijbewijs als je al in het bezit bent van je autorijbewijs, maar niks is minder waar! Je mag ook je motorrijbewijs behalen zonder dat je een autorijbewijs hebt. Je bent alleen in dat geval natuurlijk nog niet bekend op de weg en in het deelnemen tussen het verkeer. Ondanks dat mag je gewoon direct beginnen met je praktijklessen. Je hoeft dus niet al in het bezit te zijn van een theoriecertificaat voor je start met je motor rijlessen. De “fout” die nog wel eens gemaakt wordt is dat mensen denken dat je je motorrijbewijs zo even haalt. Dit kan zeker het geval zijn, maar er komt best wel wat meer bij kijken dan je in eerste instantie denkt.

Wat houdt het behalen van motorrijbewijs precies in?

Bij het halen van je motorrijbewijs moet je eigenlijk 5 stappen doorlopen. Wij zullen deze stappen even met je doornemen.

Stap 1.

Je kan starten met het volgen van theorielessen. Hierin komen alle verkeersregels aan bod. Vele hiervan zullen overeenkomen met wat je hebt geleerd bij je autorijbewijs. Het is mogelijk om de eerste 2 stappen te combineren met stap 3. Op die manier kan je gelijk starten met je praktijklessen. Je hoeft dus niet per se eerst je theorie certificaat te behalen om te mogen starten.

Stap 2.

Als je alle stof die je moet weten goed kent dan mag je je theorie-examen bij het CBR afleggen. Zodra je dit met een voldoende hebt behaald krijg je je theoriecertificaat.

Stap 3.

Zoals al benoemd kan deze stap prima gecombineerd worden met stap 1 en stap 2. Je start met het volgen van praktijklessen. Je gaat een bepaald aantal uren de weg op om zo voldoende rijervaring op de motor op te doen. Wij bieden lespakketten hiervoor aan zodat jij van tevoren precies weet wat de kosten gaan zijn.  Het aantal lesuren die je moet maken hangt af van hoe snel of gemakkelijk jij de dingen oppikt en in de praktijk op de juiste manier uitvoert.

Stap 4.

Je mag het examen voertuigbeheersing (AVB) gaan afleggen. Als je al in het bezit bent van je autorijbewijs mag je dit ook al doen voor je je theoriecertificaat behaald hebt. Ben je nog niet in het bezit van je autorijbewijs? Dan mag je dit examen afleggen zodra je je theoriecertificaat behaald hebt. Meestal wordt dit met de rijinstructeur besproken en bekeken wanneer het juiste moment is om deze te doen.

Stap 5.

Als je voldoende praktijklessen gevolgd hebt, in het bezit bent van je theoriecertificaat en het examen Voertuigbeheersing hebt afgelegd mag je het praktijkexamen Verkeersdeelneming (AVD) afleggen. Dit zal ongeveer net zo gaan als het behalen van je autorijbewijs. Je gaat met een examinator de weg op en die beoordeeld of jij voldoende beheersing en controle hebt over de motor. Ook wordt er natuurlijk gekeken of jou rijvaardigheid goed is en je verantwoord en veilig deel kan nemen aan het verkeer.

Theorielessen en theorie-examen

Als je besluit te starten met je motorrijbewijs halen mag je zelf bepalen of je eerst je theorie certificaat wil behalen of dat je dit combineert met alvast wat rijlessen volgen. Zodra je jezelf aangemeld hebt voor je theorie krijg je een theorieboek. Hierin staat alle informatie die je moet hebben om je theorie-examen goed te kunnen doen. Met deze stof kan je thuis aan de slag gaan, maar dit wordt ook behandeld in onze klassikale theorielessen. Hier zullen wij je helemaal klaarstomen voor het aankomende theorie-examen. Ook dit bieden wij van rijschool de Weerd aan als pakket. Natuurlijk kan je ook de onderdelen loshalen, maar het pakket geeft je het voordeel dat je van tevoren weet wat de kosten gaan zijn en heb je alles mooi in één. De kosten van ons theorie lespakket (boek, 15 uur examentraining en examen) zijn € 115,- een los theorie-examen kost € 41,50

Hopelijk hebben we je zo voldoende informatiegegeven over hoe het theorie-examen voor je motorrijbewijs in zijn werking gaat. Mocht je graag willen starten of heb je nog vragen dan kan je altijd even telefonisch of per mail contact met ons leggen. Wij staan te popelen je te helpen met het behalen van je motorrijbewijs! Hopelijk zien we elkaar snel op de motor!