Wat zijn de regels voor het besturen van een driewieler?

Wat zijn de regels voor het besturen van een driewieler? Tegenwoordig zien we steeds meer verschillende soorten voertuigen deel uit maken van het verkeer. En nee we gaan het hier niet hebben over de driewieler die je vroeger als kind had, maar over de volwassen versie daarvan. Naast de auto, vrachtwagen, motor, brommer en tractor zien we ook steeds vaker een quad (vierwieler) of een trike (driewieler) rijden. Voorheen werd dit vaak bestuurd door jongeren die nog niet in een auto mochten rijden, maar al wel de weg op wilden, maar tegenwoordig zien we dat er steeds meer motoren uitgevoerd worden met drie wielen. In dat geval zitten er twee wielen aan de voorkant en één aan de achterkant. Hoe zit het nu eigenlijk als je zo’n voertuig wil besturen? Welke regels moet je je aan houden als je de weg op gaat met een driewieler? Wij hebben het voor je uitgezocht en zullen het in dit blogbericht duidelijk beschrijven.

Kenmerken van een driewielig voertuig

Wat zijn de regels voor het besturen van een driewieler? Om te weten wat de regels zijn als het gaat om het besturen van een driewielig voertuig moeten we eerst goed kijken naar wat dat precies kenmerkt. Het is overduidelijk dat een driewielig voertuig natuurlijk drie wielen nodig heeft. Daar heb je geen blogbericht voor nodig om dat te weten, maar hoe zit het bijvoorbeeld met het rijbewijs wat je nodig hebt? De leeftijd die je moet hebben als je hem wil besturen? Moet er een helm gedragen worden enz. Genoeg vragen die wij voor je gaan beantwoorden. Laten we bij het begin beginnen. Een driewielig voertuig moet voorzien zijn van een kenteken plaat aan de voorkant van het voertuig, maar ook aan de achterkant. Aangezien de meeste driewielige motoren geen carrosserie hebben zoals een auto bijvoorbeeld is het dragen van een helm in de meeste gevallen verplicht. Echter zijn er ook driewielers te vinden waar je een gordel kan dragen. In dat geval mag je zonder helm erop rijden. Het is dan wel van belang dat deze gordels goedgekeurd zijn en vooral op je juiste manier gemonteerd zijn.

Regels bij het besturen van een driewielig voertuig

Zoals je al kon lezen zijn er best wel wat regels die je moet naleven als je op een driewielig voertuig wil rijden. Allereerst is het belangrijk te weten dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen een driewielig motorvoertuig en een driewielige bromfiets. In beide gevallen gelden iets andere regels.

Driewielig motorrijtuig Driewielige bromfiets
Minimale leeftijd is 18 jaar Minimale leeftijd is 16 jaar

In het bezit zijn van rijbewijs A

(indien het rijbewijs B voor 19 januari 2013 is behaald. Dan is het rijbewijs B voldoende)

In het bezit zijn van een bromfietsrijbewijs

Dragen van helm is verplicht

(tenzij er veiligheidsgordels op de juiste manier gemonteerd zijn)

Dragen van helm is verplicht

(tenzij er veiligheidsgordels op de juiste manier gemonteerd zijn)

Kenteken is verplicht Kenteken is verplicht

Je mag alleen met een driewielig motorrijtuig op de autoweg rijden als het voertuig een minimale snelheid heeft van 50 km/h. Wil je op een autosnelweg rijden dan mag dat alleen als het voertuig een minimale snelheid heeft van 60 km/h.

Zoals je leest valt het wel mee met het aantal regels waar je je aan moet houden als je een driewielig voertuig wil besturen. Ben je nu nieuwsgierig geworden en wil je weten wat er allemaal bij komt kijken als je je rijbewijs A wil halen? Lees gerust eens ons blogbericht hierover of kijk eens op de website. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt.