Auto + aanhanger rijbewijs halen

Tegenwoordig zie je veel aanhangers op de weg. Zowel particulier als zakelijk wordt er steeds vaker met een aanhanger gereden. Al is het alleen maar even om het afval uit je achtertuin naar de stort te vervoeren of wanneer je dagelijks in de weer bent met bouwmaterialen naar je klanten een aanhanger is altijd handig om te mogen besturen. Er zit een aanzienlijk verschil tussen de aanhanger die je met je B rijbewijs mag besturen en de grotere aanhangers waarvoor je wel je BE rijbewijs nodig hebt. Waar dit nu precies in zit zullen we je haarfijn uitleggen in dit blogbericht. Zo ben je goed voorbereid en weet je precies wanneer het voor jou nodig is om je BE rijbewijs te halen.

Wanneer moet ik mijn auto + aanhanger rijbewijs E halen?

Auto + aanhanger rijbewijs? Zodra je vaak met een aanhanger moet rijden is het sowieso aan te raden om je aanhanger rijbewijs te halen. Het is een kleine moeite, kost je één dag en je hebt hem al in de pocket. Dan hoef je je minder zorgen te maken of je wel op de weg mag met de combinatie van jouw auto en de aanhanger die je erachter hebt hangen.

De reden dat je een E achter je B rijbewijs nodig hebt heeft vooral te maken met de toegestane maximale massa van de aanhanger die je wil trekken. Een maximale massa van 750 kg mag je altijd trekken achter je auto met je B rijbewijs. Mits het gewicht van de auto en de aanhanger niet boven de 3500 kg uitkomt. Maar zodra de combinatie die je rijdt een maximale toelaatbare massa heeft van meer dan 3500 kg (dit is het leeggewicht + het laadvermogen) en de aanhanger zelf een maximale toelaatbare massa heeft van meer dan die 750 kg heb je een BE rijbewijs nodig.

Deze regelgeving is in januari 2013 veranderd. Als je je B rijbewijs behaald hebt voor 19 januari 2013 gelden er andere regels. Dan mag je elke aanhanger of oplegger achter je auto trekken. Er zit dus ook geen grens aan het lege gewicht + het laadvermogen. Wel is het in dat geval wijsheid om te kijken of de trekhaak van de auto het gewicht wel aankan.

Wat houd het E rijbewijs halen precies in?

Bij het behalen van je E rijbewijs achter je B rijbewijs hoef je niet weer theorielessen te volgen en een theorie examen af te leggen. Dit scheelt natuurlijk aanzienlijk in de tijd en de kosten. Het halen van je E rijbewijs wordt in de meeste gevallen als dagopleiding aangeboden. Vaak heb je eerst een proefles waarin bekeken wordt hoeveel tijd er ongeveer nodig is om alles door te kunnen nemen. Daarna worden de lessen in een ochtend gepland en volgt er in de middag direct een praktijk examen. Op deze manier ben je na één dag al klaar en in het bezit van je E rijbewijs.

Om je Auto + aanhanger te halen rijbewijs minimaal 18 jaar oud zijn en natuurlijk al in het bezit zijn van je B rijbewijs. Je krijgt alle informatie die je moet weten om het examen goed te kunnen doen. Ook ga je samen met je rij instructeur de weg op. Zo ga je net als met je B rijbewijs in theorie oefenen met een aanhanger achter je auto. Dit lijkt misschien gemakkelijk, maar daar kan je je nog wel eens op verkijken. Heb je er wel eens bij nagedacht hoe je met een aanhanger met 4 wielen (dubbelasser genoemd) achteruit moet rijden? Dit is lastiger dan je denkt omdat je vaak in tegengestelde richting moet sturen om de aanhanger de juiste kant op te laten gaan. Ook zal je leren hoe je de aanhanger op de juiste en vooral veilige manier achter de auto aan koppelt. Al deze dingen komen tijdens de lessen aan bod.

Uiteindelijk als je alles met je rij instructeur behandeld heb ben je klaar voor het praktijk examen. Deze wordt net als bij je B rijbewijs afgenomen door een examinator van het CBR. Hier wordt gekeken of je alle stof goed kent en je veilig en verantwoord met de aanhanger de weg op kan. Behaal je dit dan mag het E rijbewijs achter je B rijbewijs gezet worden.

Ben je nu nieuwsgierig geworden naar wat wij voor je kunnen betekenen bij het behalen van je BE rijbewijs? Of wil je meer weten van alles wat wij aanbieden? Neem eens een kijkje op de rest van onze website of stuur je vraag via de onderstaande knop.