Boete voor het rijden zonder aanhanger rijbewijs in 2020

Boete voor het rijden zonder aanhanger rijbewijs in 2020 wat kost dat nu? Als je een trouwe volger bent van onze blogberichten dan weet je dat we al eerder een blogberichten hebben geschreven over de verschillende rijbewijzen en wat je daarvoor allemaal moet kunnen en bezitten. Zo hebben we ook het aanhanger rijbewijs (BE) al eens besproken. In het vorige blogbericht zijn we vooral in gegaan op wanneer je dat rijbewijs mag behalen en hoe je dat dan moet doen. In dit blogbericht gaan we er vooral op in waarom het zo belangrijk is om dat rijbewijs te hebben. Als je de weg op gaat met een aanhanger achter je auto zonder dat je het juiste rijbewijs hebt zal de boete flink oplopen. Kortom dit blogbericht is bijna net zo belangrijk (al dan niet belangrijker) om even goed door te lezen.

Aanhanger rijbewijs BE

Even terug naar het begin. Iedereen die met een (bepaalde) aanhanger achter de auto wil rijden MOET een geldig aanhanger rijbewijs hebben. Dit klinkt enorm logisch (is het natuurlijk ook), maar de cijfers laten wat anders zien. Volgens cijfers van het CJIB (Centraal Justitieel Incasso Bureau) zijn er in 2018 in totaal 9.182.573 verkeersboetes uitgedeeld. Natuurlijk is dit niet allemaal voor het rijden zonder geldig rijbewijs, maar toch is een best percentage hiervoor geweest.

Je kent het vast wel. De lentezon straalt voor het eerst weer lekker sinds die lange en koude winter en je besluit heerlijk in en om het huis bezig te gaan. Al snel ligt er allemaal spul wat weggebracht moet worden naar de vuilstort. Je kent wel iemand met een aanhanger en besluit om dit gewoon even snel zelf weg te brengen. Kleine moeite toch? In principe best een kleine moeite, maar eigenlijk een besluit die je duur kan komen te staan. De boetes vallen namelijk echt niet mee hier in Nederland. Daar duiken we straks verder op in. Weer even terug naar het begin; je aanhanger rijbewijs. Hieronder zie je een overzicht van wat je bij ons kwijt bent voor het halen van je aanhanger rijbewijs.

Wanneer heb je een aanhanger rijbewijs nodig?

Gewicht auto (Kilo)

Gewicht aanhanger (Kilo)

Benodigd rijbewijs

3.000

650

Rijbewijs B

2.400

850

Rijbewijs B

2.400

1.400

Rijbewijs B+ (code 96)

2.400

2.000

Rijbewijs BE

3.000

4.000

Rijbewijs BE(gehaald vóór 19 januari 2013).

Anders rijbewijs C1E of CE

Lespakketten inclusief examen

Aantal lessen Kosten
4 lessen van 50 minuten € 400,-
6 lessen van 50 minuten € 475,-
8 lessen van 50 minuten € 550,-

Losse onderdelen

Onderdeel Kosten
Proefles/Intest van 50 minuten € 45,-
Praktijkles van 50 minuten € 45,-
Te laat afgezegde praktijkles van 50 minuten € 30,-
Praktijkexamen € 235,-

Zoals je ziet zitten er best wel wat kosten verbonden aan het behalen van je aanhanger rijbewijs, maar dit weegt niet op tegen de boetes en de kosten die je kan krijgen voor het rijden zonder je aanhanger rijbewijs.

Hoogte boete rijden zonder geldig BE rijbewijs?

Boete voor het rijden zonder aanhanger rijbewijs in 2020 lopen aardig op in Nederland. Zo bedraagt de boete voor het rijden met een aanhanger terwijl je alleen maar een Brijbewijs hebt al € 360,- (+€ 9,- administratiekosten). Dit is eigenlijk nog niet eens je grootste probleem. Stel dat er iets gebeurd onderweg en jij veroorzaakte een ongeluk. Of erger nog iemand anders veroorzaakt een ongeluk waar jij bij betrokken bent. Dan heb je een veel groter probleem. Als jij in de auto rijdt met een aanhanger erachter zonder dat je in het bezit bent van een geldig BErijbewijs keert de (auto)verzekeraar geen enkele cent uit. Kortom jij draait voor alle kosten op! En geloof ons die lopen al snel flink op. Bedenk je eens dat het gaat om een jong iemand die een goed betaald beroep beoefend en door dit ongeval zijn/haar werk niet meer kan uitoefenen. Jij bent dan als bestuurder aansprakelijk en zal het inkomen moeten betalen dat deze persoon misloopt.

Dit is natuurlijk het laatste wat we willen dus wees verstandig en zorg dat je altijd alleen met een geldig BErijbewijs gaat rijden zodra je een aanhanger met of zonder lading vervoerd. Wil je nu graag meer informatie over hoe het behalen van je aanhanger rijbewijs nu precies in zijn werk gaat neem dan een kijkje in het andere blogbericht waar we het al eerder over hadden of bel gewoon even dan kunnen wij je alles uitleggen wat je weten moet.