Groot rijbewijs halen in Apeldoorn

Groot rijbewijs halen in Apeldoorn?Als je een vrachtwagenchauffeur gaat vragen waarom hij dit beroep gekozen heeft hoor je vaak dat hij of zij dit al van jongs af aan voor ogen had. Dagen lang kilometers maken op de weg en belangrijke goederen vervoeren. Het wordt vaak onderschat hoe belangrijk de vrachtwagenchauffeurs zijn, maar ga eens kijken hoeveel pakketjes jij besteld in een maand? Hoeveel boodschappen jij uit de supermarkt haalt of hoe vaak je lekker gaat winkelen? Al deze plekken worden bevoorraad door de vele vrachtwagenchauffeurs die ons land rijk is. Kortom een  belangrijk beroep waar we niet zonder zouden kunnen. Niet iedereen mag natuurlijk in zo’n mooie grote vrachtwagen rijden. Daar heb je je groot rijbewijs voor nodig, ook wel je C rijbewijs genoemd. Wat je allemaal mag besturen met je groot rijbewijs en alle andere vragen die je hierover hebt zullen wij beantwoorden in dit blogbericht.

Verschillende soorten groot rijbewijs

Er zijn verschillende soorten van groot rijbewijs. Het eerste verschil zit hem in het feit of je beroepsmatig een vrachtwagen wil besturen of gewoon als particulier die een grote camper wil besturen. Er zijn dan ook vier soorten groot rijbewijs die je kan behalen.

Soort rijbewijs

Voertuig die bestuurd mag worden

Rijbewijs C

Vrachtwagenrijbewijs

Rijbewijs CE

Rijbewijs voor vrachtwagen (c) met aanhanger

Rijbewijs C1

Rijbewijs voor lichte vrachtwagen

(gewicht tussen 3.500 – 7.500 kilo)

Rijbewijs C1E

Rijbewijs voor vrachtwagen (C1) met aanhanger

Er zit vooral een verschil tussen deze rijbewijzen in het gewicht en de toegestane maximummassa van de vrachtwagen. Dit is het lege gewicht + het maximale laadvermogen. Wil j nu beroepsmatig je groot rijbewijs halen dan zit er nog een extra specificatie aan verbonden. Ga je beroepsmatig in een vrachtwagen de weg op dan moet je ook je code 95behalen. Alles over deze code lees je in ons andere blogbericht. Houdt hier dus rekening mee als je je groot rijbewijs gaat halen. Je mag namelijk alleen beroepsmatig goederen vervoeren als je deze code 95 op je rijbewijs erbij hebt staan.

Groot rijbewijs behalen

Je groot rijbewijs halen in Apeldoorn? Wat is daar voor nodig? Om je grote rijbewijs te halen en daarna als vrachtwagen chauffeur aan de slag te mogen gaan moet er natuurlijk wel eerst een examen gedaan worden. Allereerst moet je je code 95behalen. Zonder deze code mag je al helemaal niet als beroepschauffeur aan het werk. Net zoals bij je autorijbewijs eerst een theorie certificaat hebben. Als je niet beroepsmatig een vrachtwagen gaat besturen heb je genoeg aan de theoriecertificaten RV1 en R2C (administratie light en techniek/verkeer). Wil je wel beroepschauffeur worden dan moet je in het bezit zijn van de certificaten RV1, V2C en V3C. Ook wordt er bij ons op besloten terrein een praktische toets gedaan.

Nu heb je naast het halen van deze certificaten ook nog een gezondheidsverklaring nodig. Deze kan je gemakkelijk aanvragen bij het CBR, maar je moet ook gekeurd worden door een bevoegde arts. Het is verstandig om deze dingen al van te voren aan te gaan vragen zodat je opleiding niet vertraagd raakt door deze “administratieve rompslomp”.

Als dit alles geregeld is kan je gaan beginnen met het volgen van je praktijk lessen. Hoeveel lessen je nodig hebt wordt bepaald aan de hand van een proefles. Hierin ga je alvast kijken wat jouw capaciteiten zijn en hoeveel lessen je waarschijnlijk nodig hebt voor het behalen van je groot rijbewijs.

Eindelijk de weg op!!!

Als je alles dan helemaal goed doorstaan hebt volgt er een praktijk examen. Deze wordt net zoals bij je B rijbewijs afgenomen door een examinator van het CBR. Hierin worden alle vaardigheden getest om te kijken of jij als vrachtwagenchauffeur veilig de weg op kan gaan. Wordt dit met een voldoende beoordeeld dan heb je je groot rijbewijs in de pocket en kan je aan de slag gaan. Het rijbewijs is daarna 5 jaar geldig. Na die 5 jaar moet er wel weer opnieuw een gezondheidsverklaring aangevraagd te worden. Houdt dit echter goed in de gaten, want dit vergt altijd best wat tijd. En as je dit te laat doet, mar je niet meer met dat rijbewijs de weg op. Dat wil je natuurlijk voorkomen als je voor je beroep goederen vervoert. Ben je nu benieuwd geworden wat wij precies voor je kunnen betekenen bij het behalen van je groot rijbewijs? Neem eens een kijkje op onze site of mail ons gerust je vraag.