B-VCA cursus

B-VCA cursus doen in Apeldoorn. In vele bedrijven moeten alle werknemers beschikken over een Basisveiligheid VCA certificaat. Wat is dit nu precies en hoe kan je hem behalen? Dit alles leggen we je duidelijk uit in dit blogbericht.

Laten we bij het begin beginnen. Wat betekend B-VCA nou precies? B-VCA staat voor: Basisveiligheid – V(Veiligheid, gezondheid en milieu) Checklist Aannemers. Nu lijkt het misschien dat dit certificaat uitsluitend bedoel is voor aannemers in de bouwbranche. Voorheen was dit ook wel de branche waar het het meest gebruikt werd, maar dat is onderhand uitgebreid naar nog veel meer branches die dit B-VCA certificaat gebruiken. Het is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat zowel de werkgever als de werknemers zich bewust zijn van de gevaren op de werkvloer en beter nog van alle veiligheidsmaatregelen die nodig zijn om het werk op een veilige manier te kunnen verrichten. Het is dus een zeer belangrijk certificaat om te behalen en elke werkgever zal dit ook als eis hebben voordat je ergens aan het werk mag gaan.

Waarom is het B-VCA certificaat zo belangrijk?

Helaas gebeuren er toch nog soms bedrijfsongevallen op de werkvloer. Dit is natuurlijk nooit volledig te voorkomen, maar we kunnen er wel voor zorgen dat de kans dat het gebeurd extreem klein wordt. Vandaar de B-VCA cursus. Als iedere werknemer die te maken heeft met werkzaamheden die een bepaald risico met zich meebrengen deze cursus volgt en uiteindelijk zijn B-VCA diploma behaald kunnen we de risico’s zo klein mogelijk krijgen en kan iedereen na een werkdag weer veilig naar huis gaan. Deze cursus leert je wat de relevante regelgeving is wat betreft de veiligheid op de werkvloer. Je wordt hierdoor bewust van de risico’s die jouw werk met zich meebrengt en kan hier op de best mogelijke manier mee omgaan zodat de veiligheid volledig gewaarborgd wordt en de kans op een bedrijfsongeval kleiner wordt.

Het is ontstaan door aannemers en vertegenwoordigers van de petrochemische industrie. Zij vonden dat het tijd werd om een juist veiligheidsbeleid te kunnen hanteren bij dit soort beroepen waar een vergroot risico aan hangt. Wat begon als een soort checklist is uiteindelijk uitgegroeid tot de meest bekende en gevraagde certificering in Nederland..

Wat houdt onze Basisveiligheid VCA cursus in?

Wij bieden een uitgebreide VCA cursus aan die bestaat uit 4 dagdelen waar je alles leert om je Basisveiligheid VCA diploma/certificaat te behalen. Dit kan je volgen bij ons op onze locatie, maar wij bieden dezelfde cursus ook aan op de locatie van jouw bedrijf. Er worden tijdens de cursus verschillende punten behandeld zoals:

 • Arbeidsomstandighedenwetgeving
 • Risico’s en preventie
 • Gevaarlijke stoffen
 • Brand- en explosiegevaar
 • Elektriciteit
 • Machines en gereedschappen
 • Hijsen en tillen
 • Werken op hoogte
 • Persoonlijke beschermingsmiddelen

Is een B-VCA cursus certificaat wettelijk verplicht?

Dit blijft een bijzonder geval. Wettelijk is het hebben van een B-VCA diploma/certificaat niet verplicht, maar alle regelgeving die gebruikt wordt in de cursussen is letterlijk uit de wet gehaald. Je leert dus de wetgeving kennen die betrekking heeft op de veiligheid binnen jouw werkzaamheden. Het is dus niet wettelijk verplicht, maar de norm binnen verschillende bedrijfstakken is wel het behalen van een B-VCA diploma/certificaat.

Het wordt onder andere gebruikt in de volgende werkvelden:

 • Petrochemische bedrijven
 • Civiel techniek
 • Farmaceutische bedrijven
 • Bouwkundige bedrijven
 • Steigerbouw
 • Schilders bedrijven
 • Vrachtvervoer
 • Elektrotechnische sector
 • Chemische industrie
 • Groenvoorziening

Wil je nog meer informatie hebben over onze B-VCA cursus? Neem eens een kijkje op deze pagina: