Auto aanhanger rijbewijs BE halen Apeldoorn?

Auto aanhanger rijbewijs BE halen Apeldoorn? Naast het behalen van je rijbewijs kiezen veel mensen ervoor om ook hun aanhanger rijbewijs te behalen. Dit is vooral handig als je bijvoorbeeld voor je werk vaak met een aanhangwagen moet rijden, maar ook als je elk jaar met een caravan op vakantie wil gaan. In sommige gevallen mag je gewoon met je rijbewijs B een aanhanger achter de auto besturen, maar zodra de aanhanger een bepaald gewicht bereikt moet er een speciaal BE rijbewijs behaald worden. Je moet voor het behalen van je aanhanger rijbewijs wel minimaal 18 jaar oud zijn. Hiervoor volg je gewoon rijlessen en moet je ook weer een praktijkexamen bij het CBR afleggen. Wij zullen je in dit blogbericht alles uitleggen over hoe dit allemaal in zijn werk gaat.

Rijden met een aanhanger met het B rijbewijs 

Zodra je je rijbewijs B hebt behaald en je bent 18 jaar of ouder mag je bepaalde aanhangwagens trekken met je auto. Hier zitten natuurlijk wel wat voorwaarden aan verbonden. Zo ligt het vooral aan het gewicht en het laadvermogen of je hier gewoon de weg mee op mag gaan. Zodra het gewicht van een aanhanger te hoog is kan een aanhanger anders gaan reageren tijdens het besturen hiervan. Om hier goed op berekend te zijn is besloten dat je vanaf een bepaald gewicht je rijbewijs BE moet hebben om veilig op de weg te mogen met een aanhangwagen achter je auto.

Maar waar moet deze aanhangwagen dan aan voldoen om hem met alleen een rijbewijs B te mogen besturen? Het heeft vooral te maken met het laadvermogen en het gewicht van de auto en de aanhanger. Houdt hierbij natuurlijk altijd rekening met het gewicht als hij leeg is, maar zeker ook als je hem volgeladen hebt.

Ben je in het bezit van je rijbewijs B? Dan mag je met de auto:

  1. een aanhanger trekken die maximaal 750 kilo weegt. Onthoud wel dat dit het lege gewicht + het laadvermogen is!
  2. een aanhanger trekken die meer dan 750 kilo weegt, maar dan alleen als het totale gewicht van de auto en de aanhanger niet boven de 3.500 kilo uitkomt. Ook dit is het lege gewicht+ het laadvermogen.

Nou lijkt dit qua gewicht best veel, maar geloof ons hier zit je zo aan als je met je aanhanger vol vuil naar de vuilstort rijdt. Het is daarom best slim om je BE rijbewijs te halen zodat je je minder zorgen hoeft te maken over het gewicht wat jij met je aanhanger mag trekken. Heb je nou een B rijbewijs met de code 96? Dan heb je door het behalen van die code 96 extra test af gelegd en laten zien dat je bekwaam genoeg bent om een iets zwaardere aanhang wagen te mogen trekken. Er gelden dan ook weer iets andere regels. Je mag dan namelijk iedere aanhanger trekken zolang het gewicht van de auto en de aanhanger samen maar niet meer is dan 4.250 kilo. Let wel op dat dit het lege gewicht + het laadvermogen is!

Inhoudt halen aanhanger rijbewijs?

aanhanger rijbewijs BE halen Apeldoorn? Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen moet je voor het behalen van je aanhanger rijbewijs BE weer praktijklessen volgen. Wij bieden het behalen van je aanhanger rijbewijs aan als dagopleiding. Dit houdt in dat je in de ochtend de lessen volgt en s ‘middags al examen mag doen. Mocht het nu zo zijn dat het niet op 1 dag te plannen is dan kan het verspreid worden over meerdere dagen. Tijdens deze les gaan we alles behandelen wat jij moet weten om je praktijkexamen goed af te kunnen leggen. Alle technische handelingen die bij het aan- en loskoppelen van de aanhanger komt kijken gaan we uitgebreid doornemen en oefenen. Ook de rijvaardigheid van jou met de aanhanger achter de auto wordt op de weg getest. We gaan daarom net als bij het auto rijbewijs de weg op om verschillende verkeerssituaties te kunnen oefenen. Voor het behalen van je aanhanger rijbewijs moet er wel een gezondheidsverklaring ingediend worden bij het CBR. In verband met grote drukte duurt dit tegenwoordig langer dan normaal dus houdt hier rekening mee.

Voor mensen die hun autorijbewijs gehaald hebben vóór 19 januari 2013 gelden andere regels. In dat geval mag je iedere aanhanger of oplegger achter de auto trekken. Wel moet je er dan rekening mee houden dat je trekhaak dit gewicht aankan. Er zijn dan dus geen grenzen aan het lege gewicht + het laadvermogen van de aanhanger. Heb je je rijbewijs na 19 januari 2013 behaald dan moet je je aan de nieuwe wetgeving houden en dus je aanhanger rijbewijs behalen. Zodra je je aanhanger rijbewijs hebt behaald mag je een aanhanger trekken van maximaal 3.500 kilo. Hou er rekening mee dat dit het lege gewicht + het laadvermogen is.

In het kort

Zoals je al hebt kunnen lezen zijn er behoorlijk wat regels en wetten waar je rekening mee moet houden voor het nodig hebben van een speciaal BE aanhanger rijbewijs. Om alles even op een rijtje voor je te zetten hebben we hieronder een aantal voorbeelden van combinaties neergezet en het bijbehorende rijbewijs wat je hier voor nodig hebt.

Gewicht aanhanger in kilo’s Gewicht auto in kilo’s Benodigd rijbewijs
3.000 650 Rijbewijs B
2.400 850 Rijbewijs B
2.400 1.400 Rijbewijs B+ (code 96)
2.400 2.000 Rijbewijs BE
3.000 4.000

Rijbewijs BE(gehaald vóór 19 januari 2013).

Anders rijbewijs C1E of CE

Kortom het behalen van je aanhanger rijbewijs hoeft echt geen dagen te duren. Zoals je al kon lezen bieden wij dagopleidingen aan voor het behalen van je BE rijbewijs. Dan heb je in één dag je aanhanger rijbewijs behaald en mag je veilig met een aanhanger of caravan de weg op. Wij bieden deze dagopleidingen aan in rijlessen die allemaal op 1 dag gepland worden. Afhankelijk van het aantal lessen kan er besloten worden om het toch over twee dagen te verspreiden. Ben je nu benieuwd geworden naar de kosten voor het behalen van je aanhanger rijbewijs neem dan eens een kijkje in onze prijslijst. Zo weet je precies waar je rekening mee moet houden.