Motorrijbewijs halen in Apeldoorn

Motorrijbewijs halen in Apeldoorn? Diegene die hun motorrijbewijs al hebben kennen het gevoel van vrijheid die een motorritje je geeft. En diegene die altijd al gedroomd hebben van het behalen van een motorrijbewijs die zullen zich het vast kunnen inbeelden. Op een lekkere zonnige dag genieten van de prachtige kleine slingerweggetjes langs de mooiste plekken op aarde rijden en je helemaal vrij voelen. Kortom een motorrijbewijs hebben kan je een groot gevoel van vrijheid geven. Natuurlijk moet je dan wel eerst je motorrijbewijs en je theorie halen. Het lijkt misschien een lastige klus, maar als je er even voor gaat zitten zal het best meevallen. Iedereen die het graag wil kan zijn of haar motorrijbewijs behalen. Er zitten wat belangrijke weetjes verbonden aan het behalen van je motorrijbewijs. Bijvoorbeeld de leeftijd die je moet hebben om een bepaald soort zware motor te mogen rijden. Alles wat erbij komt kijken om jezelf dat vrije gevoel te geven op een motor lees je in dit blogbericht.

Verschillende motorrijbewijzen

Je motorrijbewijs halen in Apeldoorn? Er bestaan 3 soorten motorrijbewijzen namelijk A1, A2 en A. Het verschil zit hem vooral in de het vermogen en het soort motor die je wil gaan besturen. Bij elk type motorrijbewijs staat ook een bepaalde leeftijd vast die je moet hebben om dat rijbewijs te mogen halen. In onderstaande tabel zie je precies welk rijbewijs voor welk type motor nodig is:

Soort voertuig Vermogen van de motor Rijbewijs
Lichte motor 125 cc en maximaal vermogen van 11 kilowatt (kW) A1
Middelzware motor Maximaal vermogen van 35 kW A2
Zware motor Onbeperkt vermogen A

 

Voor elke soort motor moet er dus een ander rijbewijs behaald worden. Dit mag ook pas vanaf een bepaalde leeftijd. Tenzij je vanaf je 24eje motorrijbewijs wilt halen dan kan je gelijk voor het zware motorrijbewijs gaan (rijbewijs A). Dit alles is vanwege de veiligheid van jezelf en je medeweggebruikers.

Motorrijbewijs A1

Als je wil beginnen met je A1 rijbewijs mag je gaan starten met het volgen van rijlessen als je 18 jaar oud bent. Je kan dan al wel starten met je theorie-examen als je nog 17 jaar oud bent. Wil je op je 17e al beginnen met het volgen van motor rijlessen? Dan moet je al wel je motortheorie-examen of je autorijbewijs hebben behaald. Echter mag je het praktijkexamen alleen afleggen als je 18 jaar en ouder bent.

Met dit motorrijbewijs A1 mag je rijden op een lichte motor met de volgende specificaties:

  1. Maximaal 11 kW (15pk)
  2. maximaal 125 cc vermogen

Ook mag je een driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW) besturen. Voor dit motorrijbewijs moet je de praktijkexamens voertuigbeheersing, ook wel bekend als de AVB en de verkeersdeelneming bekend als AVD doen.

Motorrijbewijs A2

Wil je nou graag een wat zwaardere motor gaan besturen dan heb je al snel je A2 motorrijbewijs nodig. Voor dit rijbewijs moet je wel wat ouder zijn om hem te mogen behalen. Pas als je 20 jaar of ouder bent mag je starten met je motorrijbewijs A2. Je moet dan eerste geslaagd zijn voor je motortheorie-examen of al je autorijbewijs hebben. Net zoals bij je rijbewijs A1 ga je ook hier examen doen in de verkeersdeelneming (AVB) en de verkeersdeelneming (AVD). Zodra je dit examen afgerond hebt behaal je automatisch ook je A1 motorrijbewijs. Je mag vanaf dat punt op een middel zware motor gaan rijden.

Wat valt er dan precies onder een middel zware motor? Het gaat dan om een motor die maximaal 35kW (48 pk) heeft. Ook met dit motorrijbewijs mag je een driewielig voertuig besturen van categorie A1 (<15kW).

Motorrijbewijs A

Met dit motorrijbewijs mag je uiteindelijk alle motoren besturen. Er zit dan geen beperking aan het aantal kW of pk. Kortom elke motor mag je dan rijden. Vanwege veiligheidsredenen zit er aan dit rijbewijs wel wat extra voorwaarden aan. Zo mag je beginnen met je motorrijbewijs A vanaf je 21e, maar als je dit rijbewijs behaald voor je 24 jaar oud bent krijg je de code 80 op je rijbewijs vermeld. Dat betekent dat je 2 jaar lang uitsluitend op een driewielig motorrijtuig met onbeperkt vermogen mag rijden of een motor die voldoet aan de eisen van motorrijbewijs A1 en/of A2. Dit heeft alles te maken met de veiligheid van jezelf en je medeweggebruikers. Zodra deze periode voorbij is vervalt deze aantekening en mag je op motor rijden waarvan het vermogen hoger is dan nodig voor A1 of A2 rijbewijs. Ben je op dat moment nog geen 24 jaar oud dan moet je bij je eigen gemeente een nieuw rijbewijs pasje aanvragen waar deze code niet op vermeld staat. Met het behalen van dit rijbewijs A heb je automatisch ook je motorrijbewijs A1 en A2 behaald.

Zoals je ziet zijn er best wat dingen waar je rekening mee moet houden als je een motorrijbewijs wil halen. Het is daarom goed dat je dit blogbericht helemaal hebt gelezen zodat je helemaal op de hoogte bent van alles wat je moet weten over het behalen van je motorrijbewijs. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je na het behalen van je motorrijbewijs heel veel veilige kilometers kan genieten van de vrijheid die het motor rijden je geeft. Dit kan natuurlijk alleen maar als je zelf veilig over de weg rijdt. Zo heb je zelf het meeste plezier van je motorrijbewijs, maar je medeweggebruikers ook.

Ben je nu benieuwd geraakt over wat wij van Rijschool de Weerd voor je kunnen betekenen? Neem eens een kijkje op onze website of neem contact met ons op. We vertellen je graag meer over wat wij eraan kunnen doen dat jij je motorrijbewijs behaald.