CCV-nascholing code 95

Nascholing code 95. Elke beroepschauffeur weet dat je tegenwoordig moet beschikken over een code 95 op je rijbewijs. Voor degene die dit nog niet kennen even een korte uitleg. Code 95 is een basiskwalificatie die je moet behalen om als beroepschauffeur aan de slag te mogen gaan. Dit is dus zowel voor het besturen van een vrachtwagen als voor het besturen van een passagiersbus. Deze code 95 wordt na het behalen ervan op je rijbewijs bijgeschreven achter de voertuigcategorie. Pas als je in het bezit bent van deze code mag jij als beroepschauffeur aan het werk gaan. Deze code is 5 jaar geldig en na die 5 jaar moet hij verlegd worden. Wat je precies moet doen om Code 95 te verlengen lees je allemaal in dit blogbericht.

CCV-nascholing code 95, hoe werkt het?

Vanaf het moment dat je code 95 hebt behaald mag je aan de slag als beroepschauffeur. Deze code is 5 jaar geldig en zal na die tijd verlengd moeten worden. Dit doe je door het volgen van een CCV-nascholing code 95. In totaal moet je 35 uur nascholing volgen en afronden. Dit zijn 5 cursussen van 7 uur per cursus. In deze 35 uur MOET minimaal één praktijk dag zitten van 7 uur. In de praktijk zie je dat er vaak gewacht wordt met de nascholing totdat de code bijna niet meer geldig is. In theorie mag je direct als je de code hebt gehaald al beginnen met de nascholing. Je hebt dus 5 jaar de tijd om voldoende nascholing uren te maken en zo je code te behouden.

Elke cursus geeft je een bepaald aantal punten. Voor elk uur cursus krijg je 1 punt. In totaal moet je dus 35 punten in 5 jaar behalen waarvan 7 punten zijn voor een praktijkdag. Zodra je mee gaat doen aan een cursus zal je aangemeld worden bij het CBR. Hier wordt alles geregistreerd en bijgehouden. Je opleider geeft door of jij wel of niet op de cursus geweest bent en of je het behaald hebt. Als je voldoet aan al deze eisen worden de punten bij je naam geregistreerd. Als je dan genoeg punten hebt behaald kan je je code 95 laten verlengen. Om te kijken of je genoeg punten hebt behaald kan je zelf inloggen op mijncbr.nl en zo zie je in één oogopslag hoe je er voor staat.

Waarom nascholing zo belangrijk is

Nascholing code 95 waarom is het zo belangrijk? Omdat het wettelijk verplicht is om code 95 te hebben als je beroepsmatig als chauffeur werkzaam bent begrijp je dat het niet verlengen van deze code ook strafbaar is. Jij als chauffeur, maar zeker ook jouw werkgever zijn verantwoordelijk dat jij je aan de wet houdt wat betreft het veilig op de weg zijn. En misschien lijkt het best veel om 35 uur nascholing te moeten volgen, maar als je het verspreid over 5 jaar hoef je maar 1 dag per jaar een nascholing cursus te volgen. Dat valt toch best mee?

Ook laat je aan je werkgever zien dat jij het belangrijk vindt om je aan de wet te houden en de veiligheid van jou en je medeweggebruikers in acht neemt. Een werkgever zal dit waarderen. En als je het even omdraait? Omdat je zelf zoveel kilometers op de weg maakt is het ook voor je eigen belang dat je de veiligheidsmaatregelen naleeft. Want al jouw vrienden en familieleden zitten ook op diezelfde weg. En als daar een chauffeur rijdt die de veiligheid niet zo belangrijk vindt kunnen zij hiervan de dupe worden. Als je probeert op deze manier ernaar te kijken dan valt die 35 uur in 5 jaar tijd natuurlijk mee.

Hoe volg ik een CCV-nascholing code 95?

Of je nu direct na het behalen van je code 95 wil beginnen met je nascholing punten of liever wacht tot het laatste moment het behalen van je nascholing, het moet gebeuren. Gelukkig is het aanbod van nascholing code 95 cursussen breed en zal er altijd genoeg keuze zijn voor jou om je punten te behalen binnen de gestelde tijd. Hier krijg je een kleine greep uit de nascholing cursussen die wij te bieden hebben met het aantal punten die je ermee behaald.

Cursus Aantal punten voor nascholing code 95
Verkeerseducatie 7 punten (theorie)
Het Nieuwe Rijden (HNR) 7 punten (theorie)
Heftruck – dag 1 7 punten (theorie)
EHBO 7 punten (theorie)
VCA initieel- dag 1 7 punten (theorie)
Chauffeurs dag U24 7 punten (theorie)

 

Deze uren zullen alleen mee tellen als je cursus gecertificeerd is door het CBR. Gelukkig bieden wij alleen maar gecertificeerde cursussen aan. Zodra je je aanmeldt voor een cursus zullen wij jou aanmelden bij het CBR. Er wordt dan door ons bekeken of je aanwezig bent en/of je de cursus volledig hebt afgerond. In dat geval zullen wij ook dit doorgeven aan het CBR en zullen de punten binnen 5 werkdagen onder jou naam geregistreerd staan. Je kan dit zelf bekijken op mijncbr.nl waar je kan inloggen door middel van je DigiD.

De volgende aandachtspunten zijn van toepassing op de cursusdag:

  • Kom op tijd
  • Zorg dat je je identiteitsbewijs bij je hebt
  • Zodra het een praktijk training is moet je je geldige rijbewijs kunnen laten zien
  • Teken zowel aan het begin als aan het eind de presentielijst

Hopelijk heeft dit blogbericht al je vragen beantwoord en ben je volledig op de hoogte van alles wat je moet weten over de nascholing voor je code 95. Mocht je nu toch nog met vragen zitten of wil je weten wanneer wij welke cursus aanbieden? Neem dan gerust een kijkje op de website of mail ons je vraag.