Heftruck of reachtruck certificaat halen Apeldoorn

Het heftruck of reachtruck certificaat halen in Apeldoorn? Het is een must voor iedereen die werkzaam is binnen een magazijn. De heftruck is een onmisbaar transportmiddel geworden binnen een werkplaats, warehouse of magazijn. En iedereen die met een heftruck werkt moet wel weten hoe de veiligheid gewaarborgd kan worden. Het hebben van een heftruck certificaat is niet wettelijk verplicht, maar voor werkgevers is het belangrijk dat je in bezit bent van een certificaat. Kortom, als jij een baan in deze branche wil hebben is het halen van je heftruck certificaat van groot belang. Alles wat je moet weten over dit certificaat en hoe je hem kan behalen lees je in dit blogbericht.

Heftruck of reachtruck

Er zijn twee verschillende soorten heftrucks waar het meeste mee gewerkt wordt. We hebben het dan over de heftruck en de reachtruck. Twee verschillende transportmiddelen waarbij dan ook de bestuurder gecertificeerd moet worden met twee verschillende certificaten. De verschillen zijn misschien klein, maar ze zijn wel degelijk verschillend van elkaar. De heftruck wordt het meest gebruikt. Bijna iedereen kent hem wel of je er nu mee werkt of niet. De heftruck heeft een mast aan de voorkant en het contragewicht aan de achterzijde. Hij heeft vier wielen en wordt aangedreven door de voorwielen.

Een reachtruck heeft daarentegen een mast die in en uit kan schuiven. Daardoor zit de mast als hij ingeschoven is meer in het midden gecentreerd van de reachtruck. De reachtruck heeft drie wielen waarvan het voorste wiel de aandrijving regelt. Daardoor is de reachtruck heel compact en wendbaar en wordt hij vaak gebruikt in een magazijn met veel stellingen en smalle gangpaden.

Ondanks dat beide apparaten misschien niet verschillend lijken is er voor beide een ander certificaat nodig. Zo leer je net even die fijne kneepjes van het rijden met dit vervoersmiddel en kan jij aan je eventueel toekomstige werkgever laten zien dat je veilig en bewust omgaat met dit soort vervoersmiddelen. Maar wat is dan precies het verschil tussen die twee certificaten hoor ik je denken nou bij beide cursussen worden dezelfde dingen behandeld, maar dan gespecialiseerd op de hef- of reachtruck. In onderstaande tabel zie je wat wij aanbieden bij de cursussen.

Heftruck certificaat halen en Reachtruck certificaat halen *

Theorie Praktijk
Basiskennis over materiaal en materieel Rijklaarcontrole
Belading en belasting Besturing en gebruik van de hef- reachtruck
Techniek Lastbehandeling en technische bediening
Veiligheid Toepassing veiligheids- en verkeersregels
Ergonomie
Wet- en regelgeving en milieu

* Deze certificaten zijn 5 jaar geldig en daarna zal een vervolgcursus gehaald moeten worden.

Waarom moet ik een heftruckcertificaat halen?

Omdat het heftruck of reachtruck certificaat halen niet wettelijk verplicht is lijkt het overbodig om een cursus hiervoor te volgen om zo een certificaat te halen. Niks is minder waar! Het hebben van zo’n certificaat is eigenlijk van groot belang voor je carrière binnen deze branche. Een werkgever is verplicht om zijn personeel de juiste veiligheid maatregelen te laten nemen bij het besturen van een transportmiddel binnen een bedrijf. Mocht er een bedrijfsongeval plaatsvinden dan is de werkgever verantwoordelijk. Als dan blijkt dat de chauffeur geen geldig certificaat heeft komt de eigenaar van het bedrijf voor een hoge geldboete te staan. De Inspecteur Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) komt dan beoordelen hoe het kan zijn dat dit ongeval heeft plaatsgevonden. Je snapt dat er bijna geen werkgever te vinden is die dit risico wilt lopen.

Om een certificaat te halen volg je een cursus die uit een theorie en een praktijk gedeelte bestaat. Zo leer je alle aspecten van het veilig besturen van dit vervoersmiddel. Als je eenmaal je cursus volledig hebt gehaald ontvang je je certificaat. Deze is dan 5 jaar geldig. Na deze vijf jaar moet je een herhaling cursus volgen om hem te verlengen en zo je kennis weer even op te frissen. Dit is een minder uitgebreide cursus omdat je de basiskennis al in huis hebt.

Heftruck certificaat herhalingscursus

Als je in het bezit bent van een heftruck- of reachtruck certificaat heb je genoeg basiskennis in huis om dit transportmiddel veilig te besturen binnen een bedrijf. Echter omdat de technieken en de veiligheidsnorm met grote regelmaat veranderen of gewijzigd worden is het van belang je kennis up to date is. Dit kan je doen door middel van het volgen van een herhalingscursus. Na 5 jaar is je certificaat niet meer geldig en moet deze herhaling hoe dan ook halen om nog op de hef- of reachtruck te mogen rijden.

Tijdens deze herhalingscursus wordt je kennis bijgespijkerd en verfrist. De eventuele wijzigingen in de wet van de veiligheid komen aan bod zodat jij weer helemaal weet wat belangrijk is bij het besturen van dit vervoersmiddel. Het lijkt misschien overbodig om na 5 jaar al weer een herhalingscursus te moeten volgen, maar zie het als een onderdeel van je werkzaamheden. Niet alleen je baas heeft profijt van deze extra kennis, maar jij ook. Mocht je op zoek gaan naar een andere baan dan laat je zien dat jij veiligheid hoog in het vaandel hebt staan. Je bent dan breed inzetbaar waardoor het aantrekkelijker wordt voor je nieuwe werkgever om jou aan te nemen. Maar ook als je geen andere baan zoekt laat je aan je huidige werkgever zien dat jij het belangrijk vindt dat alles volgens de veiligheidsnorm gaat. Kortom zorg dat je deze herhalingscursus volgt!

Hopelijk heeft dit blogbericht al je vragen beantwoord omtrent het halen van je heftruck- en/of reachtruck certificaat. Mocht je nu toch nog vragen hebben of wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem eens een kijkje op LINK NAAR CURUS of neem contact met ons op.