Je Rijbewijs halen. Zelfstandig mogen autorijden klinkt natuurlijk als muziek in je oren, maar hoe zit het ook al weer precies? Er is de laatste jaren veel veranderd op het gebied van de wetgeving rondom het volgen van autorijlessen en je rijbewijs halen. Welke leeftijd moet je nu precies hebben voor het starten met je rijlessen? Vanaf wanneer mag je beginnen met je theorielessen en natuurlijk de belangrijkste vraag van alles wanneer mag je zelfstandig een auto besturen? Op al deze en andere vragen over het rijbewijs halen zullen wij in dit blogbericht uitgebreid antwoord geven. Zo ben je goed voorbereid op alles wat je moet weten voor je mag gaan starten aan je autorijbewijs.

Rijbewijs halen met de 2todrive optie

Vroeger mocht je niet eerder dan je 18e beginnen met zowel je theorielessen als je praktijklessen. Gelukkig is er in 2011 in Nederland een experiment gestart die hier verandering in heeft gebracht. In dit experiment, 2todrive genaamd, werd er gekeken of jongeren niet al eerder hun rijbewijs mochten halen en dan voor een periode tussen hun 17e en 18e jaar onder begeleiding van een ervaren bestuurder de weg op mochten. Uiteraard mag je niet al op je 17e zelfstandig de weg op. Om de beginnende bestuurder wat ervaring op te laten doen is het verplicht om een ervaren bestuurder, die minimaal 5 jaar in het bezit is van een rijbewijs, bij je in de auto te hebben zitten. Dit wordt gecontroleerd door middel van een begeleiderspas. Elke bestuurder die zijn/haar rijbewijs op de leeftijd van 17 jaar heeft behaald moet deze begeleiderspas aanvragen. Op deze pas staan minimaal 1 tot maximaal 5 ervaren bestuurders genoteerd die VERPLICHT bij jou in de auto moeten zitten als jij achter het stuur zit. Per 15 maart 2018 is 2todrive opgenomen in de Nederlandse wet. Omdat het experiment een succes was is er gekozen om vanaf dit moment de minimale leeftijd van het besturen van een auto te verlagen naar 17 jaar, onder de voorwaarden dat er naast de beginnende bestuurder een ervaren bestuurder in de auto zit. Meer hierover lees je verderop in dit blogbericht.

Rijbewijs halen? Op welke leeftijd mag ik beginnen?

Dankzij deze nieuwe wetgeving mag je al veel eerder beginnen met het volgen van je theorie- en praktijklessen. Ook het behalen van je theorie- en praktijkexamen mag nu een stuk eerder. Als je de leeftijd hebt van 16,5 mag je starten met je theorie en praktijklessen. Het behalen van je theorie-examen mag je al voordat je 17 jaar oud bent halen. En als je dan eindelijk 17 bent geworden mag je, als je rij-instructeur vindt dat je er klaar voor bent, je praktijkexamen gaan doen. Je moet dan wel in het bezit zijn van je theorie-examen en de begeleiderspas hebben aangevraagd.

Even alles op een rijtje voor je:

 • Starten met je theorielessen vanaf de leeftijd van 16,5 jaar.
 • Theorie-examen afleggen vanaf de leeftijd van 16,5 jaar.
 • Praktijklessen volgen vanaf de leeftijd van 16,5 jaar.
 • Praktijkexamen afleggen vanaf de leeftijd van 17 jaar.
 • Rijden onder begeleiding van een ervaren bestuurder die op je begeleiderspas staat vanaf de leeftijd van 17 jaar en in het bezit van je rijbewijs.

Rijbewijs halen met begeleiderspas, wat houdt dat in?

Zoals je hierboven al kon lezen heb je wanneer je voor je 18e je rijbewijs haalt een begeleiderspas nodig. Wat is dit nu precies en waarom moet je die hebben? Wij gaan het helemaal voor je uitleggen. Omdat de wetgeving natuurlijk niet zomaar wordt aangepast is er goed gekeken naar de voorwaarden waar een beginnende bestuurder zich aan moet houden. Om het gat op te vullen die is ontstaan door het vervroegen van de leeftijd is er besloten dat een beginnende bestuurder tot zijn 18e altijd een begeleider in de auto moet hebben. Deze ervaren bestuurder die ook wel Coach wordt genoemd moet minimaal 5 jaar in het bezit zijn van zijn/haar rijbewijs en ouder zijn dan 27 jaar. En jij mag enkel achter het stuur stappen als deze persoon bij jou in de auto zit. Deze Coaches moeten allemaal geregistreerd worden en dan kan jij de begeleiderspas aanvragen bij de RDW. Op deze pas moet minimaal één coach geregisseerd zijn. Er mogen er maximaal vijf zijn per begeleiderspas. Jij mag dan dus alleen de auto besturen als één van deze coaches bij jou in de auto zit. Op deze manier kan jij toch nog worden bijgestaan in je rijgedrag door een ervaren bestuurder. Dit geeft je extra rijervaring voor je helemaal zelfstandig een auto bestuurd.

Geslaagd voor het halen van je rijbewijs

Als je dan na al die theorie- en praktijklessen eindelijk dat felbegeerde papiertje hebt gehaald mag je de weg op. Je bent dan officieel in het bezit van een rijbewijs. Dit rijbewijs wordt de eerste termijn nog wel een beginnend rijbewijs genoemd. Dat label blijft er 5 a 7 jaar aanhangen. Dit hangt af van de leeftijd die jij had toen je het rijbewijs gehaald hebt. Heb je je rijbewijs gehaald op je 16e (bijvoorbeeld voor je brommerrijbewijs) dan is dit termijn 7 jaar. Mocht je je rijbewijs gehaald hebben toen je 17 of 18 jaar oud was dan is dit termijn 5 jaar. In dit termijn wordt er gekeken of jij als bestuurder veilig genoeg kan rijden. Er zit namelijk een puntensysteem achter. Bij elke overtreding krijg je 1 punt. Heb je te veel punten dan wordt je rijbewijs geschorst en moet je deze opnieuw behalen.

Je krijgt een strafpunt als je:

 •  Een verkeersongeval veroorzaakt, waardoor een ander is gedood of zwaar lichamelijk letsel is toegebracht
 • Gevaar of hinder veroorzaakt in het verkeer.
 • Bumperkleeft bij een snelheid van meer dan 80 kilometer per uur.
 • Op de snelweg meer dan 40 km per uur te hard rijd.
 • Op een autoweg meer dan 30 km per uur te hard rijd.
 • De verkeersregels niet goed naleeft, waardoor een aanrijding met lichamelijk letsel of materiële schade is ontstaan.

Tot slot

Zoals je hierboven leest is je rijbewijs halen nog niet zo makkelijk. Gelukkig helpt je rijinstructeur je om de beste chauffeur van Nederland te worden zodat jij veilig de weg op kan. Daarna is het natuurlijk aan jou om je rijbewijs te behouden en jezelf en medepassagiers veilig te vervoeren. Heb je nu toch nog vragen of wil je meer informatie over het starten en de eventuele kosten van je rijbewijs neem een kijkje op onze site of stel je vraag via de mail.